Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bonden Sven jagar gäss – med raketer

Foto: Rickard Nilsson

Ett sprakande nyårsfyrverkeri på himlen är för många något fint och vackert.

För en flock övervintrande gäss är det precis tvärtom - och därmed ett utmärkt vapen för lantbrukare som vill freda sina grödor för de flygande förödarna.

– De blir skraja redan när de hör hur raketen väser, säger Sven Götesson, 66, lantbrukare i Näsum.

Så funkar det - några andra skrämmande åtgärder

Det finns flera metoder att skrämma gäss, det viktigaste är att få till förändringar i landskapet som gör dem osäkra.

• Nyårsraketer: Raketerna har de senaste åren börjat användas allt mer ofta. Bästa effekten uppnås med raketer som smäller, knattrar och blixtrar så mycket som möjligt. Allra helst ska raketen explodera ovanför flockens huvud.

• Gasolkanoner: Kanonen kan programmeras att avlossa 2x3 skott per omgång, den bör smälla minst tre omgångar per dag. Gärna enligt ett schema när man vet att gässen är på plats, till exempel frukost, lunch och till kvällsmaten.

• Rovfågelsiluetter: Gässen är förstås rädda för rovfåglar. Genom att sätta upp en attrapp som påminner om en rovfågel kan man skrämma iväg gässen.

• Gäss är mycket läraktiga och de lär sig snart vad "farorna" är. Det finns vittnesmål från skrämselkonsulenter om gäss som lärt sig känna igen deras bilar. Tänk på igenkänningsaspekten när du planerar dina skrämmande åtgärder.

Källa: Göran Frisk och viltskadecenter.se

Just nu i december befinner sig cirka 43 176 gäss i Skåne, enligt en räkning utförd av Nordöstra Skånes fågelklubb. Det är fler än någonsin tidigare, skriver lantbrukstidningen ATL, som också rapporterar om de skador som gässen för med sig.

Egentligen borde merparten av de här gässen ha hunnit betydligt längre söderut men på grund av den milda och varma vintern har gässen valt att stanna till här.

För gässen är Skånes många åkrar och fält som ett smörgåsbord, de trampar omkring på åkrarna och äter upp grödorna.

– Just nu är det höstsådden som drabbas, till exempel höstvete och rågvete, säger Sven Götesson.

"Mycket effektivt"

Förutom att de betar av och trampar sönder sådden bajsar de så mycket att det är risk för övergödning i grödorna.

Men det finns sätt att hålla dem borta - till exempel genom att avfyra vanliga nyårsraketer mot de hungriga gässen.

– Det är mycket effektivt. Det värsta gässen vet är när det smäller ovanför huvudet på dem, då kan de hålla sig borta i flera dagar, säger Sven Götesson som i samband med det stundande nyårsfirandet har passat på att bunkra upp med raketer.

– Till våren kommer de tillbaka och då kan det bli stora skador efter dem. När det är tjällossning drar de upp hela plantorna, med rötter och allt.

Lär sig fort

Men gässen är inte dumma, de vänjer sig snabbt, även vid raketer.

Vitkindade gäss betraktas allmänt som mer svårskrämda.

– En vitkindad gås som hör en raket sticker och håller sig borta i kanske 20 minuter.

– Grågässen kommer tillbaka först efter ett par, tre dagar, säger lantbrukaren Göran Frisk som jobbar för länsstyrelsen med råd och tips om hur man skrämmer gäss.

Via länsstyrelsen har drabbade lantbrukare också rätt att söka bidrag för skrämseltåtgärder, som till exempel nyårsraketer. Men också för andra konventionella åtgärder som klassiska fågelskrämmor, maskeringsnät och gaskanoner som avger smällar med viss regelbundenhet.

– Enkelt uttryckt handlar det om att göra gåsen osäker, den ska aldrig veta när det är säkert, säger Göran Frisk.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!