Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Böndernas skräck – efter orden: ”Vad är det de vill?”

Lantbrukaren Per Brunberg: ”Jag brukar jämföra det med huliganism”.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Kosläpp är populärt bland barnfamiljer, men nu ökar oron att djurrättsaktivister ska slå till.Foto: KVP/EXPRESSEN

Det beskrivs som en familjetillställning och präglas av gemyt.

Men årets kosläpp omgärdas av uppeldad retorik och en djurrättsaktivist – Michelle Berghäll – har blivit polisanmäld.

– Jag brukar jämföra det med huliganism, säger lantbrukaren Per Brunberg.

– Jag kan absolut förstå att lantbrukarna upplever att det är hotfullt, men det var inte så jag menade, säger Michelle Berghäll.

Har du besökt ett kosläpp?

Gårdarna öppnar upp och tusentals njuter av kornas enorma glädje över att springa ut på ängarna. Ett säkert vårtecken.

Men de senaste åren har djurrättsaktivister också fått upp ögonen för kosläppen, med en helt annan agenda. Det har vittnats om demonstrationer och manifestationer – där skyltar och plakat med budskap om djurhållning hålls upp.

Lantbrukare kontaktar polisen

Lantbrukaren Per Brunberg har arrangerat kosläpp i 25 år i Blekinge – och upplever nu tendenser på att allt mer hätsk stämning på sociala medier.

Inför årets kosläpp har han varit i kontakt med polisen, enligt SVT Nyheter.

– Det gjorde vi även ifjol efter en uppmaning från LRF. Det är på grund av tonfallet som vi läser på sociala medier och det som varit i blickfånget det senaste året. Gårdar som ockuperats, lantbrukare får utstå kolossalt mycket hot. Det är en verbal flod av hemskheter, säger han. 

Lantbrukaren Per Brunberg: ”Jag brukar jämföra det med huliganism”.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

 

Mjölkbonden Anette Gustawson har i en uppmärksammad debattartikel lyft problemtiken med manifestationerna under kosläppen. 

Stora delar av en yrkeskår – och mejerierna – har genom Lantbrukarnas riksförbud berättat att de upplever en oro inför att bjuda hem allmänheten till sina gårdar.

– Vi har fått signaler på olika sätt, framför allt från mejerierna som ofta arrangerar kosläppen. De har tagit väldigt allvarligt på det här med risken att oönskade demonstranter manifesterar på gårdarna. Det är klart att lantbrukarna undrar om det är värt risken att utsätta sig för det här, säger Anders Drottja, säkerhetsansvarig på LRF.

Lantbrukaren Per Brunberg:

– Det känns så jävla olustigt, vad är det man vill? Jag tycker att man kan jämföra det med huliganism – de går inte på fotbollen för att njuta, utan bara för att jävlas, säger han.

– Nu har de oblygt talat om att de i år ska ställa till ett helvete och lite till. Arla valde att polisanmäla det hela.

Inlägget som Michelle Berghäll skrev.Foto: Facebook

”Skrev för att peppa människor”

Formuleringen som Per Brunberg syftar på är den som djurrättsaktivisten Michelle Berghäll skrev i en sluten Facebook-grupp: ”I år kommer vi att slå ännu hårdare emot kosläppen”.

Hon beskrivs som en förhållandevis tongivande djurrättsaktivist, som bland annat har dömts för stöld efter att ha befriat fyra kalkoner. Hon säger själv att det var en civil olydnadsaktion för att rädda kalkonerna från att hamna i slakteriet – och att aktivisterna själv angav sig till polisen efter.

– Det skrev jag mest för att peppa människor att stå upp för djuren. Jag kan absolut förstå att lantbrukarna upplever att det är hotfullt, men det var inte så jag menade. Jag är för icke-våld och jag förstår att uttrycket har missuppfattats, säger hon. 

Michelle Berghäll vill informera om djurhållning. Foto: Privat

Under samtalet kommer hon flera gånger tillbaka till ordet ”informera”. 

Enligt Michelle Berghäll är det just att prata om hur mjölkindustrin fungerar som driver djurrättsaktivisterna. 

– Jag har i hela mitt liv arbetat med djur, fram tills att jag blev vegan och insåg att det jag gjorde var fel. Och hade någon då kommit till min arbetsplats och sagt att det vi gjorde inte var okej hade jag förmodligen också blivit arg och försvarat det jag gjorde. Det här är hela deras levebröd och de har kanske gjort det hela sitt liv och kan inte tänka sig en förändring. Men jag tycker att man ska tänka på vad som är moraliskt rätt, framför sin bekvämlighet, säger hon.

Polisens råd

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford berättar att polisen inte arbetar aktivt genom att planera insatser. 

– Däremot är vi medvetna om den oron som finns och finns det något påtagligt, då vill vi att man anmäler det till polisen. Om man känner sig orolig ska man ta kontakt med den lokala polisen och ha en dialog, säger hon. 

Det finns bara ett fåtal fall där polisen larmats ut i samband med ett kosläpp. 

Då ska det ha handlat om aggressiva demonstranter, enligt lantbrukarna och aggressiva bönder, enligt demonstranterna

Att hålla upp plakat, demonstrera och informera vid gårdarna är helt enligt lagen. LRF uppmanar bönderna att inte försöka tillrättavisa demonstranterna – då kan det uppstå en konfrontation. 

– Det är det som våra medlemmar ibland har svårt att förstå. Om man bjuder in allmänheten får man räkna med opinionsyttringar från folk som har en helt annan syn på vad svensk mjölkproduktion är och hur det går till. Lantbrukarnas företagande är mer kopplat till privatlivet än för den som har en fabrik eller ett företag någonstans. Ifrågasättandet, och vad lantbrukaren anser som angrepp, blir också på deras privatliv, säger Anders Drottja.

”Svartmålar oss”

Michelle Berghäll anser att djurrättsaktivisternas aktioner ofta förstoras upp till orimliga proportioner.  

– Media och lantbrukare är bra på att svartmåla oss (aktivister). Jag tror att fler skulle bli arga och tycka att djuren behandlas orättvist om man verkligen sätter sig in i hur djuren utnyttjas och hanteras i industrierna. Om det någon gång upplevs som att aktivisterna är arga blåser det alltid upp mycket, säger Michelle Berghäll.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!