Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brand i dator dödade fem personer

Här i soffan började branden som krävde fem liv.
Foto: Christer Wahlgren
Nioårige sonen chattade på datorn med en vän vid midnatt.
När familjen i Staffanstorp gick och lade sig för att sova började datorn att brinna i soffan.
Fyra barn och deras mamma dog av den giftiga röken.
Nu konstateras det att branden sannolikt orsakades av det överhettade datorbatteriet.
Den brandutredning som Statens kriminaltekniska laboratorium har gjort pekar på att branden har startat i en dator som i sin tur har antänt en soffa. Men brandorsaken är inte hundraprocentigt fastställd. Det kom fram vid en presskonferens hos Lundapolisen på torsdagen.
Datorn var troligtvis ansluten till ett eluttag med en nätsladd och låg i en soffa. Polisen misstänker att batteriet i datorn blev överhettat och satte eld i soffkuddarnas stoppning.


"Tragisk olycka"

- Ingenting tyder på att branden skulle ha varit anlagd. Det är alltså en tragisk olycka, sade kriminalinspektör Per Wejsfelt.
Vid branden i villan i Staffanstorp tidigt på morgonen den 2 september omkom en 27-årig kvinna och hennes fyra barn. De tre äldsta var nio, sju och fem år, det yngsta bara tio månader.


Dog av röken

Enligt Wejsfelt är det troliga brandscenariot att överhettning orsakat kortslutning i datorns batteri så att brand har uppstått. Datorn har antänt soffan som den stod i och elden har sedan spritts vidare upp längs väggarna till taket.
- Det finns ingen annan tänkbar brandorsak. Inga rester av ljus, inga spår av brandfarlig vätska, sade han.
Brandskadorna i villan var inte särskilt omfattande. Alla dödsoffren har omkommit av att andas in rök och giftiga gaser. De påträffades på olika håll i huset, ingen av de omkomna fanns i sina sängar när räddningspersonalen gick in.


Många batterier återkallas

Att datorbatterier kan orsaka bränder är absolut ingen nyhet för tillverkarna. De senaste åren har miljoner batterier och hela datorer återkallats sedan de visat sig vara brandfarliga. Några axplock:
2006 tvingades Dell, världens största datortillverkare, återkalla 4,1 miljoner batterier på grund av överhettningsrisken. Batterierna var tillverkade av Sony som för övrigt tvingades återkalla 440 000 bärbara datorer i Vaio-serien förra året av samma orsak.
Flera andra tillverkare, till exempel HP, har de senaste åren också återkallat batterier.


Chattade före branden

Enligt Per Wejsfelt är det känt att den nioårige sonen i familjen chattade vid datorn vid midnatt. Larmet om branden kom sedan vid halv två på natten, då en granne känt röklukt.
Den svårt sönderbrända datorn påträffades under resterna av soffan i sonens rum, men troligen har den stått ovanpå soffan när det börjat brinna. Varken märke eller tillverkningsår på den bärbara datorn har gått att slå fast.
Statens kriminaltekniska laboratorium stannar i sin utvärdering vid sannolikheten 2 på en fyragradig skala för att branden har orsakats av datorn, men enligt Wejsfelt finns i praktiken ingen annan tänkbar brandorsak.


Hade inte brandvarnare

Alla de omkomna har dött av att andas in rök och brandgaser. Kropparna efter mamman och barnen återfanns på olika ställen i huset, vilket kan tyda på att de snabbt blivit omtöcknade. Mamman och ett av barnen fanns i klädkammaren, två barn låg under sina sängar, medan bebisen låg på golvet under fönstret i sitt rum.
- Det kan vara så att mamman har försökt rädda ut det lilla barnet, men inte hunnit. Det räcker med ett par, tre andetag så blir man omtöcknad, förklarade Wejsfelt på presskonferensen.
Troligen fanns ingen brandvarnare i huset.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!