Bomblarmet var
– en väckarklocka

Så här såg väckarklockan ut som skapade bomblarmet i Växjö.

I fyra timmar på tisdagseftermiddagen höll Växjöpolisen ett område i Öjaby avspärrat efter ett larm om en handgranat. Bombgruppen var på god väg upp från Malmö – när alltihop blåstes av.

– Föremålet visade sig vara en väckarklocka som ser ut som en granat. En kille kom dit och berättade att han hade tappat den, säger polisens informatör Stephan Söderholm.

Flera butiker säljer väckarklockor utformade som handgranater. En av dem till och med under den säljande rubriken "vakna med en smäll".

Men detta hade Växjöpolisen ingen aning om när larmet kom vid middagstid på tisdagen. Intill en badplats i Öjaby hade en privatperson hittat en misstänkt handgranat.

Polisen skickade ut en patrull till korsningen Öjabyvägen–Silverstavägen, alldeles intill en badplats vid Helgasjön. Och de båda poliserna kunde inte på rak arm säkert säga vad det upphittade var för någonting.

Tar inga risker

Och efter den senaste tidens många larm om handgranater som detonerat i polisens Region syd vill förstås ingen heller ta några som helst risker.

– Vi har en rutin att vakthavande befäl ska skicka upp bild på sådana här föremål till nationella operativa avdelningen i Stockholm för bedömning, sa Kronobergspolisens informationsansvarige Robert Loeffel vid 16.30-tiden.

– Så har vi gjort även denna gången. Och bedömningen blev att bombgruppen från Malmö skulle köra upp för att ta hand om föremålet. Platsen hålls avspärrad tills de kommit fram.

Bomgruppen förväntades vara på plats vid 18-tiden och avspärrningen upprätthölls – tills en yngre kille kom fram till konstaplarna på plats.

– Han berättade för patrullen att han hade övernattat på platsen tillsammans med några kamrater för några dygn sedan, säger Stephan Söderholm.

Blev av med sin klocka

– Han hade haft med sig en väckarklocka som ser ut som en handgranat och de hade kastat med den. Plötsligt kunde de inte hitta den. Föremålet visade sig vara just den klockan.

Avspärrningen hävdes meddetsamma och bombgruppen fick besked att du kunde vända tillbaka. Det är dock inte känt om "handgranatens" ägare fick tillbaka sin väckarklocka.

Han riskerar åtminstone inte några efterräkningar för larmet.

– Nej, han kan ju inte hjälpa att han inte hittar sin klocka, säger Stephan Söderholm.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!