Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bonde misstänkt – ska ha stulit en badstrand

En bonde ska ha stulit sand från en strand. Foto: Polisens förundersökning
Enligt grannar rör det sig om 900 ton – men han åtalas för 20 kubikmeter. Foto: Polisens förundersökning

Det finns misstankar om att en lantbrukare på Öland ska ha stulit 900 ton sand över flera år, skriver SVT Nyheter Småland.

Men han åtalas bara för att ha stulit 20 kubikmeter. 

– Den lades på min gårdsplan för korna att ligga på sommartid, säger lantbrukaren i förhör.

Boende i det lilla samhället på Öland har under en lång tid misstänkt att lantbrukaren stulit sand från badplatsen på orten. Under flera har mängden sand minskat, enligt SVT Nyheter Småland som först skrev om misstankarna. 

Men det var inte förrän den 21 september förra året som två vittnen för första gången verkligen kunde belägga att lantbrukaren stal sand.

– Den sammanlagda mängden såsom vi känner till under de senaste tre åren är uppskattad till mellan 800 och 900 ton, vilket ju är en försvarlig mängd med sand. Hur mycket han tog under den förmiddagen är lite svårt att säga, säger ett vittne, som fotograferade lantbrukaren på bar gärning, i ett förhör.

Foto: Polisens förundersökning
Foto: Polisens förundersökning

”Stranden ändrade karaktär”

Boende i området ska vid flera tillfällen försökt prata med bonden – och uppmanat honom att sluta frakta bort sand från stranden.

Så här beskriver ett annat vittne förändringen på badplatsen.

– När man har påpekat detta för honom har han sagt att sjön kommer att skicka tillbaka sand. Det är alltså en missuppfattning. Vi har ingen sand på den här före detta stranden. Den är helt borta

– Stranden ändrade karaktär mellan 2016 och 2018 från en öppen sandstrand med tydligt markerad strandvall till en igenväxt strand där sanden inte syns förutom i de blottor där det grävts. 

Åtalas för egenmäktigt förfarande

Lantbrukaren polisanmäldes av Borgholms kommun misstänkt för miljöbrott. De misstankarna har nu släppts.

Bonden har i stället åtalats misstänkt för egenmäktigt förfarande. Enligt åklagare Christer Forssman har lantbrukaren stulit 20 kubikmeter sand. Att det skulle röra sig om större mängder än så har det inte kunnat bevisas. 

Lantbrukaren medger att han tagit 20 kubikmeter sand – men vägrar kommentera uppgiften att det skulle röra sig om större mängder.

– Jag trodde att jag fick ta sanden. Det är en fråga om samfälld mark, där jag äger en del av denna, säger han i förhör.

– Det (sanden) lades på min gårdsplan för korna att ligga på sommartid. När den här sanden byts ut tar jag antingen sand från åkrarna eller från stranden. Vid detta tillfälle togs kanske tre lass sand av den sand som hade grävts upp från diket och lagts på min gårdsplan. Det kan ha rört sig om 18 till 20 kubikmeter.

Åklagaren yrkar på att lantbrukaren ska betala en företagsbot på 20 000 kronor, men han åtalas inte för miljöbrott eftersom det, enligt åklagaren inte går att bevisa.