Turister klättrar och kliver på den unika fornborgen

Foto: LÄSARBILD
På Bornholm bor lite drygt 40 000 personer.
Foto: PATRICK PLEUL / DPA/IBL

Coronasommaren har fått turister att vallfärda till danska Bornholm och borgruinen Hammershus. 

Men långt ifrån alla är nöjda – boende varnar för sommarbesökare som vägrar följa reglerna och turistpersonal berättar om en situation som eskalerat.

– Det är oförsvarligt, säger Bornholmsbon Sarah Holm till danska Ekstrabladet.

I Sverige har det rapporterats om turistträngsel såväl på Öland som kring Österlen – trots den pågående coronapandemin. Inte minst har trängseln varit påtaglig kring de mest populära badstränderna

Liknande varningar hörs nu även på Bornholm i Danmark där årets sommarbesökare skapat stor irritation hos lokalbefolkningen. 

”En bunke egoister”

Problemen är som allra störst vid den gamla borgruinen Hammershus, som varje år besöks av drygt 400 000 personer, skriver Ekstrabladet. Förutom trängsel har flera besökare klättrat upp på borgväggarna och nonchalerat de regler som gäller vid den mycket populära sevärdheten.

Till lokalbefolkningens stora ilska. 

– Jag har sett detta hela min uppväxt. Jag tycker det är oförsvarligt när det handlar om en så gammal bebyggelse, säger Sarah Holm, som själv bor i småstaden Aakirkeby på Bornholm, till Ekstrabladet

Besökarna klättrar och trampar runt på Hammershus.
Foto: LÄSARBILD
Den gamla borgruinen Hammershus på Borgholm.
Foto: Pixabay

Även på sociala medier är tonläget aggressivt.

En bild som visar hur besökare klättrar på Hammershus väggar har delats filigt på Facebook, och fått över 400 kommentarer.

”Det är en bunke egoister utan någon respekt för vårt gamla kulturarv. De måste vara korkade. Jag har aldrig upplevt sånt här klättrande tidigare,” skriver en av många användare. 

”Vet inte varför folk gör det här” 

Att turister klättrar på den gamla borgruinen är inget nytt fenomen, berättar Søren Frise, som arbetat med Bornholms turistattraktioner under 14 år. Men däremot säger han att problemet blivit extra påtagligt under årets pandemipräglade sommar.

– Ruinen är en känslig dam. Vi har spenderat drygt 40 miljoner (danska) kronor på restaureringen, säger Søren Frise till Ekstrabladet.

– Det finns en skylt där. Jag vet inte varför folk gör det här och varför de är likgiltiga inför reglerna. 

Hammershus byggdes på 1100-talet och har sedan dess varit epicentrum för flera blodiga strider. Runt år 1750 revs stora delar av borgen, och numera återstår endast ruiner. 

Se fler nyheter från Sydsverige

Hatet och hoten mot religiösa i Malmö: ”Slöjan är en del av min identitet”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!