Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bokserie om Kim Wall dras tillbaka

Journalisten Kim Wall dog ombord på ubåten Nautilus.Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TOM WALL / IBLAB
Peter Madsen misstänks för mord på den svenska journalisten.Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK
Thomas Djursing är författare till boken "Raket-Madsen" samt den tillbakadragna ljudboksserien.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Bild från polisens dykningar utanför Köpenhamn.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Den serie ljudböcker som skulle publiceras om Kim Wall dras nu tillbaka av det danska förlaget Saxo.

Bokserien är skriven av den danska författaren Thomas Djursing och har mött stor kritik.

– Vi trodde, kanske naivt, att det var relevant att skriva om fallet i ett format där man kunde gå djupare bakom detaljerna, men vi erkänner att serien har mött starkt motstånd, säger Jørgen Balle Olesen, grundare till förlaget Saxo till DR.

Ljudboksserien om den svenska journalisten Kim Walls död blir nu tillbakadragen, det skriver DR. Det är det danska förslaget Saxo som drar in ljudböckerna, då både författaren Thomas Djursing och förlaget kritiserades för att tjäna på Kim Walls öde.

– Först och främst vill jag gärna säga att vi fortfarande tycker att ett bokformat skulle vara rätt sorts format för att täcka ett sådant fall. Detta eftersom Thomas Djursing, med sin unika kunskap, skulle kunna ge en mycket mer nyanserad och mångfacetterad bild, än man kan få av fragmentariska rubriker i dagstidningarna och korta tv-intervjuer, säger Jørgen Balle Olesen, grundare till förlaget Saxo.

Han menar att förlaget till en början ansåg att serien var relevant.

– Vi trodde, kanske naivt, att det var relevant att skriva om fallet i ett format där man kunde gå djupare bakom detaljerna, men vi erkänner att serien har mött starkt motstånd.

 

LÄS MER: Peter Madsens besked – ska stanna i fängelset

 

Tre delar klara

Den första delen i serien, "Ubåtsmysteriet", släpptes på onsdagen. Tre avsnitt låg klara för publicering, färdiga att släppas under de tre kommande veckorna. Planer på att publicera fortsatta delar fanns även på längre sikt.

Kritiken mot bokserien har bland annat uttryckts på Saxos Facebook-sida, där missnöje har meddelats mot både förläggare och författare. Danska DR menar att kritiken mot bokserien har bestått i anklagelser om bristande moral och att kritikerna har menat att böckerna har publicerats för tätt inpå svenskans död.

Thomas Djursing har följt Peter Madsen i åtta år.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Thomas Djursing har under åtta år följt Peter Madsens arbete. Djursing är författare till boken "Raket-Madsen" och har haft fortsatt kontakt med den danska uppfinnaren. Då Peter Madsen anklagades för att ha mördat Kim Wall kontaktade Saxo.com författaren, med ett förslag om en ny publicering.

Peter Madsen och Thomas Djursing har brevväxlat under tiden som Madsen suttit häktad, för att Djursing velat samla material till den nya bokserien.

– Det började med att jag skrev till Peter Madsen och sa att jag var intresserad av en intervju med honom, om hans vistelse i häktet. Madsen svarade att han ville samma sak, säger Thomas Djursing tidigare till Kvällsposten.

Väntar på domen

Förlaget Saxo väntar nu på domen i ubåtsfallet. Därefter ska utgivaren ta ställning till huruvida bokserien släpps senare, eller inte.

 

LÄS MER: Efter de hemliga breven: "Har en ny bild av honom"

 

Jørgen Balle Olesen kan inte säga något om ljudböckernas framtid.

– Vi tror fortfarande på formatet, men vi måste erkänna att det har varit ett större motstånd än vi hade förväntat oss, säger han.