Bortförda flickan från Öland är återfunnen

Den 13-åriga flicka som under fredagen rövades bort utanför sin skola i Mörbylånga är återfunnen.

Kidnapparen anmälde sig självmant till polisen i Norrköping.

Han angav omedelbart var flickan fanns. Hon hämtades hos bekanta till mannen i en fastighet i Åby utanför Norrköping.  Hon var oskadd.

- Vi har talats vid i telefon. Vi bara grät båda två, av glädje och lättnad, berättar mamman.

13-åringen kommer att vara kvar i Norrköping fram till i kväll, då hon blir skjutsad hem till Öland av vänner till familjen, som åkt för att hämta henne.

- Vi har ännu inte hunnit förhöra mannen. Inte heller flickan. Men hennes mamma och systrar på Öland underrättades så fort vi fick beskedet från Norrköpingspolisen, säger Kalmarpolisens informatör, Lina Isaksson Funke.

Polisinsatsen har varit massiv under det senaste dygnet. Alla tänkbara adresser och kontakter som den inre spaningen lett till har undersökts.

Att den 51-årige mannen skulle söka sig till Norrköping med flickan låg närmast till hands. Det är där han är skriven.

Men polisens hembesök i olika fastigheter gav inget resultat. Han anhölls i sin frånvaro redan på fredag eftermiddag för olaga frihetsberövande.

"Kommer vara helt slut"

Under gårdagskvällen larmade Kalmarpolisen Sveriges samtliga gräns- och tullstationer. Man befarade att den misstänkte och de kumpaner som vittnen uppgett sig ha sett vid bortrövandet, skulle söka sig utomlands med flickan.

När mannen frivilligt uppsökte Norrköpingspolisen för att överlämna sig förberedde utredningsledaren Mikael Front sig som bäst en internationell efterlysning.

Stämningen på polisstationen var lugn efter att mannen gett upp. Hämtningen av flickan skedde utan dramatik.

- Mannen bör tämligen snabbt ha blivit medveten om det stora uppbåd som eftersökte honom. Det kan ha påverkat hans beslut att avsluta operationen, säger Lina Isaksson Funke.

Det tror mamman också:

Hon berättar att anspänningen hon levt med det senaste dygnet börjar släppa.

- Både jag, dottern och hennes systrar kommer att vara helt slut. Men vi är mycket lyckliga att utgången blev så här.

Hon längtar vansinnigt efter att dottern ska komma hem, men känner sig ändå trygg genom att hennes mamma, flickans mormor bor i Norrköping och har tagit sig till polisstationen där hon är ett stort stöd för 13-åringen efter ett dygn av oro och rädsla för vart hon ska föras och vad som ska hända henne.

Efter att familjen på Öland nåtts av glädjebeskedet fick hon samtala med de speciella barnutredare som kallats in till polishuset.

- Nu kommer mannen att förhöras under eftermiddagen och kvällen. Sedan får en åklagare fatta beslut om han ska sitta kvar som fortsatt anhållen. Om han ska förflyttas eller släppas fri, uppger länsvakthavande befäl i Östergötland.

Tvingades in i en bil

Dramat inleddes när 13-åringen vid ettiden på fredagen stod och väntade på bussen hem efter lektionsslut på Skansenskolan i Mörbylånga.

Några få elever som befann sig i närheten såg hur deras skolkamrat tvingades in i en bil, av vad de uppfattade som två till tre personer.

De rusade genast till skolledningen och larmade om vad de sett. Rektorn Christer Molinder kontaktade omedelbart polisen som snabbt upprättade en spärr vid Ölandsbrons fäste på Kalmarsidan.

Alla tillgängliga patruller kallades in för att finkamma närområdet.

Men kidnapparbilen smet igenom bevakningen och for oupptäckt till Norrköping.

- Jag är övertygad om att bildpubliceringen av min dotter i Expressen och Kvällsposten fick honom att anmäla sig hos polisen, säger flickans mamma.


Rättelse: I en tidigare version av denna text framgick  det att flickan var med mannen när han överlämnade sig själv till  polisen. Så var alltså inte fallet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!