Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Boende får gå med avföring i byxorna"

Norlandia Care driver bland annat det här äldreboendet i Kalmar som anonyma anställda hävdar har för lute personal
Foto: Google
Foto: Colourbox

Dementa tvingas gå med avföring i sin kläder eftersom personalen inte hinner byta, avslöjar Barometern i en granskning av ett privat äldreboende i Kalmar.

Norlandia Care, som driver boende, anklagas för att driva verksamheten med för lite personal. 

Företaget ska efter avslöjandet starta en internutredning.

Tidningen har talat med flera anställda som valt att vara anonyma av rädsla för att mista sina arbeten. De beskriver en situation som de upplever som ohållbar för tidningens reporter, Rasmus Jeppsson.

– När jag kommer till jobbet har jag alltid en klump i magen. Ibland är jag gråtfärdig för att jag inte hinner, säger en anställd till reportern.

Sju anställda kritiserar i reportaget Norlandia Care för att ha dragit ned antalet anställda och samtidigt ökat antalet arbetsuppgifter på två äldreboenden där också dementa bor som företaget driver i Kalmar.

Liknande kritik

Företaget har efter en oanmäld nattlig inspektion av IVO, inspektionen för vård och omsorg, på ett äldreboende i Örebro fått liknande kritik, enligt handlingar som Kvällsposten tagit del av.

IVO gjorde sitt nattliga besök efter att ha fått en anonym anmälan. I den stod att "det är inte hållbart och personalen har tagit upp detta med sin chef som inte har brytt sig. Vi vill att ni kollar upp det här och gör ett besök på natten mår som sagt jättedåligt och får ingen bra feedback eller hjälp av sin chef".

Efter anmälan och IVO:s nattliga besök satte företaget in mer personal. Det är precis vad de sju anställda i Blekinge vill att Norlandia Care ska göra.

I Barometerns reportage beskriver de anställda följande:

”Personal tvingas lämna vårdtagare liggande på golvet eftersom det inte finns möjlighet att klara av situationen själv. Det krävs två för att lyfta med lift”, skriver en anställd i ett mejl till tidningen.

”Boende får gå med avföring i byxorna för att personal inte kunnat byta skydd själv."

Får vänta i timmar

En anställd säger till Barometern:

– När de har kissat eller bajsat. Då får de vänta tills det kommer en personal till, som kan hjälpa till. Det kan handla om ett par timmar.

Norlandia Cares regionchef Dusanka Reljanovic bemöter kritiken med att förneka att det skulle råda sådana missförhållanden som personalen beskriver.

I ett mejl till tidningen skriver hon att ”varken verksamhetschef eller andra medarbetare på boendet känner igen sig i det ni beskriver". Men hon lovar samtidigt att starta en internutredning för att kontrollera tidningens uppgifter.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!