Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bosnisk IS-jihadist sökte asyl i Malmö

Det var i måndags som den 46-årige bosniska terroristen till Sverige och Malmö från Turkiet.
Foto: Tomas Leprince
Eftersom mannen anses vara en veteranjihadist, enligt Sydsvenskan, och mycket farlig, togs han i förvar för snabb utvisning. Han sökte då asyl.
Foto: Str / AP TT / NTB SCANPIX

En 46-årig bosnisk IS-jihadist stoppade sin utvisning från Sverige – genom att söka asyl.

Enligt Sydsvenskan tvingas nu Migrationsverket ta över ärendet.

– Sverige har fått ett rykte som en säker inkörsport för terrorister, säger kommissarie Leif Fransson vid gränspolisen till Sydsvenskan.

I måndags flög den 46-årige bosniska terroristen till Sverige från Turkiet. Med sig till Malmö Airport hade han sig sina fyra barn. Mamman till barnen befann sig redan i Sverige.

Vid gränskontrollen visade 46-åringen upp ett nästan nytt bosniskt pass. Passet kontrollerades – och det visade sig att mannen spärrats för inresa på begäran av Frankrike.

Eftersom mannen anses vara en veteranjihadist, enligt Sydsvenskan, och mycket farlig, togs han i förvar för snabb utvisning.

Pärleport

Då blev sprickan mellan två myndigheter tydlig.

– Så fort de här personerna slänger in sitt trumfkort och säger "asyl" så öppnar sig pärleporten, säger kommissarie Leif Fransson till Sydsvenskan.

Migrationsverket bekräftar för lokaltidningen att de har tagit över ärendet och att han sökt asyl i Sverige.

Säkerhetspolisen

Men trots att bosniern inte, i praktiken, har någon chans att få asyl ska utredningen genomföras.

– I den här typen av ärenden är alltid Säkerhetspolisen  informerad. Vi kommer att hantera fallet skyndsamt, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!