MÄSTARE. Börje Gustavsson i Skurup har slagit Europarekord - igen. Denna gång vägde hans pumpa 482 kilo.
MÄSTARE. Börje Gustavsson i Skurup har slagit Europarekord - igen. Denna gång vägde hans pumpa 482 kilo.

Börje pumpar rekordet

Publicerad
Uppdaterad
SKURUP. Nu har han gjort det igen, Börje Gustavsson, slagit Europarekord i pumpa.
482 kilo väger årets bjässe.
Det är inte för brödfödan Börje Gustavsson valt att slå rekord i pumpor. Det är i stället ett brinnande intresse som han delar med sina kolleger i den internationella klubben Big Pumpkins.
Fröet som Börje Gustavsson satte den 12 april kommer från världens största pumpa som odlats i Kanada och vägde 656 kilo. - Hade inte min pumpa vuxit så snabbt att den till slut sprack hade den säkert också kommit upp i 600 kilos klassen, tror Börje Gustavsson.

Växer ut ur växthuset

Jättepumpan växer i ett hav av grönskande blad och slingrande utlöpor men är i själva verket en enda växt. Den har slingrat sig ut ur växthuset och täcker en yta på drygt hundra kvadratmeter. - Jag väljer en fruktkropp som får utvecklas, alla andra plockar jag bort, säger Börje Gustavsson. Han jordslår varje nytt bladpar så nya rötter bildas. - Jag ägnar nog två timmar om dagen åt det här. All den kompakta bladgrönskan kommer att hamna i jorden igen.

Handdriven jordborr

Börje Gustavsson har uppfunnit en handdriven jordborr. Han borrar djupa hål och fyller dem med det som hos andra hamnar i komposten. - Med den här metoden kommer näringen direkt ner i jorden, dessutom kan man vattna på djupet via borrhålen. Men pumpatävlandet är inte bara ett jippo. - Metoden att odla med hjälp av borrhål är oerhört effektiv. Genom att tävla och synas på nätet hoppas jag sprida kunskapen. Mitt mål är att u-länderna ska få hjälp till bättre skörderesultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag