Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bomblarm – centrala Köpenhamn avspärrat

Enligt tidningen Ekstrabladet så ropar polisen i megafon till de boende att hålla sig inne och borta från fönstren. Foto: Mathias L¿Vgreen Bojesen
Ett misstänkt föremål hittats utomhus i närheten av utrikesministeriet i Köpenhamn. Foto: Google streetview

Bomben som spred panik i Köpenhamn på söndagen var en attrapp, skriver Ekstrabladet.

I en låda med arabisk text låg lite lösa prylar omlindade med gaffatejp.

– Det var inget farligt överhuvudtaget. Men i dessa tider reagerar vi ju, säger Kristian Aaskov, vakthavande vid Köpenhamnspolisen.

Köpenhamnspolisen upprättade vid middagstid på söndagen avspärrningar i de centrala delarna av staden sedan ett misstänkt föremål hittats utomhus vid Strandgade och Skt Annæ Gade i närheten av utrikesministeriet

Polisen ropade i megafon till boende i området att stanna inomhus och hålla sig borta från fönstren. Klockan 11.41 la polisen även ut ett kort meddelande på Twitter om larmet.

Samtidigt upprättades avspärrningar i flera riktningar. Polisen bekräftade då för Ekstrabladet att de ännu inte hade läget under kontroll.

– Det enda jag kan säga just nu är att vi har ett misstänkt föremål och att vi håller på att undersöka det. Mer säger vi inte nu, sa Henrik Stormer vid Köpenhamnspolisen till Ekstrabladet.

Tidningen hade en fotograf på platsen. Han kunde se en papplåda som låg i rännstenen intill en parkerad Peugeot 308 i hörnet av Strandgade och Skt Annaæ Gade.

Bombroboten fanns på plats

En bombrotbot sattes i arbete för att ta hand om den misstänkta lådan.

Klockan 13.09 bad polisen fotografen att flytta sig längre bort, trots att han då redan befann sig cirka hundra meter från föremålet.

– Det sitter en kamera på bombroboten. De har varit framme och tittat på papplådan och det gjorde visst inte bombteknikerna lugnare, sa fotografen Tariq Mikkel Khan till tidningen.

– Efter det sa de till mig att flytta mig av säkerhetsskäl.

Klockan 13.50 meddelade så polisen att de i samarbete med försvarets bombröjare hade oskadliggjort det misstänkta föremålet. Men det var då fortfarande oklart vad paketet hade innehållit.

Tre kvart senare hade polisen förvissat sig om att föremålet var fullständigt ofarligt, så avspärrningarna hävdes. Inte heller då ville ansvariga berätta vad som fanns i lådan.

Först efter 15.30 avslöjades att lådan med texten "Al Fakher" – som från början varit avsedd för tobak till vattenpipor – hade innehållit flera olika grejor som hade surrats ihop med silverfärgad gaffatejp. Bitarna hade farit i väg åt olika håll när bombrototen sköt sönder lådan.

– Det var några saker som var hopklistrade som gjorde oss misstänksamma. Det blir man ju nuförtiden, säger vakthavande vid Köpenhamnspolisen, Kristian Aaskov.

– Med tanke på den beredskapsnivå vi har nu tar vi allvarligt på sådant här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!