Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Haschbodarna på Pusher Street rivs

Skottdådet mot två poliser i Köpenhamns fristad Christiania har skapat häftiga reaktioner.
Foto: Jens N¿Rgaard Larsen / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Nu reagerar de boende i Christiania själva. Under fredagen började de riva de bodar på Pusherstreet
Foto: Jens N¿Rgaard Larsen / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Det hela rapporteras gå lugnt till.
Foto: Uffe Weng/Scanpix Danmark/Tt / SCANPIX DENMARK TT NYHETSBYRÅN
Enligt rapporter från platsen började det hela med att elektronisk utrustning samlades in från bodarna.
Foto: Uffe Weng/Scanpix Danmark/Tt / SCANPIX DENMARK TT NYHETSBYRÅN

Skottdådet mot två poliser i Köpenhamns fristad Christiania har skapat häftiga reaktioner bland politiker, poliser och vanliga danskar.

Nu reagerar de boende i Christiania själva.

Under fredagen började de riva de bodar på Pusherstreet där narkotika säljs öppet - och där skottlossningen inträffade

– Just nu känner jag lättnad. Det har varit en mindre kris här, vi som bor här har inte haft kontrollen över det som hänt här med försäljning av hasch och marijuana.

– Vi sätter punkt här och river ner allt, säger Carl Oskar Böving, svensk som bott i Christiania i hela sitt liv.

Samtidigt finns en oro för hur grupperingar bakom den organiserade handeln med narkotika nu kommer att reagera.

Klockan 12.15 inledde dansk polis en presskonferens i Köpenhamn.

Strax efter klockan 09 ska de boende i Christiania ha börjat riva flera av de tjugotalet så kallade haschbodarna på Pusherstreet.

Det hela rapporteras gå lugnt till.

– Jag ser några hundra personer här. Man river bodarna och lägger resterna i en hög och på traktorflak. Men stämningen är lugn, säger Kvällspostens reporter på plats Caroline Larsson.


https://twitter.com/nsnielsen/status/771605363246235648

Det har enligt Ekstrabladet cirkulerat rykten om att Christianiterna skulle riva bodarna på Pusherstreet, planer som verkar ha satts i verket. Enligt rapporter från platsen började det hela med att elektronisk utrustning samlades in från bodarna. Därefter fortsatte en stor folkmassa riva bodarna med hjälp av bräckjärn. Resterna samlas enligt Ekstrabladet ihop och bränns.

– Det är unga och gamla, boende här i Christiania. Men det verkar även vara byggarbetare inblandade i rivningen, säger Kvällspostens Caroline Larsson.

Carl Oskar Böving har bott i fristaden i hela sitt liv. Han berättar att det beslutades om aktionen under en möte på torsdagen.

– Vi hade ett stormöte i går med 400-500 deltagare. Vi bestämde att sätta punkt och visa Danmark att vi inte står bakom den här kriminaliteten och att man har vapen här inne. Vi har lagar här inne och dessa står vi bakom, vi vill inte ha vapen här.

Samtidigt, menar Carl Oskar Böving, är situationen allvarlig.

– Just nu är det kristillstånd. Bodarna kommer vara borta några dagar. Men sedan måste vi hitta en lösning. För om inte vi hittar en lösning kommer de stora grupperingarna utifrån staden att ta över. Och då blir det mer krig. Så det kommer att bli tufft.

Klockan 12.15 hade dansk polis kallat till presskonferens med anledning av de senaste händelserna.

– Trots den tragiska bakgrunden är det glädjande att de boende i Christiania har visat vilja att förändra, säger Jørgen Skov, polischef i Köpenhamn.

Han menar att polisen nu håller ögonen på om handeln med hasch flyttar ut till andra delar av staden, och säger att polisen då följer efter.

– Vi är inte så naiva att vi tror att efterfrågan av hasch kommer att försvinna, det har distribuerats hasch för cirka tre miljarder kronor om året. Vi räknar med att de kriminella kommer att hitta andra ställen för att sälja, säger Jørgen Skov.


Källa till konflikt

Haschbodarna på Pusherstreet är kontroversiella. Samtidigt som fristaden Christiania under decennier utgjort ett stort turistmål har den öppna försäljningen av cannabis i området, och dess koppling till det som polisen beskriver som organiserad brottslighet, bitvis varit källa till våldsamheter. Försäljningen sker i ett sorts juridiskt vakuum där försäljningen sker öppet samtidigt som polisen, ofta med sin specialstyrka Pusher Street Task Force, med jämna mellanrum genomför tillslag i området.

Från Christianiterna har budskapet, tills nu, varit att försäljningen accepteras så länge det inte förekommer tung narkotika. Enligt rapporter från platsen har nu många Christianiter fått nog.

– Det här är det fetaste som har hänt på 20 år, under den tiden jag bott här, säger en boende till danska dr.dk.

För första gången på flera år kan nu journalister arbeta helt öppet i området, där ett strikt fotoförbud gällt.


https://twitter.com/oestergaard/status/771619919028826112

Kopplingar till narkotikaförsäljning

Skottdåden mot två poliser och en civilperson inträffade sent i onsdags kväll. Händelsen inträffade vid Pusherstreet och den misstänkte gärningsmannen ska enligt dansk polis ha kopplingar till den organiserade handeln med narkotika på platsen. Den misstänkte gärningsmannen jagades under natten till torsdag av ett enormt polisuppbåd i den danska huvudstaden. Sent på natten kunde han gripas. Mesa Hodzic skadades svårt i samband med gripandet och under natten mot fredagen meddelades det att han avlidit av sina skador.

FAKTA

Fristad sedan 1971:

Området Christiania ligger i centrala Köpenhamn.

Sedan 1971 är det ett område inom Köpenhamns kommun med begränsat självstyre.

Fristaden föddes när boende 1971 rev ner staketen kring ett nerlagt militärområde på platsen. Syftet var att anlägga lekplatser.

Sedan dess har området växt och i dag bor knappt tusen personer i området som även innehåller en rad konsertlokaler, restauranger och mindre industrier - där bland annat de berömda Christianiacyklarna tillverkas.

Området präglas av en DIY-anda med egenbyggda hus, stora muralmålningar och kreativt utformade lekplatser. Området är ett av Köpenhamns främsta turistmål.

Den öppna cannabisförsäljningen i området är kontroversiell. Christiania är känt för sin liberala hållning till cannabis, men christianiterna själva kämpar för att hålla området fritt från tyngre narkotika och våld.