DRAR IN PENGAR. Hampus Eriksson, 21, har tillägnat sin senaste fantasybok Moa Henriksson, den 8-åriga Hanaskogsflickan som i höstas dog efter flera års kamp mot cancern. Hampus skänker bokens överskott till Barncancerfonden. Foto: Kenneth Larsson
DRAR IN PENGAR. Hampus Eriksson, 21, har tillägnat sin senaste fantasybok Moa Henriksson, den 8-åriga Hanaskogsflickan som i höstas dog efter flera års kamp mot cancern. Hampus skänker bokens överskott till Barncancerfonden.  Foto: Kenneth Larsson

Boken hedrar Moas minne

Publicerad
Uppdaterad
HANASKOG. Den 26 oktober dog 8-åriga Moa Henriksson i Hanaskog efter flera års kamp mot en elak cancer.
Nu hyllas hennes minne med en bok, skriven av 21-årige Hampus Eriksson. Bokens hela överskott skänker han till Barncancerfonden.
- Ett enastående initiativ, säger en rörd Jenny Henriksson, Moas mamma.
Hampus Eriksson, blivande bibliotekarie som studerar i Växjö men har sina rötter i Hanaskog, har via media och på andra sätt följt Moas kamp.
- Liksom de flesta har jag gripits av hennes öde. Jag läste hela tiden bloggen som Jenny skrev om hur det gick för Moa.

Inspirerad av Harry Potter

- För mig var det självklart att tillägna Moa min senaste bok och dessutom ta med ett par dikter om henne som jag skrivit, berättar Hampus.
Hampus har inspirerats av böckerna och filmerna om Harry Potter och han har hittills skrivit två böcker med fantasytema.
- Min första bok är slutsåld och den senaste, "Bill Sanch och Själarnas himmel", kom ut strax före jul. Den har redan sålts i en hel del exemplar och säljer jag hela upplagan kommer Barncancerfonden att få 10 000 kronor, säger Hampus.

"Fantastisk tjej"

Han hann träffa Moa några gånger innan hon dog.
- Det var en fantastisk tjej med ett underbart leende. Trots att man kunde se att hon hade väldigt ont klagade hon aldrig. Jag kommer aldrig att glömma Moa.
Hampus planerar att skriva ytterligare två böcker i sin fantasyserie.

"Vet vad sorg innebär"

Nästa boks överskott kommer han att skänka till Bröstcancerfonden.
- Jag vet vad sorg innebär, både min morfar och farfar har gått bort och det gör att man börjar fundera på vad som är viktigt i livet, säger Hampus.

Kämpar med sorgen

För Jenny och resten av familjen har det varit en tung tid sedan Moa dog.
- Vi kämpar för att komma tillbaka till livet igen. Det är inte lätt. Men Hampus bokprojekt gläds vi åt i familjen.
- Det är fint gjort, säger Jenny Henriksson.

FOTNOT: Hampus bok ges ut av Recito Förlag AB och säljs via www.litenupplaga.se.
Kenneth Larsson
Kenneth Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag