Bönder slöt upp i massiv protest

Protesten i Jämjö under tisdagseftermiddagen.
Foto: MATTIAS LARSSON
Uppemot ett hundra traktorer väntades komma.
Foto: LINSLUSFOTO

Protesten mot Trafikverket beskrivs som Blekinges största bondedemonstration i modern tid. 

Bönderna är inte nöjda med hur vägsträckan kan dras när E22 ska bli motorväg mellan Lösen och Jämjö.

– Vi vill kräva en ny utredning, säger Markus Karlström, presstalesperson för protestaktionen.

Uppemot hundra traktorer väntades under tisdagseftermiddagen och kvällen till parkeringen framför Jändelskolan i Jämjö.

Bönderna protesterar mot Trafikverket, Region Blekinge och Karlskrona kommun. De är inte nöjda med hur vägsträckan kan komma att dras när E22 ska bli motorväg mellan Lösen och Jämjö.

– Stämningen känns väl sådär. Det känns som att de flesta här är negativa, säger Viktor Thorsell, en av protestens initiativtagare.

"Misstänker att det är en pengafråga"

Enligt bönderna blir högproduktiv åkermark motorväg om vägsträckan byggs. Markus Karlström är presstalesperson för protesten och en av dem som är hårdast drabbad. Han menar att demonstranterna inte är emot en ny väg men att placeringen borde flyttas.

– I mitt fall kommer vägen klyva alla mina fält. Dels får jag extremt mycket minskad areal och dels får jag svårt att bruka den. Vi misstänker att det är en pengafråga för Trafikverket, region Blekinge och Karlskrona kommun. Det är billigare för dem att lägga vägen på åkermark än på skogsområdet några hundra meter bort, säger han.

– Vi vill kräva en ny utredning. Vi tror inte att Trafikverket har tittat objektivt på det här. Det spelar ingen roll för Jämjö om trafiken ligger 800 meter eller 1 500 meter från samhället. Vi kan i princip lägga en linjal på kartan och visat en sträcka som inte hade påverkat jordbruksmarken, säger Markus Karlström.

Trafikverket: Inga andra alternativ tar mindre mark

Trafikverket säger dock att man förbättrar framkomligheten genom nybyggnationen. Politikerna motiverar vägens placering med rädslan för att samhället Jämjö ska dö ut och att man vill fånga upp trafiken. 

– Påverkan på lantbruket är ofrånkomlig i detta projekt. Alternativ som vi presenterar på samrådet ger minst intrång på landskapet, eftersom halva sträckan innebär ombyggnad av befintlig E22. Det finns inte några andra alternativ som tar mindre jordbruksmark, säger Daniel Andersson, projektledare för Trafikverket, till Sydöstran.

Trafikverket har även samråd i dag och i morgon i Jämjö så att markägarna får ge sin syn på saken. Även i höst kommer de drabbade få möjlighet att uttala sig om den planerade sträckan.

– De boende längs sträckan har viktig lokalkännedom och ska vara med i planeringsprocessen, säger Daniel Andersson till Sydöstran. 


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!