Boendeparkering ska införas i hela Malmö

Det ska kosta att parkera överallt i Malmö.
Foto: Lennart Nilsson

Nästa år införs boendeparkering i fyra nya bostadsområden i Malmö.

Målet är att hela Malmö ska ha boendeparkering, skriver Sydsvenskan.

I oktober nästa år börjar det kosta pengar att stå parkerad i Solbacken, Borgmästargården, Lorensborg och Heleneholm, skriver Sydsvenskan. Boendeparkeringen införs, eftersom parkeringarna utnyttjas av så många som inte bor där. I stället används parkeringarna som infartsparkeringar.

– Man ställer sig där det är gratis och sedan tar man bussen in till stan, säger Håkan Linné (L), vice ordförande i tekniska nämnden, till tidningen.

Gatukontorets mätningar har visat att det i Solbacken bara är 7 % av bilarna som står parkerade i området dagtid som tillhör någon av de boende. 58 % av bilarna kommer från övriga Malmö – 35 % tillhörde någon utanför Malmö. Andra bostadsområden visade liknande tecken. 

– Det är väldigt trångt på Lorensborsggatan och i Solbacken och nästan omöjligt att få parkeringsplats. De som har släktingar eller närboende blir glada när det här förändras, säger Håkan Linné.

Kostnad: 15 kronor per dygn

I veckan fattades beslutet i tekniska nämnden om en avgift på 15 kronor per dygn för boendes bilar. Moderaterna och SD röstade nej.

Vi tycker inte att man ska pungslå skattebetalarna med nya utgifter, säger Håkan Fäldt (M), andre vice ordförande i tekniska nämnden, till Sydsvenskan.

Sedan tidigare har tekniska nämnden beslutat att införa boendeparkering i Kirseberg, Segevång, Rostorp, Fridhem, Västervång och Mellanheden under 2021.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!