Bomben kunde ha dödat polismannen

Publicerad

Bilbomben under polismannens bil var så kraftig att hela kvarteret vaknade av smällen.

Flera av grannarna chockades av händelsen.

– Det är ett oerhört allvarligt brott och en ren tillfällighet att ingen kom till skada, säger polisens presstelesperson Ewa-Gun Westford.

Bomben var placerad i fronten på polismannens privata bil som stod uppställd på garageuppfarten i det idylliska villasamhället Veberöd utanför Lund.

Strax efter klockan fyra på torsdagsmorgonen vaknade flera av grannarna av den oerhörda smällen.

– Vår katt rusade från ena ändan av huset till det andra i ren förskräckelse, berättar en av grannarna.

En annan beskriver hur en person rusade ut med en brandsläckare i armarna i tron att det egna fordonet drabbats av en bilexplosion.

Utspridda bildelar

När Kvällsposten besöker platsen hänger polisens avspärrningsband runt det skadade fordonet fortfarande kvar. Bildelar ligger utspridda på marken tiotalet meter från garageuppfarten.

Den 54-årige polismannen och hans familj hördes under förmiddagen av polisens utredare. Händelsen har i nuläget rubricerats som allmänfarlig ödeläggelse 

– Vi har ett antal teorier om anledningen till gärningen, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus. I nuläget bedömer vi inte att det är jobbrelaterat. 

– Men det är en komplicerad situation eftersom gärningen riktats mot en myndighetsperson och därför måste vi gå några steg till för att få riktig klarhet i händelsen.

Inget känt hot

Enligt Sintéus ska det inte ha funnits något känt hot mot polismannen.

– Han är på jobbet som vanligt och mår efter omständigheterna väl, säger han.

Polismannen har normalt inre tjänst och jobbar inte mot de våldsamma individer som använder grovt våld i Malmö. Hans uppgifter är att sköta allmänt utredningsarbete.

Uppgifter från personer nära polismannen uppger dock att det förekommit händelser kring polismannen på senare tid som gjort att han själv gått och väntat på att något skulle hända.

– Det där är uppgifter vi överhuvudtaget inte känner till, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Undersöker allt

Polisutredningen om bombdramat handläggs nu av polisen i Lund. 

– De får gå till botten med allt och se vilka utredningar han handlägger och undersöka vilken miljö han rör sig i, säger Ewa-Gun Westford.

Hon betonar att polisen är mycket tidigt i utredningen. Ännu finns till exempel inga svar på  vilken typ av sprängladdning som använts.

På polismannens staket sitter skyltar om att fastigheten är kameraövervakad. Det har dock inte stoppat gärningsmannen eller gärningspersonerna från attacken. 

Av skadorna på bilen tros bomben, enligt flera poliser Kvällsposten talat med, ha varit så kraftig att en person som råkat befinna sig i eller vid bilen riskerat allvarliga skador eller rent av kunnat mista livet.

– Det är ett oerhört allvarligt brott och det är möjligt att brottsrubriceringen också kan ändras efterhand som utredningen fortsätter, säger Ewa-Gun Westford. 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android. 

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag