Här i soffan började branden som krävde fem liv. Foto: Christer Wahlgren
Här i soffan började branden som krävde fem liv. Foto: Christer Wahlgren

Brand i dator dödade fem personer

Publicerad
Uppdaterad
Nioårige sonen chattade på datorn med en vän vid midnatt.
När familjen i Staffanstorp gick och lade sig för att sova började datorn att brinna i soffan.
Fyra barn och deras mamma dog av den giftiga röken.
Nu konstateras det att branden sannolikt orsakades av det överhettade datorbatteriet.
Den brandutredning som Statens kriminaltekniska laboratorium har gjort pekar på att branden har startat i en dator som i sin tur har antänt en soffa. Men brandorsaken är inte hundraprocentigt fastställd. Det kom fram vid en presskonferens hos Lundapolisen på torsdagen.
Datorn var troligtvis ansluten till ett eluttag med en nätsladd och låg i en soffa. Polisen misstänker att batteriet i datorn blev överhettat och satte eld i soffkuddarnas stoppning.


"Tragisk olycka"

- Ingenting tyder på att branden skulle ha varit anlagd. Det är alltså en tragisk olycka, sade kriminalinspektör Per Wejsfelt.
Vid branden i villan i Staffanstorp tidigt på morgonen den 2 september omkom en 27-årig kvinna och hennes fyra barn. De tre äldsta var nio, sju och fem år, det yngsta bara tio månader.


Dog av röken

Enligt Wejsfelt är det troliga brandscenariot att överhettning orsakat kortslutning i datorns batteri så att brand har uppstått. Datorn har antänt soffan som den stod i och elden har sedan spritts vidare upp längs väggarna till taket.
- Det finns ingen annan tänkbar brandorsak. Inga rester av ljus, inga spår av brandfarlig vätska, sade han.
Brandskadorna i villan var inte särskilt omfattande. Alla dödsoffren har omkommit av att andas in rök och giftiga gaser. De påträffades på olika håll i huset, ingen av de omkomna fanns i sina sängar när räddningspersonalen gick in.


Många batterier återkallas

Att datorbatterier kan orsaka bränder är absolut ingen nyhet för tillverkarna. De senaste åren har miljoner batterier och hela datorer återkallats sedan de visat sig vara brandfarliga. Några axplock:
2006 tvingades Dell, världens största datortillverkare, återkalla 4,1 miljoner batterier på grund av överhettningsrisken. Batterierna var tillverkade av Sony som för övrigt tvingades återkalla 440 000 bärbara datorer i Vaio-serien förra året av samma orsak.
Flera andra tillverkare, till exempel HP, har de senaste åren också återkallat batterier.


Chattade före branden

Enligt Per Wejsfelt är det känt att den nioårige sonen i familjen chattade vid datorn vid midnatt. Larmet om branden kom sedan vid halv två på natten, då en granne känt röklukt.
Den svårt sönderbrända datorn påträffades under resterna av soffan i sonens rum, men troligen har den stått ovanpå soffan när det börjat brinna. Varken märke eller tillverkningsår på den bärbara datorn har gått att slå fast.
Statens kriminaltekniska laboratorium stannar i sin utvärdering vid sannolikheten 2 på en fyragradig skala för att branden har orsakats av datorn, men enligt Wejsfelt finns i praktiken ingen annan tänkbar brandorsak.


Hade inte brandvarnare

Alla de omkomna har dött av att andas in rök och brandgaser. Kropparna efter mamman och barnen återfanns på olika ställen i huset, vilket kan tyda på att de snabbt blivit omtöcknade. Mamman och ett av barnen fanns i klädkammaren, två barn låg under sina sängar, medan bebisen låg på golvet under fönstret i sitt rum.
- Det kan vara så att mamman har försökt rädda ut det lilla barnet, men inte hunnit. Det räcker med ett par, tre andetag så blir man omtöcknad, förklarade Wejsfelt på presskonferensen.
Troligen fanns ingen brandvarnare i huset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag