Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bombmannen sprängde hos sina egna släktingar

Vid sprängningen den 9 december förra året utanför en lägenhet förlorade 19-åring sin vänstra arm. Han hade den här dunjackan på sig när sprängladdningen detonerade.Foto: Polisen
I det här rummet låg två barn och sov tre meter från dörren där en kraftig explosion inträffade. Enligt polisen hade de kunnat dö om ytterdörren inte varit gjord av stål.Foto: Polisen
Ytterdörren är gjord av stål och stod emot explosionen. Men 19-åringen som utlöste den skadades själv svårt. Tre meter innanför sov två småbarn.Foto: Polisen
Åklagaren misstänker att den åtalade 28-åringen och hans bekanta planerade genomföra fler sprängningar. Den här termosen av stål från Ikea var fylld med sprängämnen och nästan färdig att använda när den beslagtog.Foto: Polisen

Den 28-årige Malmöbon använde sprängningar för att försöka tvinga en släkting betala över en miljon kronor eftersom han hjälpt en man som senare mördades. Det misstänker åklagaren. 

Vid en av sprängningarna var två småbarn nära att dödas. 

När polisen slog till misstänks 28-åringen ha varit på väg att genomföra fler sprängningar.

Första sprängningen inträffade den 4 december 2018 vid en jourbutik. En man som har en koppling till butiken förhörs senare om sprängningen. Polisen konfronterade honom under ett förhör med uppgifter om att han ska vara skyldig en släkting, en 28-åring, cirka 750 000 kronor. Mannen förnekar helt att han skulle vara skyldig sin 28-årige släkting pengar.

Den 9 december 2018 klockan 04.30 inträffade en explosion vid en lägenhetsdörr i ett hyreshus i Malmö. Där sov en man med sina barn. Den mannen är släkt med samma 28-åring och ska enligt uppgift till polisen ha en obetald skuld till 28-åringen på över 1 miljon kronor. När polis kom till trapphuset låg den svårt skadade 19-åring där. Det var han som fått termosen och körts till adressen men gjort fel. Vid explosionen förlorade han bland annat vänster arm.

Kort efter sprängningen vid lägenheten, cirka klockan 04:45, detonerade ytterligare en sprängladdning utanför entrén till ett flerfamiljshus. Där bor en annan släkting till 28-åringen.

Gång på gång användes samma metod med sprängämnen som placerats i termosar gjorda av aluminium. När sprängladdningarna exploderade fungerade termosarna som splittergivare.

Pengar tänkbart motiv

Den 22 december samma år inträffade en annan explosion vid midnatt utanför en företagslokal i Malmö. Men den här gången såg poliser en silvrig Audi vid adressen kort innan explosionen. När bilen stoppades fann poliserna en 18-årig man vid ratten. Han hade inget körkort och var påverkad av narkotika men släpptes senare. 18-åringen har nu åtalats för sprängningen men också för att ha förvarat stora mängder ammunition, vapen och sprängämnen åt grupperingen.

28-åringen nekar till alla misstankar och kallar sprängningarna för ”ett hemskt brott”.Foto: Polisen

28-åringen utpekas som anstiftare till två av sprängarna mot sina egna släktingar av åklagaren. 

Uppfattar ni pengar som ett motiv till två av sprängningarna? 

– Ja, det är ett motiv som man kan tänka sig, säger kammaråklagare Christoffer Östling.

28-åringen själv förnekar att det skulle vara han som ligger bakom.

– Det är ett hemskt brott. Och det är ingenting jag har bett någon att göra eller, eller så, säger 28-åringen i ett förhör.

I ett annat förhör säger han:

– Det är helt, det är helt sjukt. Hur det här, alltså ifrån, varifrån den bara kom den här misstanken.

Men i förundersökningen lägger åklagare och polis utskrifter av telefonavlyssningar som pekar mot något helt annat. I ett samtal säger 28-åringen till en nära släkting att något mycket allvarligt ska hände om inte släktingen vars barn hade kunnat dö den 9 december inte betalade en skuld på över 1 miljon kronor.

”Du kommer begrava honom”

– Du kommer och höra, och du kommer se, och till slut kommer du begrava honom, säger 28-åringen i ett avlyssnade samtalet.

Den man som utsattes för en sprängning den 9 december och är släkt med 28-åringen misstänker att det kan handla om att han låtit en man som senare mördades bo hos honom vilket skulle ha gett upphov till miljonskulden. Mannen mördades utanför en moské i Malmö i juni 2017.

Fem månader efter sprängningen den 9 december satt en 23-årig man i förhör hos Malmöpolisen. Han misstänks ha preparerat den termos med sprängdeg, sprängkapsel och stubintråd som exploderade vid lägenhetsdörren den 9 december. 

Polismannen som förhörde 23-åringen om sprängningen ställde en samvetsfråga till honom under förhöret:

– Den natten var det ren tur att inga personer dog. Två små barn låg och sov tre meter ifrån platsen där bomben detonerade. Hade det inte varit för att dörren var av stål hade de dött. Hur tänker du när du hör detta?

Den gången svarade inte 23-åringen på någon fråga. Han sa i stället:

- Ingen kommentar.

Gruppen var ett strategiskt mål

23-åringen och 28-åringen förekommer tillsammans på flera spaningsbilder som poliser tagit. Utan att veta det har framför allt 28-åringen men också flera av hans vänner bland annat 23-åringen varit i fokus för Malmöpolisen under flera månader.

– Den här grupperingen har varit ett strategiskt mål, uppger en källa för Kvällsposten. I kretsen kring 28-åringen förekommer också en person som är intressant för dansk polis, en man som misstänks för sprängningen mot Skattestyrelsen i Köpenhamn.

Rättegången inleds den 23 oktober i säkerhetssalen på Rättscentrum. Förutom 28-åringen åtalas ytterligare nio personer. Åtalen avser bland annat olaga hot, misshandel, anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse och allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.

Christoffer Östlind påstår också att grupperingen planerade fler sprängningar. I en gömma hittade poliser en färdig sprängladdning i en ståltermos och fjärrutlösare. Han har därför åtalat 28-åringen, hans vän 23-åringen, 18-åringen och två andra personer för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.