Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Börje pumpar rekordet

MÄSTARE. Börje Gustavsson i Skurup har slagit Europarekord - igen. Denna gång vägde hans pumpa 482 kilo.
Foto: STAFFAN

SKURUP. Nu har han gjort det igen, Börje Gustavsson, slagit Europarekord i pumpa.

482 kilo väger årets bjässe.

Det är inte för brödfödan Börje Gustavsson valt att slå rekord i pumpor. Det är i stället ett brinnande intresse som han delar med sina kolleger i den internationella klubben Big Pumpkins.

Fröet som Börje Gustavsson satte den 12 april kommer från världens största pumpa som odlats i Kanada och vägde 656 kilo. - Hade inte min pumpa vuxit så snabbt att den till slut sprack hade den säkert också kommit upp i 600 kilos klassen, tror Börje Gustavsson.

Växer ut ur växthuset

 Jättepumpan växer i ett hav av grönskande blad och slingrande utlöpor men är i själva verket en enda växt. Den har slingrat sig ut ur växthuset och täcker en yta på drygt hundra kvadratmeter. - Jag väljer en fruktkropp som får utvecklas, alla andra plockar jag bort, säger Börje Gustavsson. Han jordslår varje nytt bladpar så nya rötter bildas. - Jag ägnar nog två timmar om dagen åt det här. All den kompakta bladgrönskan kommer att hamna i jorden igen.

Handdriven jordborr

 Börje Gustavsson har uppfunnit en handdriven jordborr. Han borrar djupa hål och fyller dem med det som hos andra hamnar i komposten. - Med den här metoden kommer näringen direkt ner i jorden, dessutom kan man vattna på djupet via borrhålen. Men pumpatävlandet är inte bara ett jippo. - Metoden att odla med hjälp av borrhål är oerhört effektiv. Genom att tävla och synas på nätet hoppas jag sprida kunskapen. Mitt mål är att u-länderna ska få hjälp till bättre skörderesultat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!