Bråket som stoppade Borgströms frigivning

Det var här på anstalten Salberga som Gryningspyromanen kom i konflikt med anställda när de tog på hans könsorgan
Foto: Micke Ölander
Ulf Borgström, 52, vill komma ut från fängelse redan den 3 april men tvingas troligen stanna till den 26 april. Han avtjänar för närvarande sitt fängelsestraff på anstalten Hall i Södertälje.
Foto: Tomas Leprince
Ulf Borgströms senaste hem var den här boden. Den stod utanför Ystad men förstördes efter att någon eller några anlagt en brand.
Foto: Tomas Leprince / KVP

Hämnden är ljuv. Gryningspyromanen Ulf Borgström log när han sa orden vid ett möte på anstalten Salberga, anstalten vars personal väckt hans vrede.

Alla som känner till Ulf Borgström misstänker att den vreden kan handla om en sak - bränder.

– Borgström är besviken, säger advokaten Viktor Svartz som i går meddelade sin klient att Kriminalvården stoppat hans frigivning på grund av händelser på Salberga.

Ulf Borgströms liv under de senaste decennierna har präglats av en sak - ett hat mot det samhälle som enligt honom gjort att han mist allt.

Egentligen är han begåvad och skulle kunna ha blivit en utmärkt yrkesman. Han har till exempel klarat en yrkesutbildning med glans och varit nära att få fast jobb. Det stupade enligt honom på att en polischef vägrade intyga hans lämplighet som bilförare.

Istället blev Borgström en nästan mytisk och hotfull skuggfigur i utkanten av samhället.

Han yttrade orden om hur ljuv hämnden kan vara när Kvällsposten mötte honom på anstalten Salberga förra året.

Det var en vänlig man som bjöd på snus och arraksrulle inköpt på anstalten.

– Du får ju inte ta något med dig in, förklarade Borgström.

Kryptiska hot

Men mötet med Gryningspyromanen handlade också om mycket annat. Han uttalade flera gånger vad som kan uppfattas som hot, men i kryptiska ordalag. Ibland blev tonfallet hätskt när han talade om upplevda oförätter och kränkningar. Särskilt när han pratade om personalen på Salberga.

Den som mött Gryningspyromanen kan lätt föreställa sig hans känslor efter beskedet att Kriminalvården stoppat hans frigivning och skjutit upp den med 23 dagar. När Kvällsposten träffade Gryningspyromanen förra året var han mitt upp i den konflikt som orsakat att hans villkorliga frigivning flyttas från den 3 april till den 26 april.

Ulf Borgström talade då om att bygden Salberga skulle få ta konsekvenserna av hur han behandlats av anställda på anstalten, de som med sina händer tagit på hans könsorgan vid kroppsvisitationer.

Personalen hotad

– Jag ser en sådan visitation som sexuella trakasserier. Jag vet inte vad jag kommer att göra om någon råkar komma åt min pung på morgonen, ska han ha sagt i november 2014 i samband med en visitation.

Personalen uppfattade det som ett hot.

Borgström själv menar att han enbart markerat en gräns.

– Jag förklarar vad som kan hända, men i stället så väljer jag ju att inte gå med på en sådan visitation för min egen skull och andras, ska han ha sagt och bett om att placeras på isolering.

– Jag kan rutinerna. Jag gör inte detta för att skaffa ovänner, tillade han enligt handlingar som upprättats av Kriminalvården.

Kan mista bostaden

Beslutet om hans uppskjutna frigivning får dessutom för Borgström andra följder än längre tid på anstalten Hall dit han flyttats från Salberga.

Han anser själv att Kriminalvårdens beslut kan äventyra hans möjligheter att få egen bostad. I en skrivelse till Kriminalvården har Ulf Borgström hävdat att en uppskjuten frigivning kan innebära att han kan förlora pengar som betalats i förskott för ett boende som han tänkte flytta till efter frigivningen.

Var han ska bo är än så länge hemligt.

Advokaten bekymrad

Viktor Svartz som företräder Borgström mot Kriminalvården uttrycker sig försiktigt när han ska beskriva hur Borgström reagerade över beslutet.

Svartz säger att hans klient är "mycket besviken".

- Vi harbegärt att Kriminalvården omprövar sitt beslut, säger Viktor Svartz.

Men han är bekymrad över det som hänt.

– Det här har fått konsekvenser för Borgströms möjligheter att återanpassas i samhället, vilket är en viktig uppgift för Kriminalvården, säger Viktor Svartz.

Ulf Borgström och hans advokat menar att Kriminalvården borde ha kunnat använda tekniska hjälpmedel när man kroppsvisiterade Borgström och därmed inte behövt röra vid hans könsorgan. Kriminalvården däremot anser att man varit i sin fulla rätt att göra det med händer och har i ett beslut hänvisat till gällande lagstiftning.

Viktor Svartz ser det snarare som ett uttryck för att Kriminalvården utsatt Borgström men också andra intagna på Salberga för en helt onödig provokation.

- På andra anstalter har Borgström blivit visiterad med hjälp av händer, men utan att personalen vidrört könsorganet, säger Viktor Svartz.

Han ser anstalten Salbergas agerande som en onödig provokation gentemot Borgström och de andra intagna.

– Det här är någonting som de flesta skulle uppfatta som sexuella trakasserier, tillägger Viktor Svartz.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!