Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostad upptäckt i Malmökrogs källare

I ett reportage som publicerades i Expressen i början av januari berättade en kvinna, Suravi, om hur hon som 14-åring blev bortgift med en krogägare och sedan tagen till Malmö där hon fick arbeta i mannens restauranger under slavliknande förhållande.
Krogarna på Möllevångstorget i Malmö uppmärksammas nu stort efter reportage som vittnar om slavarbete på krogarna.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Under en välbesökt restaurang på Möllevången i Malmö fanns ett utrymme med sovplats för anställda. 

Upptäckten gjordes av stadens miljöinspektörer, som nu har belagt den hälsofarliga bostaden med förbud, rapporterar tidningen Hem och Hyra. 

Inspektörerna slog till mot restaurangen tillsammans med polis. Bakgrunden var ett tips som kommunen fått om hur anställda på krogen under vintern fått sova i källaren.

Vid inspektionen hittades en bäddad säng i ett rum som saknade dagsljus, ventilation och utrymningsvägar, skriver Hem och Hyra.

Ägaren: Sängen är oanvänd

Enligt krogägaren har sängen stått oanvänd i 13 år, men inspektörerna på plats höll inte med och har nu förbjudit användning av rummet. Varje gång förbudet bryts kommer restaurangen tvingas betala ett vite på 25 000 kronor.

Krogägaren är tidigare granskad i ett stort reportage som publicerades i Kvällsposten och Expressen så sent som 1 januari i år. I reportaget, som har fått stor spridning och väckt kraftig avsky, trädde en kvinna, Suravi, fram och berättade att hon som 14-åring blev bortgift med ägaren och sedan tagen till Malmö där hon fick arbeta i mannens restauranger under slavliknande förhållande.

En kock berättade även om hur han sovit i källaren under en restaurang.

Dagen efter publiceringen tog kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) kraftigt avstånd från hela företeelsen som hon beskrev som vidrig. En delägare till en restaurang har polisanmälts av Migrationsverket.

Reportaget har även fått fackförbundet Hotell- och restaurang, att reagera. Facket ska samla in vittnesmål från sina medlemmar för att utröna om och hur man ska agera.

Slavarbete och allvarliga missförhållanden på vissa av Möllans krogar.