Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bråk i sommarhettan – shortsförbud på jobbet

Det mest förbjudna. Chefen på det danska företaget har satt totalstopp för shorts – trots den rådande sommarhettan. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Det har blåst upp ett bråk om hur man ska få lov att klä sig på jobbet i sommarhettan, enligt tidningen BT.

I ett internmejl förbjuder chefen för danska mediehuset Jyllands-Posten personalen att bära shorts.

– Vi är på en arbetsplats, inte en camping, skriver chefredaktören Jacob Nybroe.

Den senaste tidens tunga hetta har fått många att vilja lätta på klädseln. Men på en arbetsplats är det inte självklart att de anställda får klä sig som de själva vill.

Tidningen Jyllands-Posten ges ut i danska Århus – där det på sistone varit 25 grader varmt på dagtid. Och de anställda har uppenbarligen tagit sig friheter med klädseln.

För nu har chefen Jacob Nybroe skrivit till all personal, med detaljerade direktiv för hur de ska välja i sina garderober innan de åker hemifrån.

Konservativ klädsel

– Jag är gammeldags i det här fallet. Jag vill be er om vanlig halvkonservatism när ni väljer, skriver han i mejlet.

– Det betyder långa byxben för män (och även för kvinnor). Kvinnor kan därutöver välja knälånga kjolar, men inte minikjolar eller hotpants.

Chefredaktören misstänker att det kan finnas delade meningar om påbudet. Därför påpekar han att detta är ett direktiv som måste följas.

Visa sunt förnuft

Men han går inte in i vidare detaljer.

– Jag avhåller mig från ytterligare direktiv om tanktops, nätundertröjor, axelbandslöst och definitionen av knälängder. I stället hoppas jag att ni använder sunt förnuft, skriver Jacob Nybroe.

Nyheten om de anställdas dresscode på Jyllands-Posten stod inte i den egna tidningen. I stället var det radiostationen Radio24syv som gav spridning åt den.

BT vände sig till Jacob Nybroe för en kommentar.

Inga tatuerade ansikten

Chefredaktören förklarar:

– På Jyllands-Posten ska vi uppträda så att klädseln inte står i vägen för kommunikationen. Har man till exempel tatueringar i ansiktet ska man nog jobba någon annanstans.

Han medger att det finns delade meningar om hans klädselpåbud:

– Det har varit som väntat. En del hänvisar till de mänskliga rättigheterna och andra är entusiastiska, säger Jacob Nybroe.

Han påpekar att han själv gärna går i shorts. Men inte på jobbet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!