Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bonden Martin bjuder in till kosläpp – trots hoten

Martin Nordén äger Kläckeberga Gård som bjuder in till kosläpp den 4 maj. Foto: Privat
Kosläpp brukar beskrivas som familjevänliga event. Men på senare år har de blivit mer kontroversiella. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Det har beskrivits som familjära tillställningar med mycket glädje och skratt. 

Men på senare år har kosläppen blivit allt mer kontroversiella, och inte sällan har gårdarna fått besök av djurrättsaktivister.

Det skrämmer inte Martin Nordén, som trots hotbilden bjuder in till kosläpp den 4 maj.

– Demonstranter är lika välkomna som alla andra, säger han. 

Kvällsposten har tidigare rapporterat om bönder som känner sig oroliga inför årets kosläpp. Djurrättsaktivister har bland annat uppmanat till att ”ockupera” gårdar som har kosläpp och tidigare under våren blev en aktivist polisanmäld. 

Men på några håll känner man inte av den allt mer uppiskade stämningen. 

På Kläckeberga Gård utanför Kalmar blir det helt enligt traditionen även i år ett kosläpp. Tidigare år har drygt 3 000 personer besökt gården i samband med att korna släpps ut på fältet för första gången.

Lika många väntas även i år. 

– Det brukar alltid vara rätt bra med folk, säger Martin Nordén, som äger Kläckeberga Gård. 

Han berättar att gården fick besök av aktivister i samband med förra årets kosläpp. 

– Det var tre beskedliga demonstranter som gick runt med plakat på magen där det stod något om havredryck. Men de föranmälde sitt besök så det var rätt så lugnt, säger han. 

Hur reagerade besökarna då? 

– Folk skrattade mest åt dem när dem gick runt här med sina plakat.

Gården är kopplad till privatlivet

Martin Nordén berättar att han fått information från Arla när det kommer till hur eventuella aktivister och demonstranter ska hanters. Uppmaningen är tydlig: alla hot och trakasserier ska polisanmälas.

Än så länge har Martin Nordén dock inte behövt polisanmäla någon. 

– Det är en skola vi har det på så de vet kanske inte att det är jag som håller i det. Men det finns inget riktat mot mig, jag gör inget för att synas och höras själv. Vi kör på som vanligt, säger han. 

För vissa bönder har ett problem varit att aktivisternas närvaro blir väldigt personlig. Böndernas privatliv och företagande är ofta tätt sammanlänkat. 

På Lantbrukarnas riksförbund, LRF, är man medvetna om böndernas oro. Men man uppmanar samtidigt sina medlemmar att inte konfrontera eventuella aktivister.

– Om man bjuder in allmänheten får man räkna med opinionsyttringar från folk som har en helt annan syn på vad svensk mjölkproduktion är och hur det går till. Lantbrukarnas företagande är mer kopplat till privatlivet än för den som har en fabrik eller ett företag någonstans. Ifrågasättandet, och vad lantbrukaren anser som angrepp, blir också på deras privatliv, har Anders Drottja, säkerhetsansvarig vid LRF, tidigare sagt till Kvällsposten. 

”Anmäl till polisen”

Om stämningen blir hotfull i samband med ett kosläpp är polisens uppmaning att alltid slå larm. Men polisen kommer inte aktivt arbeta med olika insatser.

– Däremot är vi medvetna om den oron som finns och finns det något påtagligt, då vill vi att man anmäler det till polisen. Om man känner sig orolig ska man ta kontakt med den lokala polisen och ha en dialog, har polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford tidigare sagt till Kvällsposten. 

Det är bara vid ett fåtal tillfällen som polis ska ha behövt rycka ut till kosläpp. 

Enligt bönderna har det då handlat om aggressiva demonstranter.

Enligt demonstranterna har det handlat om aggressiva bönder. 

Oavsett vem som står för de aggressiva handlingarna tycker Martin Nordén att alla är välkomna, så länge det inte övergår till våld. 

– Det är inget som skrämmer oss det här med demonstranter. Alla kan väl få visa upp vad de tycker, säger han.