Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Börje Sjöholm är nya superkommissarien

Kommissarien Börje Sjöholm har blivit utsedd till samordnare för utredningarna kring sprängningarna och skjutningarna i Malmö. "Det man kan konstatera är att förutsättningarna för att det ska hända är att det finns tillgång till vapen och handgranater, vilket det finns en god tillgång på", säger han. Foto: Lasse Svensson
Bara sedan nyår har 30 sprängningar av olika karaktär inträffat i Malmö, enligt polisen. Så sent som natten mot fredag exploderade en handgranat i Limhamn. Foto: Peo Möller
Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, säger att händelserna i Malmö har högsta prioritet hos polisen i region syd. Ett åtgärdspaket med både kortsiktiga och långsiktiga lösningar har därför tagits fram för att stoppa våldsvågen. Foto: Tomas Leprince

Våldsvågen i Malmö fortsätter – bara de senaste veckorna har åtta handgranater detonerat.

Nu har polisen utsett en särskild samordnare som ska titta på utredningarna.

– Kan man låsa in någon nyckelperson tror jag man kan få rätt bra stopp på det, säger kommissarien Börje Sjöholm.

Våldsvågen

Hittills har 30 sprängningar av olika karaktär inträffat under 2015 i Malmö, enligt polisen.

Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, säger att händelserna i Malmö har högsta prioritet hos polisen i region syd. Ett åtgärdspaket med både kortsiktiga och långsiktiga lösningar har därför tagits fram för att stoppa våldsvågen.

Enligt Stefan Sintéus jobbar polisen också med trygghetsskapande åtgärder. Bland annat kommer polisen arbeta med ökad synlighet ute i samhället.

Under fredagen begärde Malmöpolisen dessutom extra resurser från nationella operativa avdelningen (NOA) för att stoppa våldsvågen. Lars Förstell, informatör i Skåne, säger till Sydsvenskan att polisen framför allt efterlyser experthjälp med specialkunskap som ska hjälpa Malmöpolisen i utredningsarbetet.

Polisen har också upprättat särskilda tipsnummer som är bemannade dygnet runt alla veckans dagar. På telefon 010-568 60 72 eller 010-568 60 73 tar polisen emot tips kring sprängningarna.

Hittills i år har 30 sprängningar skett på olika platser i Malmö och under sommaren har våldet eskalerat ytterligare, enligt polisen.

Bara de senaste veckorna har inte mindre än åtta handgranater exploderat i Malmö.

En del av våldsdåden tror polisen hänger ihop med vräkningen av en familj på Herrgården i Malmö. Som hämnd utsattes bostadsbolaget Victoria Park för sprängdåd.

I andra fall misstänker polisen att dåden är kopplade till kriminella individer och grupperingar som på olika sätt varit involverade i konflikten.

Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh har kallat våldsvågen ett hot mot demokratin. Nu väljer polisen att kraftsamla ytterligare och sätter in en särskild samordnare i kampen mot våldsverkarna.

Svårt med bevisning

Kommissarien Börje Sjöholm har blivit utsedd att agera spindel i nätet för vågen av sprängningarna och skjutningarna i Malmö. Hans uppgift kommer att bli att titta på de redan befintliga utredningarna för att sedan kunna ge en "second opinion".

– Hittills har jag gått igenom åtta ärenden som har inträffat de senaste tio dagarna och då är det från i natt (läs fredag) eller i förrgår (läs torsdag) inte med, säger han under fredagseftermiddagen.

Börje Sjöholm tror att polisen måste gå ner på detaljnivå i de olika ärendena för att lösa dem.

– Även om man kan göra något slags orsakssamband så löser inte det brotten. Min uppfattning är att man måste hitta bevisningen i de enskilda brotten för att komma vidare, säger han.

Problemet, säger Börje Sjöholm, är att det ofta är svårt att knyta förövarna till attentaten. Att ingen person har gripits efter den senaste tidens sprängningar och skjutningar vill han inte kommentera, utan konstaterar bara att det är svårlösta brott.

Dels saknas det ofta teknisk bevisning, dels finns det sällan vittnen eftersom attentaten ofta sker mitt i natten.

– De vittnen man eventuellt får är personer som hört en smäll och tittat ut efter smällen. Dessutom är det svårt att hitta någon teknisk bevisning eftersom bevisningen exploderat och det inte finns mycket kvar.

Svårt med vittnen

Inom kriminella kretsar kan det dessutom vara svårt att få brottsoffer att vittna vilket försvårar utredningsarbetet ytterligare, säger Börje Sjöholm. Men även bland vanliga människor finns en rädsla för repressalier.

– Man ska inte nonchalera folks oro, men den är ofta överdriven. Det frodas myter och de här gängen vill förstås gärna hålla den vid liv, men "vanligt folk" kan i princip vittna utan risk för repressalier.

Efter handgranatsattacken i Kroksbäck i slutet av juni efterlyste rättsexperten Sven-Erik Alhem att rätten att vittna anonymt borde införas även i Sverige – i alla fall i extremfallen.

Men Börje Sjöholm säger att frågan är väldigt svår ur en rättssäkerhetssynpunkt.

– Det ligger nog över min nivå att uttala mig om och det är ju en politisk fråga i grunden. Men jag skulle kunna tänka mig att en polis skulle kunna få gå upp och vittna om det han eller hon hört i förhör – om det fanns exempelvis inspelat, säger han.

"Klart livsfarligt"

Vad som utlöst den senaste tidens våldsvåg tror Börje Sjöholm har flera förklaringar. Den goda tillgången på vapen och handgranater är en av dem.

– Vad jag förstår kommer de här handgranaterna från forna Jugoslavien. Eftersom vi har en sådan fri rörlighet är de ju svåra att stoppa. Tullen har ju ökat sina vapen- och sprängmedelsbeslag, men att stoppa det helt är svårt, men det går ju att försvåra.

Så länge handgranaterna fortsätter att cirkulera bland Malmös kriminella är risken förstås uppenbar att någon utomstående skadas.

– När det gäller handgranater är det naturligtvis en stor risk för att någon utomstående drabbas. Handgranater är ju fullständigt hänsynslösa. När man väl slängt den kan man inte kontrollera den. De är ju så klart livsfarliga, säger Börje Sjöholm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!