I sitt arbete som lektor vid Lunds universitet är Susanne Pelger van vid att möta människor som skiljer sig från normen på olika sätt. Efter att ha haft flera studenter som var öppna med att de genomgått könskorrigering blev hon varse om vilket tabu transsexuella fortfarande kämpar med.
– Innan man hittar och känner sig bekväm i vem man är kan man få kämpa för att acceptera sig själv och att omgivningen ska acceptera en. Det pratas fortfarande inte lika öppet om det som till exempel samkönade förhållanden. Det råder fortfarande stort tabu, det är minerad mark, säger Susanne Pelger.
Hon bestämde sig för att skriva en bok för att hjälpa barn diskutera transsexualitet och normer, vilket även SVT Skåne rapporterat om.
"Gynnar barn till att bli trygga vuxna"
Boken "Hästen och Husse" handlar om en häst och en husse som egentligen identifierar sig som en hund och en matte. De accepterar varandra som de är och det är det som är kärnan i boken säger författaren.
– Hästen tycker det är helt okej att husse målar läpparna och byter från kostym till klänning efter jobbet. Hästen vill gärna leka med bollar och gnaga på ben som en hund. Budskapet är att man måste få vara den man är och bli respekterad för det. Som hästen säger i slutet: "Man är som man är och det är då man är som bäst".
I början av hösten 2017 publicerades den och enligt författaren har den övervägande responsen varit positiv.
– Den har välkomnats av både förskolelärare och bibliotekarier som jobbar med barn. Temat är viktigt i förskolegruppen om någon kanske avviker på något sätt. Det behöver inte ha att göra med transsexualitet utan det kanske handlar om att man kan vara lite annorlunda.

Positiv respons
Susanne Pelger säger att hon övervägande har mötts av positiva kommentarer men även fått en del kritik.
– Det är från personer där det är tydligt att de inte alls vill fundera över varför de tycker som de gör eller förändra sitt synsätt, säger hon och fortsätter:
– Framför allt så handlar boken om att alla ska behandlas lika. Oavsett identitet, etnicitet, religion och så vidare, säger Susanne Pegler.