Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två personer anhållna för attacken mot polisen

På onsdagskvällen larmades räddningstjänsten till en brand i polisens garage i Malmö. Branden misstänks vara anlagd.
Foto: MIKAEL NILSSON / MIKAEL NILSSON
Polismästare Stefan Sintéus.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polismästare Stefan Sintéus och Åsa Nilsson, tf chef för polisområde norr i Malmö, på torsdagens presskonferens.
Foto: Elvira Lagerström Dyrssen

Två män, 25 och 26 år gamla, anhölls under torsdagsmorgonen som misstänkta för att ha orsakat branden i polisens garage på Sallerupsvägen i Malmö.

Männen är misstänkta för mordbrand, alternativt sabotage.

– Det är ett klart angrepp mot rättssamhället och demokratin, säger Stefan Sintéus vid en presskonferens på torsdagen.

Det var under onsdagskvällen som räddningstjänsten larmades om en brand i ett garage.

– Strax före klockan 22 gick larmet på en av våra polisstationer. När räddningstjänsten kom dit konstaterade man att det fanns en brand i anslutning till parkeringsgaraget, säger Stefan Sintéus på torsdagen vid en presskonferens.

En del av garaget används av Malmöpolisen och branden misstänks ha varit anlagd.

– Det är en form av nödutgång mellan polisens garage och allmänhetens garage och vi misstänker att någon anlagt en brand i gången mellan garagen. Det har blivit rökutveckling som sipprat in i vårat garage, sa Evelina Olsson, presstalesperson på polisens ledningscentral i region syd.

Det ska ha brunnit i en brandfarlig vätska som sedan runnit in i polisens garage. Ärendet rubriceras för närvarande som mordbrand. Vätskan kommer att analyseras av tekniker.

Ingen människa skadades vid händelsen.

I nuläget finns inga uppgifter om hur de två personerna gripits och vad som ledde fram till misstankarna mot männen.

Sintéus: ”Det är ett angrepp mot demokratin”

Bevisen mot männen, som är 25 och 26 år gamla, anses dock så starka att en åklagare tagit beslut om att anhålla dem på de aktuella misstankarna. Männen är sedan tidigare kända av polisen.

Elden var snabbt släckt, och ingen skadades, men polisbilarna fick parkeras om på andra håll. 

– Rökutvecklingen har gjort att det påverkar en del fordon. De kommer saneras, men vi bedömer att det inte kommer beröra vår operativa förmåga, säger Åsa Nilsson, tillförordnad chef för polisområde norr.

Under torsdagen håller Malmös polismästare Stefan Sintéus en presskonferens om händelsen.

– Det är ett klart angrepp mot rättssamhället och demokratin. Det kommer med stor sannolikhet från kriminella. Vi har varit väldigt effektiva med åtgärder i Malmö. Många sitter häktade, säger Stefan Sintéus.

Inget specifikt hot har riktats mot polisen i anslutning till branden, men enligt Stefan Sintéus ”ligger ett latent hot”.


Flera brandbilar kom till platsen. Enligt polisen fanns tecken på att branden anlagts i en gång mellan två garage.
Foto: MIKAEL NILSSON / MIKAEL NILSSON

Uppgifter: Attentat mot polisen

Enligt uppgifter till Kvällsposten riktades attentatet mot själva polisstationen – någon ska ha hällt in brännbar vätska genom stationens ventilationssystem.

Enligt uppgifter till Kvällsposten är det ett attentat som riktats mot polisstationen på Sallerupsvägen. Det ska ha börjat brinna i ett av förråden på stationen efter att någon hällt in brännbar vätska genom ventilationssystemet. I förrådet förvarar poliserna på stationen sin utrustning.

I december 2017 sprängdes en polisbil utanför samma polisstation. Vid det tillfället användes en så kallad banger. I januari året efter riktades ett sprängattentat mot polishuset på Rosengård i Malmö.MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!