Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boende bortglömd på toaletten – hela natten

Dagen efter åt och drack den drabbade dåligt. ARKIVBILD
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Vård och omsorgsförvaltningen har nu Lex Sarah-anmält händelsen till Ivo. ARKIVBILD
Foto: DANIEL OLSSON

En person på ett äldreboende i Kronobergs län blev lämnad på toaletten en kväll och glömdes sedan bort över natten. 

Händelsen upptäcktes först morgonen efter när dagpersonalen kom. Då var personen ledsen och hade ont i ryggen, enligt en lex Sarah-anmälan.

En kväll i början på juli behövde en brukare på ett äldreboende i Kronobergs län besöka toaletten. Där lämnades personen ensam och glömdes sedan bort över natten.

Först vid klockan sju, morgonen efter när dagpersonalen började uppmärksammades händelsen. Personen hittades på toaletten och kunde få hjälp tillbaka till sin säng. Områdeschefen informerades om händelsen av personalen.

Då beskriver personalen den drabbade som ledsen och att hen hade ont i ryggen. Personen var medtagen av händelsen och under dagen låg hen mest i sin säng, var trött samt åt och drack dåligt.

Några dagar senare ska den äldre personen ha varit piggare och ha börjat äta och dricka igen. Hen ska inte ha fått några fysiska skador enligt lex Sarah-anmälan som vård- och omsorgsförvaltningen skickat in till Ivo.

Åtgärder

På avdelningen där brukaren vistades arbetade två personer kvällstid. Det finns ytterligare en avdelning på samma våning där ytterligare två personer jobbade den kvällen. Områdeschefen och en ansvarig sjuksköterska finns endast på äldreboendet under dagtid.

Efter händelsen hade man en genomgång med all personal i verksamheten kring rutiner vid toalettbesök och nattillsyn, enligt anmälan. I augusti planerar man att ha en liknande genomgång med alla äldreboenden i förvaltningen.

FLER NYHETER: Boende i Kristianstad om skjutningen – tre skadades