Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bråket: "Konflikt mellan olika etniska grupper"

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

Våldet har tagit ett grepp om småstaden Ronneby.

Kvällsposten har flera gånger rapporterat om gängkonflikterna, om hoten, våldet utpressningarna och de rena maffiametoderna som präglat den senaste tiden.

På torsdagen blossade ett storbråk mellan 100 och 150 elever upp på Knut Hahnsskolan i staden, strax efter julavslutningen.

Även det ett bråk som bottnar i tidigare konflikter – mellan afghaner och syrier.

– Vi ska ta tillbaka stans gator och säkra tryggheten för kommuninvånarna. Det finns inget annat. Redan i morgon kommer vi skissa upp arbetet, säger Roger Fredriksson, M, kommunstyrelsens ordförande.

Hundratals Ronnebybor samlades på torget på torsdagskvällen. En sedan tidigare planerad manifestation för trygghet. Mot våldet.

Det har varit mycket av den varan den senaste tiden. Tidigare under dagen hade det eskalerat igen, när mellan 100 och 150 elever hamnade i storbråk under julavslutningen på gymnasieskolan, Knut Hahnsskolan. 

Strax innan hade en annan skola – Snäckebacksskolan – haft julavslutning. I samband med att de lämnade lokalerna rök flera elever ihop.

Polisen beskrev det som att det var "fullt slagsmål på flera håll".

– Det var någonstans mellan 100-150 personer som rörde sig i bråket. Sen vet jag inte hur många som slagits eller hejat på. Det var så många som befann sig i området mellan gymnasieskolan och idrottshallen, säger skolområdeschef Ronny Mattsson till Kvällsposten.

– Ibland var det mellan tjugo och ibland tre. När det provocerades och hetsades vid ett hörn flyttades bråket dit. 

Det ryktades om knivar och två personer fördes med ambulans till sjukhus. Något vapen har inte bekräftats från polishåll. Men övriga elever hölls inlåsta i skolan under bråket.

Bråket grundar sig enligt flera i konflikter som har bubblat under ytan, en lång tid.

– På vår gymnasieskola har det varit relativt lugnt på ytan under höstterminen, inget stök och bråk. Tvärtom, det har flutit på bra hela hösten. Sen är jag inte dummare än att jag vet att det finns underströmningar som vi vet kan poppa upp. Och det gjorde det, säger Ronny Mattsson.

– Men det är klart det hänt saker tidigare, det har säkert varit oroligt i leden på många sätt.


LÄS MER: Det säger Ronnebyborna om våldet

LÄS MER: Storbråk på skola i Ronneby – 100-150 elever slogs  

Knut Hagnsskolan i Ronneby där runt 100 ungdomar slogs på torsdagen.
Foto: JENS CHRISTIAN

"Bråk mellan afghaner och araber"

Kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson bekräftar det skolchefen säger. Han säger att det är grupperingar av afghanska och arabiska elever som har rykt ihop. Efter bråket stängdes fritidsgården och polispatruller skickades till ett Hvb-hem, eftersom det fanns misstankar om att bråket skulle fortsätta där.

Exakt vad motsättningarna grundar sig i, vet han inte. Men spänningar har funnits mellan grupperna sedan en lång tid tillbaka.

– Vi har försökt att hålla inne flera av de afghanska ungdomarna på ett hvb-hem i dag. En grupp unga syrier tog sig dit och muckade gräl. Polisen rubricerar det som hatbrott. Konfliktytan är mellan afghaner och araber. Den är nationell, den kan du hitta i alla städer i dag tror jag. Sedan vad som utlöst det, det vet inte jag, säger Fredriksson som kallar beteendet "fullständig oacceptabelt".

Efter bråket stängdes Hvb-hemmet omedelbart och polispatruller är på plats för att säkra säkerheten.

– Så länge det finns en risk för att det blir bråk på nytt kommer vi att vara på plats. Vakthavande befäl gör en kontinuerlig uppföljning av vilka resurser som behövs, säger Fredrik Bratt hos polisen, till BLT.

Ett vittne, som Kvällsposten pratat med, bekräftar motsättningarna mellan de olika grupperna. Kvinnan, som är elev på skolan, säger så här om det hon bevittnade:

– Två afghaner som går på en annan skola kom till skolan och började snacka skit om araber. Då samlades flera araber för att ge tillbaka och sen kom fler afghaner. Det blev som ett krig. Vi blev rädda och gick därifrån, speciellt eftersom att många av afghanerna är äldre än 25 och har ljugit om sin ålder. De är starkare än oss.

Hon menar att de afghanska eleverna oftare är äldre än de arabiska eftersom de arabiska inte har incitament att ljuga om sin ålder – de får uppehållstillstånd ändå. Flera som tidningen pratat med pekar också på att religiösa motsättningar påverkat konflikten. Men där går meningarna isär.


Flera samlades på torget i Ronneby för att manifestera mot våldet.
Foto: JENS CHRISTIAN

LÄS MER: Våld, hot och utpressning i småstaden Ronneby

Manifestation mot våld

Under kvällen vandrade Ronnebyborna på gatorna i en stor manifestation mot våldet. Många har fått nog. 20 extra polispatruller var efter bråket stationerade i Ronneby och 35 inhyrda väktare patrullerade gatorna. Manifestationen var sedan tidigare planerad, för trygghet, och hölls på torget under ledning av en privatperson. Polisen tog upp en anmälan om hot under tiden som manifestationen pågick. Hotet riktade sig mot familjen till den butiksägare som Kvällsposten flera gånger rapporterat om och som också höll tal under manifestationen. 

I övrigt gick kvällen lugnt till. Men flera ortsbor vädrade sitt missnöje med utvecklingen den senaste tiden.

– Det som har hänt i Ronneby är inte bra. Förr hade vi poliser som syntes i Ronneby, numera ser man inga. Hoppas de håller vad de lovar, att det ska komma fler. Jag är uppväxt här och känner inte igen mig längre, säger Eva Olausson.

Catrin Stellte, initiativtagare till manifestationen.
Foto: JENS CHRISTIAN

LÄS MER: Ronnebyborna manifesterar mot våldet 

Polisen vill öppna station igen

Konflikterna har dock inte gått polisen förbi. Så sent som i december rapporterade Kvällsposten att polisstationen i staden – som varit stängd sedan i maj – kommer att öppna igen. Då handlade det dock främst om ett utpressargäng som satt skräck i staden, med hot och våld.

Något som eskalerat i staden. Ronnebygänget består att några kärnindivider och deras "medhjälpare", ett gäng yngre killar. Polisen har gjort två gripanden av nyckelpersoner bakom de ständigt pågående utpressningsförsöken som drabbar företagare i staden. Ett gripande har lett till Migrationsverkets förvar.

Den 19 november skrev Kvällsposten om två bröder utan svenskt uppehållstillstånd som tillhör gängets kärna. Ett stort antal medier spred nyheten. I början av december sattes storebrodern, efter sju år med utvisningsbeslut, i förvar. Tidigare har det ansetts råda verkställningshinder. 

Så sent som i tisdags utsattes också en av de inblandade i konflikten, en företagare som tidningen flera gånger pratat med, för ett brandattentat. Hans butik ligger i ett flerfamiljshus där det bor flera familjer, och en ruta var krossad. När räddningstjänsten kom fram upptäckte de att bensin hade hällts ut vid utgångarna.

Någon hade försökt tända på.


LÄS MER: Ronnebygänget har tagit över småstaden  

Regionpolischef i syd, Annika Stenberg, vill öppna polisstationen i Ronneby igen.
Foto: ANNA HERMANSSON

Hvb-hem fortsatt stängt

Hvb-hemmet kommer efter torsdagens bråk att fortsätta vara stängt och personalen har polishjälp med bevakningen. Roger Fredriksson, kommunstyrelsens ordförande, har tröttnat på situationen.

– Vår personal är inte förvånad. Eller de är förvånade över omfattningen. De har släckt bränder under lång tid, men i dag eskalerade det fullständigt med ungdomar på ett och samma ställe. 

– Jag har ingen rapport på att det ska vara någon svensk, det har jag inte fått trots att jag efterfrågat det. Det här är ett nationellt problem, inte alls unikt för Ronneby. 

Fredriksson syftar på den "etniska konflikten" mellan afghaner och araber som utlöst bråket.

Vad ska man göra åt det?

– För det första ska man följa svenska lagar och regler. Så här är det: vi kommer att agera och återta tryggheten. Det finns ingenting annat att be för, utan nu kommer vi sätta in resurser i det här skedet.

– Vi kommer att vara på tårna, och sätta alla resurser på kommunens sida. 

– Vill också ge väldigt stor credit till polisen som tagit situationen på största allvar. Det har varit polis i varje gathörn fram tills nu. Vi kommer återta ställningar i Ronneby. De laglösa lever på lånad tid. 

Du upplever att ni inte har ställningarna just nu?

– Nej, det har vi inte fullt ut. Med en gemensam insats med polisen, och med förebyggande arbete, så tror jag på sikt att vi kommer ta tillbaka full kontroll. Mitt budskap till huliganerna är: håll er till lagens ramverk.


LÄS MER: Brandattentat mot butik i Ronneby

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!