Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Börje pumpar rekordet

MÄSTARE. Börje Gustavsson i Skurup har slagit Europarekord - igen. Denna gång vägde hans pumpa 482 kilo.
SKURUP. Nu har han gjort det igen, Börje Gustavsson, slagit Europarekord i pumpa.
482 kilo väger årets bjässe.
Det är inte för brödfödan Börje Gustavsson valt att slå rekord i pumpor. Det är i stället ett brinnande intresse som han delar med sina kolleger i den internationella klubben Big Pumpkins.
Fröet som Börje Gustavsson satte den 12 april kommer från världens största pumpa som odlats i Kanada och vägde 656 kilo. - Hade inte min pumpa vuxit så snabbt att den till slut sprack hade den säkert också kommit upp i 600 kilos klassen, tror Börje Gustavsson.

Växer ut ur växthuset

Jättepumpan växer i ett hav av grönskande blad och slingrande utlöpor men är i själva verket en enda växt. Den har slingrat sig ut ur växthuset och täcker en yta på drygt hundra kvadratmeter. - Jag väljer en fruktkropp som får utvecklas, alla andra plockar jag bort, säger Börje Gustavsson. Han jordslår varje nytt bladpar så nya rötter bildas. - Jag ägnar nog två timmar om dagen åt det här. All den kompakta bladgrönskan kommer att hamna i jorden igen.

Handdriven jordborr

Börje Gustavsson har uppfunnit en handdriven jordborr. Han borrar djupa hål och fyller dem med det som hos andra hamnar i komposten. - Med den här metoden kommer näringen direkt ner i jorden, dessutom kan man vattna på djupet via borrhålen. Men pumpatävlandet är inte bara ett jippo. - Metoden att odla med hjälp av borrhål är oerhört effektiv. Genom att tävla och synas på nätet hoppas jag sprida kunskapen. Mitt mål är att u-länderna ska få hjälp till bättre skörderesultat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!