Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bönderna släckte brand – med 10 000 liter urin

Hans och Andreas Lundbäck agerade rådigt vid branden.
Foto: Privat
Urin från korna gjorde succé.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

När det började brinna på gården fick bönderna pappa Hans och sonen Andreas ta vad de hade för att släcka – 10 000 liter urin.

Nu hyllas de för sitt snabba agerande.

– Man får ta det man har, säger Andreas Lundbäck, 40.

Det var sent på tisdagskvällen, klockan var runt 21.30, och Andreas Lundbäck, 40, stod och rundade av dagens vedermödor när han plötsligt såg en 50 meter hög rökpelare som steg upp från föräldrarnas gård.

– Jag såg att det var vid mossen där vi hade klippt gräset tidigare på dagen. Så jag ringer mina föräldrar som bor på gården, tar brandsläckaren och springer ner, säger han.

Hallaryd ligger i Älmhults kommun.
Foto: Google maps / Google maps

Räddningstjänsten i Älmhult har minst en halvtimmes väg att åka och deras maskiner är inte gjorda för mjuka mossmarker. 

Därför bestämde sig far Hans och son Andreas att ta saken i egna händer – med de medel som fanns, något som Lantbrukets Affärstidning var först med att skriva om.

– Det första vi gjorde var att köra och släcka med en vattentank som vi har till att vattna djuren med. Sedan sprang jag och hämtade gödseltunnan, säger Andreas Lundbäck.

Släckte med urin i tanken

Han fyllde tanken med 5 000 liter urin som släpptes på branden. Det gjorde susen och glöden falnade. Under natten far och son flera kontroller och körde vändor med mer urin, över ett större område.

– Man måste vara väldigt vaksam när det är så torrt och varmt ute och i sådana där marker kan det ju ligga och glöda i flera månader, säger Andreas Lundbäck.

I fjol ödelades många skogsområden efter bränder som startat i torkan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Även om bönderna förlorade stora mängder gödsel till sina marker, Andreas Lundbäck har räknat ut att det måste ha gått åt minst 10 000 liter, hade det kunnat gå mycket värre, resonerar de.

– Det tog bara runt 20 till 25 minuter att släcka glöden. Det hade tagit längre tid att invänta räddningstjänsten och bränder kan gå snabbt. Brunnen hade inte heller klarat så stora volymer vatten, man får ta det man har att tillgå. 

Räddningstjänsten: ”Rådigt”

På morgonen ringde de till räddningstjänsten och berättade vad som hänt. 

– De tyckte att det hade varit ett rådigt agerande och att det räckte. Det blir ju markägarens ansvar att övervaka när räddningstjänsten har gjort sitt så vi tyckte att vi lika gärna kunde ta hand om det själva.

Till ATL säger Roger Sällberg, insatsledare på Räddningstjänsten i Älmhult att det var ett ”ett jättebra agerande rakt igenom”.


LÄS OCKSÅ: Helikopter vattenbombade skogsbrand 


Efter händelsen har insatsen hyllats i sociala medier. Andreas Lundbäck har reflekterat över hur illa de kunde gått.

– I sådana marker kan bränder vara rätt svåra att släcka och det kan gå väldigt snabbt. Det var ren tur att jag var uppe så sent på kvällen. Hade jag valt att avsluta en timme tidigare hade jag kunnat missa det, säger Andreas Lundbäck.

Har du några tips för hur man ska agera vid en brand?

– Att använda brandsläckaren var bara lönlöst. Den hade knappt någon inverkan alls. Har man gödseltunnor och liknande så ska man se till att ha dem lättåtkomliga. Det är alltid bra att göra upp en plan för hur man ska agera när det brinner. Speciellt när det är torrt i markerna och hög brandrisk, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!