Det mest förbjudna. Chefen på det danska företaget har satt totalstopp för shorts – trots den rådande sommarhettan. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Det mest förbjudna. Chefen på det danska företaget har satt totalstopp för shorts – trots den rådande sommarhettan. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Bråk i sommarhettan – shortsförbud på jobbet

Publicerad

Det har blåst upp ett bråk om hur man ska få lov att klä sig på jobbet i sommarhettan, enligt tidningen BT.

I ett internmejl förbjuder chefen för danska mediehuset Jyllands-Posten personalen att bära shorts.

– Vi är på en arbetsplats, inte en camping, skriver chefredaktören Jacob Nybroe.

Den senaste tidens tunga hetta har fått många att vilja lätta på klädseln. Men på en arbetsplats är det inte självklart att de anställda får klä sig som de själva vill.

Tidningen Jyllands-Posten ges ut i danska Århus – där det på sistone varit 25 grader varmt på dagtid. Och de anställda har uppenbarligen tagit sig friheter med klädseln.

För nu har chefen Jacob Nybroe skrivit till all personal, med detaljerade direktiv för hur de ska välja i sina garderober innan de åker hemifrån.

Konservativ klädsel

– Jag är gammeldags i det här fallet. Jag vill be er om vanlig halvkonservatism när ni väljer, skriver han i mejlet.

– Det betyder långa byxben för män (och även för kvinnor). Kvinnor kan därutöver välja knälånga kjolar, men inte minikjolar eller hotpants.

Chefredaktören misstänker att det kan finnas delade meningar om påbudet. Därför påpekar han att detta är ett direktiv som måste följas.

Visa sunt förnuft

Men han går inte in i vidare detaljer.

– Jag avhåller mig från ytterligare direktiv om tanktops, nätundertröjor, axelbandslöst och definitionen av knälängder. I stället hoppas jag att ni använder sunt förnuft, skriver Jacob Nybroe.

Nyheten om de anställdas dresscode på Jyllands-Posten stod inte i den egna tidningen. I stället var det radiostationen Radio24syv som gav spridning åt den.

BT vände sig till Jacob Nybroe för en kommentar.

Inga tatuerade ansikten

Chefredaktören förklarar:

– På Jyllands-Posten ska vi uppträda så att klädseln inte står i vägen för kommunikationen. Har man till exempel tatueringar i ansiktet ska man nog jobba någon annanstans.

Han medger att det finns delade meningar om hans klädselpåbud:

– Det har varit som väntat. En del hänvisar till de mänskliga rättigheterna och andra är entusiastiska, säger Jacob Nybroe.

Han påpekar att han själv gärna går i shorts. Men inte på jobbet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag