Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Attack med slagträn – sen bröt storbråket ut

Polis på plats vid Skånes universitetssjukhus i Lund på måndagseftermiddagen där ett våldsamt upploppsliknande bråk med 50-60 personer uppstått mellan två kriminella släktnätverk
Foto: FRITZ SCHIBLI

Måndagens storbråk i Lund föregicks av en lågintensiv, flera veckor lång konflikt mellan två kriminella släktnätverk. 

Startskottet för bråket var när en 45-årig man blev attackerad utanför sin bostad av två män med basebollträn, vilket Aftonbladet rapporterade.

De två familjekonstellationerna som drabbade samman under gårdagen är med i polisens uppmärksammade klanrapport från i fjol. Den ena med starka kopplingar till ett kriminellt mc-gäng.

Den ena klanen är baserad i Lund och Helsingborg. Polisen kontrollerade under måndagen en bil tillhörande en familjemedlem och genomförde en insats i närheten av personens adress. 

Den andra klanen är etablerad i Malmö-området. Enligt Kvällspostens utsända sågs på måndagen flera personer med ryggmärken från det kriminella mc-gänget Satudarah i samband med bråken. 

Medlemmar i Malmönätverket har under flera år ingått i olika mc-gäng och i några fall haft ledande positioner. Kopplingen mellan Malmöklanen och mc-gänget Satudarah går tillbaks flera år i tiden.

Enligt polisens hemliga så kallade klanrapport håller många av aktörerna i miljön en låg profil, men det finns också de som är mer offensiva. Polisen beskriver att nätverken ”bedriver både legal handel med varandra och samarbetar i brottslig verksamhet, exempelvis narkotikahandel och häleri”.

Totalt åtta personer skadades under bråken på måndagen. Tre av dem vårdas för allvarliga men inte livshotande skador.
Foto: Läsarbild

Flera veckor lång konflikt

Enligt Aftonbladets myndighetskällor ska måndagens bråk handla om en 2-3 veckor lång konflikt där de ”klanäldre” förgäves försökt förhandla med sina motparter. 

Måndagens bråk i Lund var en trestegsraket. Strax efter klockan 10 larmades om ett bråk i en bostad på Linero i norra Lund. Enligt källor till Aftonbladet handlade det om man i 45-årsåldern som attackerades av två män med baseballträn utanför sitt hem.

En knapp timme senare kallades polis till en restaurang på Bangatan i närheten av järnvägsstationen. Runt tio personer var inblandade i ett bråk på en uteservering där möblemang och staket kastades.

Knivhuggen 17-åring på Bangatan

Där ska en 17-årig släkting till den 45-åriga mannen ha knivhuggits. En annan man fick på samma plats ett finger brutet, enligt Aftonbladets uppgifter. 

En anställd på en servering i närheten har berättat hur 4-5 bilar stannade utanför och att flera män därefter gick in på den aktuella restaurangen.

– Sedan drog de ut en man på uteserveringen och började slå. Vi var flera som såg hur han blödde från huvudet.

Den knivskurna 17-åringen kördes till Skånes universitetssjukhus i Lund och de båda kriminella släktnätverken samlades på parkeringen utanför sjukhuset. Enligt uppgifter ska medlemmar från de två grupperna ha börjat knuffas, därefter blev det slagsmål som mynnade ut i en upploppsliknande situation. 

Anställda på sjukhuset har vittnat om hur männen sparkade och hoppade på varandra och bröt loss stora grenar från träd som de använde som tillhyggen. En anställd på sjukhuset har sagt att det började med att folk skrek och plötsligt stod det en klunga på 50-60 personer utanför. 

– Det var precis som att det var två gäng mot varandra. De hoppade på varandra, slog och sparkade varandra i huvudet, säger hon.

Polisen röjer upp efter bråket på uteserveringen på Bangatan i Lund där en 17-åring knivhöggs och en annan man fick sitt finger brutet.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Många bar vapen utanför sjukhuset

Sjukhuset gick med anledning av oroligheterna upp i stabsläge för att enklare kunna hantera situationen och samordna arbetet. 

Flera av de inblandade personerna på plats ska ha haft med sig baseballträn, knivar och skjutvapen.

Totalt åtta personer skadades under bråken på måndagen. Tre av dem vårdas för allvarliga men inte livshotande skador. En 22-årig man är gripen, misstänkt för knivhuggningen, det avbrutna fingret och utdelning av dödshot på restaurangen på Bangatan.

Det pågår nu en omfattande polisutredning som leds av kammaråklagare Mattias Larsson. På tisdagseftermiddagen arbetade de fortfarande med att reda ut vad som hänt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!