Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bombattentat hos SD-politiker i Arlöv

Anders Dahlberg är en av de sverigedemokrater som skrivit på hatsajten Avpixlat. På tisdagen utsattes han för ett attentat i sitt hem.

ARLÖV. Den Sverigedemokratiske politikern Anders Dahlberg från Skåne utsattes för en attack i hemmet på tisdagskvällen.

Någon slängde in en sprängladdning genom brevinkastet.

– Det här är ett fegt angrepp och de som gjorde det hade bara tur att ingen skadades allvarligt, säger Dahlberg till Expressen.

Anders Dahlberg är av de sverigedemokrater som skrivit på hatsajten Avpixlat. Politikern ville "beväpna etniska svenskar " och använde ord som "avelskossor".

Klockan 17.31 på tisdagskvällen fick polisen ett larmsamtal om att det detonerat någon form av sprängladdning hemma hos Anders Dahlberg (SD).

– Det har varit en kraftig detonation. Man har använt sig av en form av sprängladdning, slängt in den genom brevinkastet. Delar av dörren har flugit in genom bostaden, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl på Skånepolisen.

Anders Dahlberg, som kandiderade till kyrkofullmäktige i Burlöv kommun för Sverigedemokraterna, var hemma med sin fru och barn när det hände.

– Vi hörde bara en mycket kraftig smäll från dörren, men som tur var skadades ingen av oss, säger Dahlberg och fortsätter:

– Nu när det har gått några timmar mår vi bättre men vi är alla skärrade.

Familjen i säkerhet

Enligt polisen finns ingen uttalad hotbild mot SD-politikern.

– Ingenting som vi känner till i nuläget, men vi håller på att undersöka för att få en bild av händelseförloppet, säger Magnus Lefèvre.

Polisen kan inte svara på vilken typ av sprängladdning som användes. Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse och försök till grov misshandel.

– Det har varit en kraftig detonation och man misstänker att det är någon form av sprängmedel, men det är inte bekräftat.

Anders Dahlberg säger att han inte vill kommentera mer i nuläget. På tisdagskvällen fördes han och familjen i säkerhet av polisen.

– Det har hänt andra politiker inom partiet, jag är inte den första. Nu vill jag inte säga mer om det här. Nu måste vi låta polisen få utreda saken och förhoppningsvis hitta fram till dem som ligger bakom,

Du är medveten om att vi kommer att skriva om det här? 

– Ja, det är jag.

Fredrik Milder, pressekreterare hos säkerhetspolisen, vill inte kommentera om de har kontaktats i ärendet.

– Vi bistår generellt polismyndigheter med information i sådana här fall. Vi har ingen mer information att lämna. Frågor om den händelsen riktas till polismyndigheten i Skåne.

"En konsekvens av detta"

Polisen i Skåne uppger att de genomfört teknisk undersökning och knackat dörr i området under tisdagsnatten, men ännu finns ingen misstänkt i ärendet.

Under onsdagsmorgonen kommenterade sedan Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder attacken i SVT.

– Det är lätt att tro att det här är en konsekvens av Expressens kampanj där man hängde ut en handfull företrädare för Sverigedemokraterna. Utan att förringa vad den här företrädaren har skrivit på nätet, är det är lätt att tro att det är en konsekvens av det, säger han.

Och Martin Kinnunen pressansvarig för Sverigedemokraterna säger så här till TT.

– Vi vet inte så mycket mer än det polisen har sagt. Vi har fått information om sprängdådet från partiets säkerhetschef, som bedömer att den enda rimliga hotbild som kan finnas mot denna personen har att göra med skriverierna i Expressen. Man ser inga andra hotbilder, personen har inga framträdande uppdrag och har inte heller gjort några andra uttalanden i media på något sätt, säger Martin Kinnunen som är pressansvarig för Sverigedemokraterna till TT.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!