Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråk på chatt slutade med blodigt våldsdåd

Hammaren som användes vid attacken finns i beslag hos polisen. Det är en stor, tung snickarhammare.
Foto: POLISEN
Kniven som 17-åringen fick ett hugg i levern av är inte så lång och trängde inte djupt in.
Foto: POLISEN
Knivhugget i höger sida tog vid levern och "innebar en beaktansvärd risk för livshotande komplikationer", enligt läkare.
Foto: POLISEN

Fullständigt meningslöst tjafsande på ett chattforum – mellan killar som aldrig ens hade träffats – urartade till en attack med kniv och hammare.

Offret fick bland annat ett hugg i levern som kunde kostat honom livet. Först efter lång tid i häkte erkände två 17-åringar från Malmö vad de hade gjort.

I början av september blev en 17-årig kille knivhuggen och slagen med hammare vid ett bråk utanför Bladins skola i Rönneholmsparken i Malmö.

Vittnen larmade SOS och offret hämtades med ambulans. Han hamnade först på intensivvårdsavdelningen och låg sedan inlagd i en vecka.

Han medicinerade länge efteråt och mådde mycket dåligt.

Enligt ett läkarutlåtande hade 17-åringen fått "en stickskada i buken med åtföljande leverskada som innebar en beaktansvärd risk för livshotande komplikationer".

Påstod att det var ett rån

Först påstod offret att han anfallits av två okända killar som ville råna honom på hans jacka.

Men snart medgav han att han visste i vart fall vem som använt hammaren – en kille som gått i den klass 17-åringen själv tillhör på Bladins, men innan han hade börjat i den.

Killarna bråkade i chatten.
Foto: POLISEN
De förolämpade varandra med ord.
Foto: POLISEN
Tonen blev värre och värre.
Foto: POLISEN
Till sist bestämde de sig för att träffas.
Foto: POLISEN

Klassen har en gemensam chatt på forumet Snapchat där den tidigare klasskamraten fortfarande var medlem. Där råkade 17-åringen och han i ett skriftligt bråk.

Killarna förolämpade varandra – "din lilla horunge", "vem fuck tror du att du e" – och bestämde till sist att de skulle mötas "man mot man" i Rönneholmsparken.

Fick ett hugg i höger sida 

Den tidigare klasskamraten tog med sig en kompis till mötet. Själv hade han beväpnat sig med en hammare och kompisen hade tagit en kniv i sin pappas verktygslåda.

Eftersom de aldrig sett varandra måste de först fråga motståndaren vad han hette. Men därefter gick de till angrepp direkt.

17-åringen skadade armen när han värjde sig mot hammarslaget.
Foto: POLISEN

17-åringen fick upp armarna och lyckades hejda ett hammarslag mot huvudet. Han vred sedan hammaren ur angriparens hand.

Men kompisen gav honom ett knivhugg som tog i höger sida. 17-åringen berättar hur han satt på en bänk och väntade på ambulans, livrädd att förblöda.

Namnet fanns kvar i chatten

Med hjälp av chattkonversationen kunde polisen få tag på angriparna. Men de nekade till brott – en av dem yttrade bara "inga kommentarer" under fem veckor av polisförhör.

Kilarna satt frihetsberövade i nästan en och en halv månad och försattes på fri fot först den 24 oktober sedan båda till sist gått med på att berätta om händelsen.

Nu har de båda 17-åringarna åtalats för synnerligen grov misshandel. Straffet är fem till tio års fängelse – för vuxna. 17-åringar klarar sig undan med en tredjedel av strafftiden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!