Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Bråket i Akademien katastrof för Sverige”

Björn Ranelid Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Sara Danius Foto: SCHOENDORFER/REX/SHUTTERSTOCK
Horace Engdahl Foto: OLLE SPORRONG

För flera år sedan låg författaren Björn Ranelid i öppen konflikt med dåvarande Svenska Akademiens ständige sekreterare.

I dag känner Ranelid sorg och förtvivlan över det som sker inom Akademien.

– Bråket är en katastrof för Sverige, säger han. 

Björn Ranelid har följt det infekterade bråket inom Svenska Akademien från första dagen. På onsdagen meddelade Nobelstiftelsen att man anser att Nobelprisets anseende är skadat. 

Björn Ranelid hör till dem som misströstar när det gäller möjligheten att återställa ordningen och förtroendet för Akademien.

Hans förhoppning är dock att ständige sekreteraren Sara Danius stannar kvar på sin post.

– Men hur ska hon kunna göra det efter att ha blivit så hudflängd av Horace Engdahl, den tidigare sekreteraren? frågar han sig samtidigt.

Hemskt utspel

Engdahl skrev själv i Expressen att Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift.

– Utspelet var både hemskt och tarvligt, säger Björn Ranelid. 

Han anser tvärtom att Sara Danius representerar ett modernt ledarskap.

– Men just nu ser jag ingen lösning alls i konflikten. Och kungens engagemang tror jag inte betyder något. Jag tror inte han kan göra något åt det som hänt.

De 18 ledamöterna i Svenska Akademien väljs in på livstid. Stadgarna tillåter inte att en deltagare lämnar självmant. 

Ledamöter ersätts bara om de dör eller blir uteslutna. Praxis har varit att låta stolarna stå tomma efter dem som lämnat. 

Flera har lämnat

Sedan tidigare har ledamöterna Lotta Lotass och Kerstin Ekman valt att lämna Akademien.

Efter att ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund nu också meddelat att de inte längre kommer delta i Akademins arbete kommer bara 13 av 18 stolar att vara besatta.

Björn Ranelid beskriver reglerna som otidsenliga. Samtidigt betraktar han Akademien som ett av landets starkaste varumärken.

– Min spontana reflektion är att ledamöterna inte borde få sitta längre än tio år på sin stol. Historiskt sett finns flera som passerat 90 och som varit dementa.

Ranelid betonar att han inte vill känna skadeglädje över Akademiens krasch.

– Det här är ingen tidpunkt för att göra sig lustig på Akademiens bekostnad. Akademien har en viktig roll att fylla i svenskt kulturliv. 

– Nu måste Akademien ta ställning till om Katarina Frostenson ska få vara kvar som ledamot. Sedan måste reglerna reformeras.

Frostenson är gift med den utpekade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som driver en kulturscen i Stockholm och som anklagats för övergrepp mot ett antal kvinnor. 

Det finns också uppgifter om att namnen på Nobelpristagare i förväg läckt utanför medlemmarnas sfär. Flera av medlemmarna utpekas som skyldiga till detta, en av dessa ska vara Horace Engdahl, vilket exhustrun Ebba Witt-Brattström, professor och litteraturvetare, själv bekräftat i en tv-intervju.

Sigrid Combüchen, känd svensk författare och kulturjournalist bosatt i Lund, säger att hon inte längre bryr sig om Akademien.

Lägg ner allt

– Låt dem slåss färdigt, sedan kan de lägga ner alltihop. Det talas mycket om att Nobelpriset ger Akademien status utomlands, men det går säkert att hitta ett annat organ som kan dela ut litteraturpriset.

– Det vi ser nu är bara trivialt tjafs. Flera av ledamöterna beter sig riktigt pinsamt. 

Björn Ranelids konflikt med Akademien blommade ut i samband med hans deltagande i Let's Dance i TV4.

– Jag sitter inte i Akademin och gömmer mig och är känd för en promille av Sveriges befolkning. Jag är mer djärv än hela Svenska Akademien tillsammans, sa han bland annat.

Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas, skrev dåvarande ständige sekreteraren Peter Englund som svar dagen efter. 

 

LÄS MER: Frostenson gav sin version för akademien 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!