Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boende i Kronprinsen kastar ner saker på folk

Boende i 27-våningshuset Kronprinsen i Malmö kastar ner föremål på byggjobbarna på innergården. Nu polisanmäler värden händelsen.Foto: FRITZ SCHIBLI
I fredags förmiddag kastades en nästan två kilo tung, fylld petflaska ner mot människor på marken.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Pierre Mens, som själv bor i Kronprinsen är upprörd och kallar beteendet för ”häpnadsväckande” och ”fullständigt livsfarligt”.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

I fredags förmiddag kastade någon i Kronprinsen i Malmö en full petflaska från hög höjd rakt ner mot byggnadsarbetare på innergården.

– Det är väldigt allvarligt. Folk kan skadas allvarligt eller till och med omkomma, säger Mikael Ahlborn, Malmöchef hos fastighetsägaren Akelius.

Det var tredje gången på kort tid. Företaget har polisanmält händelsen.

Boende i alla de omkring 150 lägenheterna i 27-våningshuset Kronprinsen fick ett brev från sin hyresvärd efter händelsen i fredags.

”Någon person i höghusets översta våningar har kastat föremål på arbetande personal. Tunga föremål som kan skada eller döda. Det här är väldigt allvarligt. Det är tredje gången det här händer och det måste genast upphöra”, stod det i brevet.

”Om det inte sker förbättring kommer vi bli tvungna att låsa alla dörrar och balkongfönster i två års tid.”

Kastats ner på innergården

Alla föremålen har kastats ner på Kronprinsens innergård – alltså inte ut mot den hårt trafikerade Regementsgatan.

Avsikten verkar ha varit att pricka de byggnadsarbetare från NCC som sysslar med att förbereda en stor fasadrenovering.

Byggnadsarbetarna som utsatts för fara finns på plats för att förbereda en omfattande renovering – plattor släpper från byggnadens fasad.Foto: FRITZ SCHIBLI

Fotografen Pierre Mens är en av de boende i Kronprinsen. Han är upprörd över det som har hänt.

– Det här är ett häpnadsväckande beteende, säger han.

– Det är fullständigt livsfarligt att kasta grejer på det här sättet. Men jag har inte sett något själv och blev förvånad när jag fick skrivelsen.

Misshandel eller mordförsök

Hyresvärden meddelar att det hela är polisanmält och att brottet kan bli misshandel, grov misshandel eller mordförsök. Den skyldiges hyreskontrakt sägs omedelbart upp.

– Vi vet att det kastade föremålet kommer från en bostad. Men vi vet inte om det är från en balkong eller från ett fönster, säger Mikael Ahlborn på Akelius.

– Det är tråkigt att behöva gå ut med en sådan här skrivelse. Vi har inte stängt av balkonger och fönster men får se om vi behöver göra detta.

De två tidigare tillfällena då någon kastat ner saker har inträffat under hösten och vinter. Enligt Mikael Ahlborn var det då mindre föremål, ”sådant man har i sitt hem”.