Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bornholm slår Mallorca som intressant resmål

Strand på Bornholm. Foto: HAUKE DRESSLER / IBL/LOOK GMBH
Bornholm slår storheter som både Mallorca och Ibiza. Foto: SHUTTERSTOCK
Danska ön Bornholm - bara en dryg timmes färjeresa från Sverige - ligger i toppen på listan över Europas mest intressanta ferieöar.

Danska ön Bornholm - bara en dryg timmes färjeresa från Sverige - ligger i toppen på listan över Europas mest intressanta ferieöar.

Bornholm slår storheter som både Mallorca och Ibiza med hästlängder, enligt det ansedda resemagasinet Cond Nast Travellers senaste topplista.

Resemagasinet Condé Nast Travellers är en gigant i branschen. Huvudredaktionen finns i One World Trade center i New York där utgivningstakten är åtta nummer om året.

Tidningen kom ut första gången 1987 och har 3,8 miljoner läsare globalt. Magasinets hemsida uppges ha 8,2 miljoner användare.

Efter reseskandalen – Ving lever vidare.

Det är tidningens brittiska upplaga som listat Europas mest intressanta ferieöar. Och den som trodde att resmål som Mallorca och Kreta skulle vara i topp blir kanske något besviken.

I stället är det danska Bornholm - bara en dryg timmes färjeresa från Ystad - som överraskande seglat upp på en hedrande andraplats, knappt slagen av ön Hvar i Kroatien som nummer ett.

Tiotusentals svenskar gillar Bornholm som resmål

Efter Hvar och Bornholm kommer tre grekiska öar, Mykonos, Paros och Kreta. Därefter följer Sicilien och Sardinien i Italien, Ibiza och Mallorca i Spanien och slutligen Korsika i Frankrike.

Listan är framtagen med hjälp av resemagasinets egna läsare.

Bornholm besöks årligen av tiotusentals svenskar, många av dem på kortsemester över en eller flera dagar. Den danska ön ligger bara 40 kilometer från Sverige. 

Det man möts av är danskt ”hygge” med pensionat och fiskrökerier på rad. Men också fästningen Hammershus och fyra rundkyrkor.

Dessutom finns en av Europas finaste badstränder i Dueodde längst i söder och utmärkta cykelvägar runt hela ön.

På ön bor sammanlagt 40 000 personer, cirka 14 000 i Rønne, den största orten på ön.

Bornholm var en gång svenskt efter freden i Roskilde år 1658. Under andra världskriget var ön ockuperad av nazisterna.

Autentisk upplevelse

– Bornholm har egentligen allt som en resande söker, skriver Kathrine Simonsen, manager för den danska turistorganisationen Visit Danmark, i en kommentar.

Det handlar om överväldigande natur, god mat och en autentisk upplevelse av dansk kultur.

Enligt Kathrine Simonsen visar resultatet av placeringen att resenärer i dag hellre söker efter okända pärlor och oupptäckta destinationer före välbekanta och ofta kommersialiserade resemål. 

– Bornholm är fortfarande något av en liten dansk hemlighet sett från ur globalt perspektiv, säger Simonsen.

Visit Danmark räknar nu med att det framöver blir ännu lättare att sälja in Bornholm som destination.

Ladda ner Kvällspostens app.