Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bombplan från 1943 bärgas i Falsterbo

Flyplansresterna ligger spridda över ett stort område under vattenytan. Men Sweden Coast and sea center har en tydlig kartmosaik över planet och dess delar
Foto: Christer Wahlgren
Planen var att få upp motorerna gå in till Trelleborgs hamn och bevara dem i en tank med färskvatten. Och bärgningsarbetet gick enligt ritningarna.
Foto: Christer Wahlgren
Med stöd av privatfinansierade Halifax 57 Rescue kan dock delar av bombplanet tas upp till ytan för att räddas till eftervärlden.
Foto: Christer Wahlgren
Projektledare Jan Christensen räknar med att kunna få in planets motorer till Trelleborgs hamn i dag
Foto: Christer Wahlgren
Bilden tagen ungefär tio kilometer från kusten. Per Eriksson gör sig redo för att dyka.
Foto: Christer Wahlgren
Bärgningsgänget på väg ut mot Halifaxplanets nedslagsplats.
Foto: Christer Wahlgren
Det kanadensiska bombplan slogs ut av ett blixtnedslag under en räd mot Nazityskland och störtade utanför Falsterbonäset i Skåne.
Foto: / OKÄND
Planet, en Halifax, anses ha ett historiskt symbolvärde.
Foto: / OKÄND
1 / 9

I augusti 1943 hoppade pilot sergeant John Alwyn Phillips ur bombplanet och landade på en ko som dog. När nu delar av Halifaxen ska bärgas från havet utanför Falsterbo har piloten bara ett önskemål.

– Han var rätt kortväxt så han hade en speciell kudde att sitta på för att se ordentligt. Den kudden hann han inte få med sig ur cockpit innan han hoppade, säger Jan Christensen, projektledare på ideella föreningen Swedish Coast and sea center.

Kvällsposten har tidigare berättat historien om det kraschade bombplanet utanför Falsterbo. Halifaxen, med sju mans besättning från det kanadensiska flygvapnet, var på väg med en bomblast mot Hamburg när det träffades av blixten och sattes ur spel. Piloten släppte bomblasten över Östersjön och gick in över Sverige. Hela besättningen hoppade över Vombsjön, berättar Jan Christensen. Piloten Phillips satte dock autopiloten så att planet skulle gå ut över havet igen innan han hoppade.

– Sen hoppade han över Esarp och landade rakt i nacken på en ko som dog. Bonden blev fly förbannad, säger Jan Christensen.

– Sedan störtade planet söder om Falsterbo.

Piloten lever

Med stöd av privatfinansierade Halifax 57 Rescue kan dock delar av planet tas upp till ytan för att räddas till eftervärlden. Just nu pågår ett bärgningsförsök av två av motorerna utanför Falsterbo. Två tolvcylindriga Rolls Roycemotorer. Bärgningsteamet har en kran ombord och Jan Christensen siktade på att bärgningen ska kunna ske under dagen. Planen var att få upp motorerna gå in till Trelleborgs hamn och bevara dem i en tank med färskvatten. Och bärgningsarbetet gick enligt ritningarna. Åtminstone med den första motorern.

– Det enda som hände var att motorn och propellern delade på sig, men det hade vi räknat med, berättar Patrik Juhlin på Ystadsföretaget Pdyk som utförde bärgningen.

Den kortväxte piloten är fortfarande vid liv i Kanada. Han har bara uttryckt önskemål om att få en sak från vraket. Den specialsydda kudden.

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!