Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brand i boende för ensamkommande

Polispatruller varit på plats och säkrat spår efter branden på asylboendet i Tjörnarp.
Foto: Sanna Dolck
Föreståndaren Terese Almerud.
Foto: Sanna Dolck
Någon eller några ska ha hällt in brännbar vätska genom ett fönster och tänt på.
Foto: Sanna Dolck
Asylboendet i Tjörnarp.
Foto: Caroline Larsson
Under senaste månaden har en mängd asylboenden över hela landet brunnit. Här brinner den gamla byskolan i Kånna alldeles utanför Ljungby ner till grunden.
Foto: Räddningstjänsten Ljungby

Efter flera bränder på skånska asylboenden de senaste dagarna brann det natten mot torsdag igen.

Någon eller några ska ha hällt in brännbar vätska genom ett fönster och tänt på.

– Vi är chockade men glada att ingen kom till skada, säger föreståndaren Terese Almerud.

På torsdagseftermiddagen är inrikesminister Anders Ygeman på plats i Höör med anledning av händelsen.

Det har varit flera bränder i asylboenden och hem för ensamkommande flyktingbarn den senaste tiden. I Skåne har det på några dagar brunnit i Färingtofta, Kävlinge, Malmö – och nu också Tjörnarp. Tidigt på morgonen fick polisen ett nytt larm när ett BUV–hem, även kallat boende för ensamkommande flyktingbarn, började brinna.

Branden ska ha startat i källaren och kunde släckas av personal på plats, som även hittade spår av brännbar vätska och tändstickor.

"Vi är chockade"

Någon eller några ska alltså ha hällt in brännbar vätska genom källarfönstret och tänt på.

– Vi är chockade men glada att ingen kom till skada, säger föreståndaren Terese Almerud.

Enligt Kvällspostens reporter på plats, Lars-Olof Strömberg, ligger huset idylliskt i en bokskog. Hemmet har plats för åtta personer, varav majoriteten just nu är ensamkommande flyktingbarn.

Ingen boende ska vara över 18. Både personal och de boende är upprörda.

Under förmiddagen har personalen haft möte och övervägt att förstärka brandlarmet och sätta in mer personal.

Polisen: "Brandfarlig vätska börjar inte brinna av sig självt"

Enligt polisen är branden anlagd.


– Brandfarlig vätska börjar inte brinna av sig självt, säger Hans Nilsson vid Skånepolisen.

Enligt Hans Nilsson har polispatruller varit på plats och säkrat spår. Ärendet är i skrivande stund rubricerat som mordbrand.

– Barnen där bor kvar men det finns i nuläget ingen misstänkt eller gripen. Jag har själv inte varit på plats men de är säkert skärrade där. Det var väldigt rådigt agerande av personalen.

Under dagen kommer polisen att genomföra en teknisk undersökning på platsen.

"Rådigt agerande

Situationen har sedan länge varit problematisk och polisen uttrycker nu stor oro över det som sker. Under onsdagen togs ett beslut om att helikoptrar ska börja bevaka asylboenden över hela landet.

– Polishelikoptern kan täcka stora ytor och är ett bra komplement till den övriga tillsynen, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef för Alma, i ett pressmeddelande.

I torsdagens brand, i Tjörnarp, var det tur att det fanns brandlarm, säger Hans Nilsson. I diskussionen om brandsäkerhet på asylboenden är det en viktig detalj, menar han.

– Det var rådigt agerande av personalen och tack vare brandlarmet att de upptäckte branden. Det kan vara bra att veta. Det har varit en del bränder nu i nordvästra Skåne, som i Färingtofta, i Kävlinge smällde de av fyrverkeripjäser och i Lund brann det också. Det är oroväckande. Tack och lov har vi inte haft några personskador.

Bränder mot asylboenden i oktober

Bränder på befintliga och tilltänkta flyktingboenden, samt försök till brandattentat:

29 oktober: Ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Tjönarp utanför Höör brinner. Enligt polisen ska brandfarlig vätska ha sprutats på fastigheten, sedan ska någon ha tänt på.

28 oktober: Vid 02-tiden på natten börjar en före detta förskola i Danderyd brinna. Förskolan skulle i november göras om till ett asylboende. Senare på kvällen får tre personer föras till sjukhus efter en brand i Migrationsverkets asylboende i Malmö. Ett rum brändes ut helt. Orsaken till branden är inledningsvis okänd.

27 oktober: En mindre brand bryter ut på ett planerat flyktingboende i Färingtofta i Klippans kommun. Polisen uppger att någon kastat in en sten och en flaska med något brännbart i byggnaden.

26 oktober: Flera anlagda småbränder blossar upp vid ett planerat flyktingboende i Oskarshamn. Vittnen ser några krossa fönster och hälla brännbar vätska över bibelsidor. Samma kväll försöker någon tända eld vid ytterdörren till en fastighet i Lund där man har mottagning för ensamkommande flyktingbarn. Vid båda tillfällen misstänks bränderna vara anlagda.

23 oktober: En brand utbryter på ett planerat flyktingboende utanför Eskilstuna. En byggnad brinner ner till grunden och polisen utreder mordbrand.

21 oktober: Tilltänkt asylboende utsätts för skadegörelse och försök till brandattentat i Upplands Väsby. Polisen hittar ett föremål som gör att polisen tror att någon försökt starta en brand. Natten mot torsdagen börjar även ett planerat asylboende utanför Perstorp att brinna. Branden misstänks vara anlagd.

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner. Inledningsvis har polisen inga teorier om vad som orsakat branden.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.

29 september: En kraftig brand utbryter i en lagerlokal på en camping under Tjörnbron vid Stenungsund som delvis används som flyktingförläggning. Branden misstänks vara anlagd.

15 september: En lägenhet i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden eldhärjas. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand.

9 september: En byggnad under renovering för ensamkommande flyktingbarn eldhärjas vid Stora Hammars kyrka i skånska Höllviken. Den tekniska undersökningen visar att brandfarlig vätska använts för att starta branden.

16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.

16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung.

14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Den tros vara anlagd.

20 juli: Misstänkt anlagd brand i källaren på ett asylboende i Bengtsfors.

19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.

17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna.

22 maj: Ett flyktingboende i Gusum utanför Valdemarsvik med tio lägenheter eldhärjas. Lokalerna blir obrukbara. Inget tyder på att den är anlagd, enligt polisen.

1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

23 mars: En brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Kolbäck utanför Hallstahammar. Branden startade i ett elskåp, men brandorsaken är okänd.

Källa: TT, Kvällsposten, Sydsvenskan

Ska bevaka med flyg

Flera stora bränder mot asylboenden har utbrutit på kort tid och Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik har uttryckt sin oro över utvecklingen.

I veckan gick Lunds kommun ut med att man planerar att hyra in vaktbolag för att skydda flyktingboenden. Räddningstjänsten syd har förändrat sina rutiner till "ökad respons" vilket innebär att man skickar mer personal.

Den 28 oktober går polisen ut med att man nu kommer att bevaka flyktingboenden med helikopter för att skydda dem mot brandattentat.