Sveriges största pumpa? Börje Gustavsson i Skurup är övertygad om att hans jätte som gissningsvis väger närmare 500 kilo är störst i år. Omkretsen är hela 4,25 meter. Foto: Ronny Johannesson
Sveriges största pumpa? Börje Gustavsson i Skurup är övertygad om att hans jätte som gissningsvis väger närmare 500 kilo är störst i år. Omkretsen är hela 4,25 meter.  Foto: Ronny Johannesson

Börjes pumpa - en riktig bjässe

Publicerad

SKURUP. Här är vad som kan vara årets största svenska pumpa.

Med en omkrets på 4,25 meter och en vikt som uppskattas till drygt 450 kilo lyser den upp hela trädgården hemma hos Börje Gustavsson.

- Men det är inget rekord. Jag har haft större tidigare år, säger han.

Börje Gustavsson i Skurup började odla pumpor 1994. Fem år senare inledde han satsningen på att få så stora pumpor som möjligt.

- Jag har haft det svenska rekordet flera gånger.

I år deltar han inte i några tävlingar med sin jättepumpa, men han är ändå säker på att den är störst.

- Den pumpa som vann en tävling som hölls på Öland i helgen vägde inte mer än 166 kilo.

En bit kvar till världsrekordet

Nu vet han ännu inte exakt hur mycket hans pumpa väger. Han hoppas få den vägd de närmaste dagarna, men erfarenheten säger honom att vikten bör ligga någonstans mellan 450-500 kilo.

Han har dock en bit kvar till världsrekordet som sattes i USA för några dagar sedan, den vinnande pumpan vägde 911 kilo.

Vad är då drivkraften bakom att få så stor pumpa som möjligt?

- Det enda som gäller för mig är att odla något som går att äta. Blommor är inget för mig och om du odlar morötter ser du inte dem växa. Det gör du när du odlar pumpor.

Jorden är viktig

Hemligheten är enligt Börje Gustavsson jordisering - hans metod att förse jorden med näring och vatten.

Och hemma hos Börje Gustavsson står det ofta pumpa på mat­bordet.

- Så sent som till lunch i dag åt jag pumpa uppfräst med lite bacon.

Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag