Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråket om havsutsikten: ”Vi är flera som är rädda”

Ålfisket och vyn över Hanöbukten kommer att förändras radikalt, tror Per Malmer som oroas över Vattenfall och Wallenstams vindkraftsprojekt.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Vinkraftverken kommer bli 220 meter höga, betydligt högre än Turning Torso.
Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN
Göran Loman på Vattenfall menar att de högre vindkraftverken kommer vara mer effektiva och det kommer krävas färre verk.
Foto: Privat

På ena sidan står ett fastighetsbolag och en energiproducent som vill ge förnyelsebar energi till sina kunder, på andra sidan finns irriterade husägare och ålfiskare som oroar sig för havsmiljön.

En konflikt om vindkraftverken – som ska bli högre än Turning Torso – är i full gång:

– Vi är flera som är rädda för det här, säger Michael Grennard, som äger ett hus längs med den skånska kusten.

För åtta år sedan fick energibolaget Vattenfall och fastighetsbolaget Wallenstam grönt ljus från mark- och miljödomstolen att bygga 83 vindkraftverk i Hanöbukten i det som är tänkt ska bli vindparken Taggen.

Den ursprungliga planen var att 170 meter höga verk skulle sträcka sig 1,5 mil längs med kuststräckan Åhus-Maglehem, cirka elva kilometer från land.

– Fastighetsbolaget Wallenstam har ambitionen att all el som deras hyresgäster förbrukar ska vara förnyelsebar energi och vi på Vattenfall har samarbetet kring detta i tio års tid, säger Göran Loman, projektledare på Vattenfall.

Men någon vindpark har ännu inte byggts. I stället begärde de två bolagen en ändring av tillståndet år 2016 för att få möjlighet att bygga ännu högre vindkraftverk. Tekniken har förbättrats avsevärt och dagens turbiner är mycket mer kraftfulla än de som man ansökte om att få bygga 2010, förklarar Göran Loman.

– Därför vill vi bygga 220 meter höga verk. Sätter jag större verk kan jag sätta färre och då behövs kanske en tredjedel så många. Så det blir faktiskt glesare än med lägre verk. Vi vill bygga de turbiner som är mest effektiva och ekonomiska, säger han.

Oroar sig för miljögifter

Det nya, ändrade, tillståndet har godkänts men överklagats av advokat Per Malmer som företräder ålfiskarna i Skåne. De oroar sig över hur fisket kommer att påverkas under bygget av parken och vibrationerna från vindkraftverken när parken är i drift. 

– Situationen för ålen kommer definitivt att påverkas under tiden bygget pågår. Vi vet inte vilka gamla miljögifter som kan röras upp från havsbottnen när man bygger betongsegmenten och hur vattenströmmarna kan påverkas. Vi oroar oss också för vilka bullernivåer de boende i området kommer drabbas av. Vi tycker inte detta är färdigutrett. 

Men varför ska just ålfisket skyddas?

– Det är en fin gammal tradition som bör bevaras och ålfisket är det som den här delen av kusten är känd för, säger Per Malmer.

Ålfisket kan påverkas av bygget, menar advokat Per Malmer som företräder en grupp ålfiskare.
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

Per Malmer tycker det är konstigt att Vattenfall fortsätter att söka tillstånd för 83 verk om de med ny teknik skulle kunna bygga betydligt färre verk.

– Varför skriver man inte att man vill bygga 50 verk om det är det man vill bygga?

Vindkraftverken i parken kommer bli 30 meter högre än Sveriges allra högsta byggnad Turning Torso, som syns från den danska sidan av Öresund, nära tre mil bort.

– Det är betydligt längre mellan Malmö och Köpenhamn än till platsen där vindkraftverken ska byggas. Jag hade hellre sett att de var längre ut, nu kommer de synas från både Blekinge och Skåne, säger Per Malmer.

– Vi är flera som är rädda för det här, säger Michael Grennard, som äger ett hus längs med kusten.

Utsikt från Stenshuvud.
Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Per Malmer och Michael Grennard, vill att Kristianstads kommun som har vetorätt i frågan ska säga nej till det nya tillståndet. Kusten är unik och bör skyddas från intrång, menar de.

– Jag förstår att klimatet är viktigt men vi anser att miljön här är så unik. Den är helt orörd och det här kommer helt förändra vyn över kuststräckan, som faktiskt skyddas i miljöbalken. Om vi struntar i den här lagen, vad mer för regler och förordningar kan vi strunta i då? frågar Per Malmer retoriskt.

”Klart de kommer synas”

På Vattenfall känner man till Per Malmers kritik och har förståelse för att han, ålfiskarna och andra i området protesterar.

 – Vi har haft kontakt med flera personer som är kritiska. Jag har förståelse för att man protesterar mot någon man är kritisk mot, det är helt rätt. Och det är inget snack om saken, de kommer att synas från kusten. Men jag tycker de är ganska fina och det är ett klimatvänligt energislag, säger Göran Loman.

Göran Loman på Vattenfall har förståelse för kritiken.
Foto: Vattenfall

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!