Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bönder hotas av aktivister – Mattias sätter in vaktbolag

Mattias Espert är en av de som fått intrång på sin gård av djurrättsaktivister – hör honom berätta.
Mattias Espert är en av flera skånska bönder som drabbats av intrång på senare tid.Foto: JENS CHRISTIAN
Efter ett salmonellautbrott nyligen tvingades tusentals grisar avlivas på skånska gårdar.Foto: JENS CHRISTIAN
Det är vanligt att aktivister som gör intrång fotar djuren och lägger ut bilder på sociala medier.Foto: JENS CHRISTIAN
Mattias Espert.Foto: JENS CHRISTIAN

Allt fler bönder slår larm om att de trakasseras, förföljs och hotas av aktivister.

I Skåne sker nu en våg av olagliga intrång på bondgårdar, enligt Lantbrukarnas riksförbund.

Nyligen riktades attacken mot grisbonden Mattias Espert – som nu tar hjälp av väktare för att skydda sig.

– Det finns ett stort obehag och man blir irriterad, säger han.

Lantbrukaren Mattias Espert, 44, märkte av intrånget först några dagar efter att det hade skett för ungefär två veckor sedan.

Han fick då information om att bilder inifrån hans anläggning i Trelleborgs kommun hade spridits på nätet. En eller flera personer hade varit inne i stallet bland grisarna under nattetid när det inte var någon annan där.

– De går ofta in på natten och filmar. De dokumenterar i ett mörkt stall när lamporna är släckta och djuren blir rädda för att det springer in folk, säger Mattias Espert.

Det var inte första gången Mattias Esperts bondgård utsatts för intrång – och han är långt ifrån ensam om att ha blivit drabbad.

Hotbilden och brott som riktas mot bönder har ökat, enligt Lantbrukarnas riksförbund. Det handlar enligt förbundet om våldsbejakande aktivister som gör inbrott i djurstallar, släpper djur lösa samt trakasserar och hotar lantbrukare och deras familjer.

– Det finns en militant del av detta som verkligen hotar och knäcker bönder. De ringer hela nätterna och gör bönderna till en måltavla, säger Ulf Wallin, presschef vid LRF.

Intrång varje vecka

Den senaste tiden har det skett en våg av angrepp mot just skånska bondgårdar. På en vecka i slutet på september skedde fyra bekräftade intrång, enligt Ulf Wallin.

Åsa Odell är vice ordförande för LRF och har själv en gård i södra Skåne. Hon har både sett och hört att offren blir allt fler.

– Vi upplever helt klart en ökning de senaste två, tre åren i Skåne. Mer eller mindre varje vecka sker ett intrång mot lantbrukare numera, säger Åsa Odell och fortsätter:

– Det är fruktansvärt påfrestande, och det är precis det som är syftet. Att man ska bli satt under psykisk press och ge upp sin produktion. Det är det yttersta målet och ett av skälen till att de väljer den metoden.

Mattias Espert säger att han känner sig trygg med tillvaron för hans grisar och att de behandlas på ett bra sätt.Foto: JENS CHRISTIAN
Åsa Odell är vice ordförande i Lantbrukarnas riksförbund och har själv utsatts för brott tidigare.Foto: Pressbild
Gården i Trelleborgs kommun som drabbades av intrång nyligen.Foto: JENS CHRISTIAN

Släpper ut djur från stallen

Polisen bekräftar att det har funnits rörelser av aktivistiska grupper som riktar in sig mot bland andra lantbrukare och bondgårdar. 

– Det är ofta att man gör någon form av åtgärd med syftet att väcka uppmärksamhet, till exempel genom att släppa ut djur från ett stall. Man ställer till något och ser till att det ges uppmärksamhet. I regel handlar det om brott som begås nattetid, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i region syd.

Vilka personer eller grupper som ligger bakom angreppen är ofta svårt att ta reda på för polisen.

– Det är svårt eftersom det handlar om aktivism. De förbereder sig och väljer tillfällen för när de ska slå till, säger Ewa-Gun Westford.

Ökad oro för smittutbrott

I Skåne är läget känsligare än vanligt för tillfället.

För någon månad sedan skedde ett stort salmonellautbrott på flera bondgårdar som slutade med att tusentals grisar tvingades avlivas.

När utomstående personer utan skyddskläder tar sig in i stallar riskerar djuren att bli smittade av liknande sjukdomar.

– När man drabbas av ett intrång och samtidigt vet att gårdar runtomkring har haft utbrott av salmonella uppstår en olustig känsla. Får man in smitta är det både jobbigt och dyrt att hantera, säger Mattias Espert.

Efter det senaste intrånget har Mattias Espert nu börjat ta hjälp av väktare från Securitas som varje natt passerar gården under sin låsrond – för att se till att det är stängt och att ingen obehörig är där.

– Vi har en policy att vi alltid ska ha låsta stallar även om det inte är lagkrav på det. Rent smittskyddsmässigt är det viktigt att ingen obehörig kommer in.

”Jämför det med terrorism”

LRF har nyligen gjort en enkätundersökning med 3 836 lantbrukare som har svarat på frågor. 16 procent av dem uppgav då att de har blivit utsatta för intrång, skadegörelse eller annat hemfridsbrott.

Mattias Espert:

– Det är ett ganska stort problem. Jag känner ett stort obehag och man blir irriterad. De som går in är ganska få till antalet men det skapar en irritation och en oro överlag.

– Jag har tidigare jämfört det med någon form av terrorism. Jag känner mig inte orolig för egen del utan jag är mer förargad och orolig för hälsoläget för mina djur, säger han.

Böndernas krav på regeringen

2019 meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att lagstiftningen gällande brott mot bönder skulle skärpas. Så har det dock inte blivit än på grund av ökat fokus på gängkriminalitet och covid-19.

 

Ulf Wallin, presschef vid Lantbrukarnas riksförbund, förklarar att man kräver flera åtgärder för att få bukt med djurrättsaktivisters brott mot bönder.

 

1. Skärpta straff

– Att det här ska få hårdare bestraffning än ett vanligt intrång. Det borde gå att jämföra med intrång i industrier. Ett vanligt intrång leder sällan till någon polisutredning och det är därför så många bönder väljer att inte anmäla, säger Ulf Wallin.

 

2. Särskild brottskod

– Det behövs en ny brottskod för att veta vad som är riktat mot just lantbrukare. Brotten förekommer ofta organiserat. Om det blandas med alla vanliga intrång kan man inte spåra i polisens system vad som är just djurrättsaktivism. Ett problem är att många aktivister åker runt på ett slags brottsturnéer och om det sker i olika polisdistrikt är det svårt att se systematiken i brotten.

 

3. Hoten på sociala medier

– Även här krävs det att det samlas under en och samma brottskod. Det finns vissa som ringer, hotar och trakasserar på sociala medier. Det är otroligt obehagligt för lantbrukarna som drabbas.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!