Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Böldangripen filé: "Höll på att kräkas"

Det blev inte riktigt den festmiddagen som Lisa Åstrand hade tänkt sig när hon plockade fram fläskfilén under annandagen. När hon skulle skära bort en sena upptäckte hon en märklig grå sörja i köttet.

– Det var som att det korvade sig, en grå tjock vätska. Det var så äckligt, säger hon till Kvällsposten.

Lisa Åstrand i Ronneby tröttnade på julmaten och skulle på annandagen laga till en fläskfilé. Men efter en otrevlig upptäckt fick hon tänka om. När Lisa tinat fläskfilén som hon köpt på den lokala ICA-butiken och skar den i bitar fick hon syn på en grå klump i köttet.

– Jag höll på att kräkas, det var som att det korvade sig ut när jag skar bort senan. Åh, det var en grå tjock vätska, som en gröt. Det var så äckligt så äckligt, säger hon.

Lisa Åstrand blev chockad och trodde att det var en cancertumör.

– Jag funderade på att skicka köttet till livsmedelsverket. Jag vill ju veta vad det är. Det är svenskt kött jag har köpt, säger Lisa till Kvällsposten.

Hänvisar till veterinären

På Ica Maxi i Ronneby hänvisar man till leverantören Dalsjöfors kött, vilken i sin tur hänvisar till veterinären Emad Horami, på Statens Livsmedelsverk, SLV, som efter att ha studerat bilden på köttet konstaterar att det inte är fråga om en cancertumör utan en böld.

– Det är en böld som håller på att läka. Om grisen varit slaktad några veckor senare så hade bölden varit läkt. En böld uppkommer av att en bakterie kommer in i kroppen och orsakar en slags inflammation i exempelvis en muskel eller en led. Kroppen reagerar då med att kapsla in bakterien och därefter bryter kroppens immunförsvar ned bakterien för att därefter läka och kvarlämnar endast en förkalkning i området, säger han till Kvällsposten.

"Vi tappade aptiten"

Bölder på gris kan uppkomma vid exempelvis svansbitning, men det är väldigt ovanligt, endast en promille av individerna har en böld vid slakt, enligt SLV. Bakterierna är inkapslade i bölden och sprids inte ut i muskulaturen, alltså är det riskfritt att äta köttet runtom, menar man på Dalsjöfors kött. Men för Lisa Åstrand blir det inte aktuellt att äta den böldangripna fläskfilén.

– Nej, vi tappade aptiten, säger hon till Kvällsposten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!