Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bråket om drottningen: ”En skadlig institution”

Debattskribenterna ifrågasätter drottning Margrethe och det danska kungahuset. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kronprins Frederik kommer bli kung någon dag. Har han då ett kungarike att ta över? Foto: ALBERT NIEBOER / PICTURE ALLIANCE

Den danska kungafamiljen är under attack. Unga republikaner tycker att det är den ”mest odanska och skadliga institution som finns”.

Nu rycker den folkkära skådespelaren Per Pallesen ut till drottning Margrethes försvar. 

– Ert oförskämda angrepp på drottningen och vårt kungahus är under bältet, säger han till Politiken. 

Det rasar en debatt i Danmark om kungahusets vara eller icke vara. I den en ringhörna står föreningen Unga republikaner som i ett uppmärksammat debattinlägg i tidningen Politiken väckt frågan om den danska kungafamiljens existensberättigande. 

Det var i samband med att drottning Margrethe höll sitt traditionsenliga nyårstal som debattexten publicerades och artikelförfattarna Claes Kirkeby Theilgaard och Magnus Sæbye skriver bland att annat att "Rojalisterna, det vill säga ett skrämmande flertal av danskarna, har fullständigt tappat sin kritiska blick när det kommer till kungahuset". 

De skriver också att ”kungahuset är den mest odanska och skadliga institution som finns” och tycker att alla danskar som står bakom den danska grundlagen och demokrati inte borde ställa sig bakom ett kungahus. 

Debattartikeln om drottningen och kungahuset publicerades i samband med hennes nyårstal. Foto: HENRIK HILDEBRANDT

”Oförskämt angrepp”

Många danskar har reagerat på de starka orden. Nu går den folkkära skådespelaren Per Pallesen, 75, som bland annat var med i den legendariska serien ”Matador”, till motattack. 

”Ert inlägg visar en respektlöshet för den stora merparten av den danska befolkningen som uppfattar kungahuset som en samlande mittpunkt i vardagen”, skriver han i ett motsvar i Politiken

”Alla får naturligtvis ha sin egen åsikt, det råder det inget tvivel om. Men ert oförskämda angrepp på drottningen och vårt kungahus är under bältet”.

Magnus Sæbye från Unga republikaner tycker inte om tonen i Per Pallesens inlägg. 

– Jag blev minst sagt överraskad när jag läste Per Pallesens mycket arga inlägg. Vårt mål var att få många till att debattera kungahuset men jag tycker att Per Pallesen debatterar på en osaklig nivå när han väljer att kalla mig och Claes för ett antal saker, bland annat kärlekskalla och oförskämda, och det tycker inte jag känns okej, säger han till Ekstrabladet

Det är i den danska tidningen Politiken som debatten om drottningen och den danska kungafamiljen rasar. Foto: TT Nyhetsbyrån / Skämdump

En attack eller inte?

Magnus Sæbye vänder sig också mot att Per Pallesen kallar debattartikeln en attack mot drottningen. Men det ger inte Per Pallsen mycket för. 

– Jag tycker det är skitsnack. Drottningen är ju bilden av kungahuset så när de attackerar kungahuset så attackerar de också henne, utan tvekan. 

Han håller inte heller med om att han ska ha debatterat osakligt. 

– Jag tycker det jag skrivit är fullt relevant. 

 Ingen representant för det danska kungahuset har velat uttala sig i frågan. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!