Anders Dahlberg är en av de sverigedemokrater som skrivit på hatsajten Avpixlat. På tisdagen utsattes han för ett attentat i sitt hem.
Anders Dahlberg är en av de sverigedemokrater som skrivit på hatsajten Avpixlat. På tisdagen utsattes han för ett attentat i sitt hem.

Bombattentat hos SD-politiker i Arlöv

Publicerad

ARLÖV. Den Sverigedemokratiske politikern Anders Dahlberg från Skåne utsattes för en attack i hemmet på tisdagskvällen.

Någon slängde in en sprängladdning genom brevinkastet.

– Det här är ett fegt angrepp och de som gjorde det hade bara tur att ingen skadades allvarligt, säger Dahlberg till Expressen.

Anders Dahlberg är av de sverigedemokrater som skrivit på hatsajten Avpixlat. Politikern ville "beväpna etniska svenskar " och använde ord som "avelskossor".

Klockan 17.31 på tisdagskvällen fick polisen ett larmsamtal om att det detonerat någon form av sprängladdning hemma hos Anders Dahlberg (SD).

– Det har varit en kraftig detonation. Man har använt sig av en form av sprängladdning, slängt in den genom brevinkastet. Delar av dörren har flugit in genom bostaden, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl på Skånepolisen.

Anders Dahlberg, som kandiderade till kyrkofullmäktige i Burlöv kommun för Sverigedemokraterna, var hemma med sin fru och barn när det hände.

– Vi hörde bara en mycket kraftig smäll från dörren, men som tur var skadades ingen av oss, säger Dahlberg och fortsätter:

– Nu när det har gått några timmar mår vi bättre men vi är alla skärrade.

Familjen i säkerhet

Enligt polisen finns ingen uttalad hotbild mot SD-politikern.

– Ingenting som vi känner till i nuläget, men vi håller på att undersöka för att få en bild av händelseförloppet, säger Magnus Lefèvre.

Polisen kan inte svara på vilken typ av sprängladdning som användes. Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse och försök till grov misshandel.

– Det har varit en kraftig detonation och man misstänker att det är någon form av sprängmedel, men det är inte bekräftat.

Anders Dahlberg säger att han inte vill kommentera mer i nuläget. På tisdagskvällen fördes han och familjen i säkerhet av polisen.

– Det har hänt andra politiker inom partiet, jag är inte den första. Nu vill jag inte säga mer om det här. Nu måste vi låta polisen få utreda saken och förhoppningsvis hitta fram till dem som ligger bakom,

Du är medveten om att vi kommer att skriva om det här?

– Ja, det är jag.

Fredrik Milder, pressekreterare hos säkerhetspolisen, vill inte kommentera om de har kontaktats i ärendet.

– Vi bistår generellt polismyndigheter med information i sådana här fall. Vi har ingen mer information att lämna. Frågor om den händelsen riktas till polismyndigheten i Skåne.

"En konsekvens av detta"

Polisen i Skåne uppger att de genomfört teknisk undersökning och knackat dörr i området under tisdagsnatten, men ännu finns ingen misstänkt i ärendet.

Under onsdagsmorgonen kommenterade sedan Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder attacken i SVT.

– Det är lätt att tro att det här är en konsekvens av Expressens kampanj där man hängde ut en handfull företrädare för Sverigedemokraterna. Utan att förringa vad den här företrädaren har skrivit på nätet, är det är lätt att tro att det är en konsekvens av det, säger han.

Och Martin Kinnunen pressansvarig för Sverigedemokraterna säger så här till TT.

– Vi vet inte så mycket mer än det polisen har sagt. Vi har fått information om sprängdådet från partiets säkerhetschef, som bedömer att den enda rimliga hotbild som kan finnas mot denna personen har att göra med skriverierna i Expressen. Man ser inga andra hotbilder, personen har inga framträdande uppdrag och har inte heller gjort några andra uttalanden i media på något sätt, säger Martin Kinnunen som är pressansvarig för Sverigedemokraterna till TT.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag