Böndernas kamp mot greven är över

Nils-Åke och Per-Axel Olsson har i många år kämpat om marken med greven på Trolle Ljungby. Till sist har de fått köpa loss sina bostadshus.
Foto: Per Anders Rudelius /SVT
Greve Hans Gabriel Trolle Wachtmeister tycker inte att han behöver förklara varför han plötsligt sålt mark till bönderna. Han bara konstaterar att "båda parter är nöjda".
Foto: Per Anders Rudelius/SVT
Trolle Ljungby slott har gått i arv inom familjen Wachtmeister som så kallat fideikommiss sedan första halvan av 1800-talet. Äldste sonen har fått allt.
Foto: LASSE SVENSSON

Efter många års kamp har "frälsebönderna" Nils-Åke och Per-Axel Olsson till sist fått köpa loss sina bostadshus från skånska godset Trolle Ljungby.

– Det var det bästa vi kunde uppnå, säger Nils-Åke Olsson, 61.

Säljaren greve Hans Gabriel Trolle Wachtmeister, 94, säger att han också är nöjd.

Kampen mellan herren till Trolle Ljungby och hans arrendatorer blev rikskänd tack vare SVT-dokumentären "Greven och frälsebönderna" 2013.

Filmaren Per Anders Rudelius visade hur bittra bönder kämpade i domstol mot den gamle greven.

Nils-Åke Olsson och hans farbror Per-Axel vägrade acceptera en 42-procentig höjning av arrendet. Och den striden vann de – höjningen stannade vid tio procent, och greven fick betala rättegångskostnaderna.

Ville köpa loss marken

Men allra helst ville Nils-Åke och hans farbror få köpa den mark som de och deras föräldrar brukat i fem generationer.

Greve Hans Gabriel Trolle Wachtmeister har å sin sida i många år haft inställningen att aldrig avstå något av den jord som odelad gått i arv till äldste sonen inom familjen sedan snart 200 år.

Förra året, i samband med ännu en av de otaliga tvisteförhandlingarna, kom så plötsligt greven med ett helt nytt anbud. Något som för en gång skull gjorde motparten intresserad.

Blekinge Läns Tidning var först med att berätta om lösningen.

– Vi fick erbjudande att köpa våra bostäder mot att vi avstod från arrendet av jordbruksmarken. Priset var ungefär en tredjedel av marknadsvärdet, säger Nils-Åke Olsson.

Kvar så länge han lever

– Vi gick med på det. Per har alltid sagt att han är född på gården och att han vill bo kvar där så länge han lever. Nu kan han känna sig säker på att det blir så.

De båda bönderna fick samtidigt köpa ett mindre markområde i anslutning till sina bostadshus. Resten av den mark de arrenderat går tillbaka till godset om två år – arrendet förnyas inte mer.

– Vi har alltid hoppats att få friköpa. Men nu är det som det är. Det är lite kluvet men detta var det bästa vi kunde uppnå, säger Nils-Åke Olsson.

Greve Hans Gabriel Trolle Wachtmeister vill egentligen inte kommentera affären. Vilka överväganden han har gjort angår ingen annan, tycker han.

Båda parter är nöjda

– Vi har kommit överens och myndigheterna har godkänt det. Båda parter är nöjda, säger Hans Gabriel Trolle Wachtmeister.

– Vi tyckte det var tillfredsställande. Nu är det hela klart.

Grevens brorsonson Carl Fredrik Wachtmeister, 32, som är utsedd att en dag ta över verksamheten på Trolle Ljungby, säger att han för sin del är väldigt glad över lösningen.

– Vi vill ha goda relationer med alla våra grannar. Inte tvister och förhandlingar, säger Carl Fredrik Wachtmeister.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!