Bråk på boende för ensamkommande

Ett stort bråk bröt ut på ett boende för ensamkommande flyktingbarn under natten. Personalen tvingades att låsa in sig under tumultet.
Foto: Göran Johansson
Anledningen till bråket ska ha varit allmänt missnöje, enligt Ingela Crona, inre beväl vid polisen i Kalmar.
Foto: Göran Johansson
Polisen valde att ta med två personer från boendet som man misstänkte för våldsamt upplopp.
Foto: Göran Johansson
Även på ett annat boende i Emmaboda kommun har det varit stökigt under veckan. Under onsdagen tillkallades vakter till boendet som en säkerhetsåtgärd.
Foto: Göran Johansson
Ett storbråk utbröt på boende för ensamkommande flyktingbarn i Emmaboda.
Foto: Google Earth/Expressen
Stig "Alex" Axelsson, 65, är inte orolig. "Jag är mer bekymrad över det 'vanliga' buset i samhället", säger han.
Foto: Göran Johansson
Nanna Elverhöj, 53, oroar sig för att kommunen inte kan ta hand om de flyktingar som kommer till Emmaboda. "Vi är nog inte rustade för det ännu", säger hon.
Foto: Göran Johansson
1 / 8

Ett stort bråk bröt under natten ut på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Emmaboda.

Ett 20-tal personer beväpnade med tillhyggen ska ha rört sig mot personalutrymmet och personalen tvingades låsa in sig.

– Personalen är efter omständigheterna okej men kommer naturligtvis att få hjälp att bearbeta detta, säger Lars-Olof Strågefors, enhetschef på integrationsenheten, Emmaboda kommun på torsdagsmorgonen.

Larmet kom in till polisen vid 23.15 på onsdagskvällen. Ett stort bråk hade då brutit ut på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Emmaboda, Kalmar län.

Personalen uppgav för polisen att de fått låsa in sig och flera patruller skickades direkt till platsen.

Väl vid HVB-hemmet beslutade polisen att man skulle medta två av de boende, misstänkta för våldsamt upplopp, skriver polisen via sin hemsida.

– Det är ett våldsamt upplopp på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. De har slagit sönder och … det är sammanlagt 19 personer som har gått ihop och gjort det här, säger Ingela Crona, inre befäl på polisen i Kalmar.

"Allmänt missnöje"

En av de medtagna, som misstänks för olaga hot och våldsamt upplopp, har släppts. Den andre, en 16-årig pojke, misstänks för att ha anstiftat bråket.

– En är anhållen, en är fri. Den anhållne är född 1999, han är 16 år. Just nu pågår utredning men vi är inte kvar på platsen, säger Ingela Crona vidare.

Angående vad som ligger bakom bråket säger hon:

– Allmänt missnöje ligger bakom.

Till lokaltidningen Barometern säger hennes kollega John Nilsson, också han inre befäl vid polisen i Kronoberg och Kalmar:

– En nekades köpa godis och blev förbannad på personalen. Han samlade ihop ett 15-tal kompisar och personalen fick stänga in sig medan de slog sönder rutor och hade sig.


https://twitter.com/polisen_kalmar/status/692572846229356544

Våld fördubblats på boenden

Personalen på boendet tvingades evakuera en del av de boende för att lugna ner situationen, skriver polisen.

Emmaboda kommun började redan under natten att flytta de boende som misstänks ha varit inblandade i bråket till andra boenden.

– Telefonen började ringa vid 1.30, sedan dess har vi jobbat med detta, säger Lars-Olof Strågefors när Kvällsposten når honom vid 7.30 på torsdagsmorgonen.

– Jag befinner mig just nu själv i en lägenhet med en av de som bedömdes som de mer aktiva.

Hur mår personalen som låstes in?

– Jag har pratat med dem och de mår i dagsläget okej, säger Lars-Olof Strågefors som menar att de självklart ska få kontakt med företagshälsovården för uppföljning.

Även på tisdagen bröt ett bråk ut på ett asylboende i länet – då i Boda, utanför Emmaboda. Inledande uppgifter sa då att en boende använt en träpåk att slåss med. Personalen på boendet ska ha låst in sig i väntan på att polisen skulle komma till platsen.

Kontakt med vaktbolag

måndagen stacks 22-åriga Alexandra Mezher ihjäl på ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal utanför Göteborg.

Statistik från Migrationsverket visar att antalet incidenter med hot och våld på asylboenden mer än fördubblats mellan 2014 och 2015.

Emmaboda kommun har nu varit i kontakt med ett vaktbolag, uppger TT.

– De kommer att hjälpa oss så fort de fått tag i personal. Det är åtminstone nu och över helgen, sedan får vi se vad som händer, säger socialchef Thomas Svensson.

Enligt Thomas Svensson är personalen inte orolig.

– Vi har fått signaler om att de har kontroll på läget, att det är lugnt. Men att ta in vakter är en säkerhetsåtgärd, säger han till TT.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!