Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bråket om lugna stranden – Eva, 71: ”Känns oseriöst”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Eva Furehill, 71, tycker inte om att tävlingen ska arrangeras på stranden.
Foto: PRIVAT
Länsstyrelsen menar att Östra Stranden inte kommer skadas under tävlingen.
Foto: HALMSTAD KOMMUN

Den populära badstranden förvandlas snart från en lugn kustidyll till en racerbana för 500 motorcyklister.

Stugägarna i området rasar nu mot länsstyrelsen – som gett endurotävlingen tillstånd. 

– Vi behöver vara rädda om stranden, säger Eva Furehill, 71, stugägare.

– Vår bedömning är att den inte medför någon risk, menar däremot Björn Larsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Den 9 oktober arrangeras ”Beach Race Enduro” på Östra Stranden i Halmstad. 500 motorcyklar kommer då köra fem kilometers varvlopp i sammanlagt sex timmar. 

Det har fått boende i området – och framför allt sommarstugeägare – att rasa, berättar Eva Furehill, 71, från Jönköping. Hon har tagit över sin farmors sommarstuga vid Östra Stranden. 

– Det är stort i Europa att köra motorcykel på stranden och den här arrangören har försökt i många år att få till det i Sverige, men de har tidigare fått nej. Men nu har de lyckats få tillstånd från länsstyrelsen på Östra Stranden i Halmstad och det känns väldigt oseriöst, säger Eva Furehill.

Östra Stranden ligger några kilometer från Halmstads centrum och är en långsträckt sandstrand. Sommarstugorna i området började byggas redan under tidigt 1900-tal och i dag finns över 1 500 stugor i området. 

Östra Stranden flockas av badsugna gäster under sommarhalvåret.
Foto: TOMAS STRAND

”Stor risk”

Tävlingen fick först beviljat tillstånd i mars men det blev uppskjutet på grund av coronapandemin. Nu ska den alltså gå av stapeln – ett halvår senare. 

– Nu när restriktionerna släpper kommer det bli ännu mer publik. Även fast det står på evenemanget att det är publikfritt är det svårt att tänka sig att ingen kommer komma och titta, säger Eva. 

Stugägare i området är nu oroliga över att stranden kommer skadas under tävlingen, menar Eva.

– Dynerna har redan minskat i omfång, bredd och höjd. Det är bara att titta på gamla kort och filmer. Det är stor risk att den problematiken påskyndas och får konsekvenser för lång tid framöver. Jag vet att de fått nej för att få ha tävlingen i Tylösand, varför ska de då ha den här och inte där?

Östra Stranden i Halmstad är en känd badplats.
Foto: PRIVAT

”Vi har jobbat mycket”

2017 genomförde Halmstad kommun en egen utredning angående erosion på Östra Stranden. De kom då fram till att stranden är känslig för påfrestning.

– Vi behöver vara rädda om stranden och dynerna, säger Eva Furehill.

Halmstads kommuns utredning är något som länsstyrelsen i Halland tagit del av, berättar naturvårdshandläggaren Björn Larsson.

– Vi har jobbat mycket med detta. Problemen uppstår där bebyggelse är närmare stranden så som i Tylösand, säger han och fortsätter:

– Det vi har tittat på är hur denna tävling kan påverka växt- och djurlivet och nej, den har inte den påverkan. Det är vår bedömning. Vi har tittat på frågan med erfarenhet från liknande platser.

Björn Larsson poängterar att det absolut är viktigt att ta stugägarnas oro på allvar men att deras expertis visar på att detta inte är farligt.

– Det kan skada dynerna mer om man inte har någon form av störning. Det är vår bedömning att ett evenemang på detta viset under en begränsad period inte medför någon risk för påverkan på naturmiljön, växt- och djurlivet eller dynmiljön som struktur.

SE FLER NYHETER: Anatoliy mördade sin pappa

Mamman berättar om mordet i TV4:s ”Kalla fakta”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!