Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bodils sill är favorit i hela landet

Bodil Axtenius. Foto: ITA JABLONSKA
Foto: Ita Jablonska

SIMRISHAMN. Utan Brantevikssill – ingen midsommar.

Tack vare familjen Axtenius i Simrishamn har den löksimmande firren blivit en favorit på sillbordet.

– Vi hade med sillen, som då hette lökströmming, till ett midsommarknyte för 35 år sedan, säger Bodil Axtenius, 69.

Bodil och hennes make Torsten älskar sill. Till påsk, till jul och givetvis till midsommar.


Foto: Foto: Ita Jablonska

– Brantevikssillen är vår favorit. Till och med vår svärdotter, som kommer från Vietnam, älskar den, säger Bodil Axtenius.

Följde familjereceptet

Hade det inte varit för familjen hade förmodligen den goda sillen än i dag simmat på lugnt vatten. Men på midsommarafton i Brantevik för 35 år sedan förändrades allt.


– Jag lade in sillen efter faster Magda Perssons recept och tog med den till festen. Alla tyckte den var jättegod.

Så god att receptet fördes vidare till Skånska Sillaacademien.

– Alla på festen frågade vad sillen hette. Lökströmming lät ju inte så spännande – så vi döpte den till Brantevikssill, säger Bodil Axtenius.

Faster Magda, som själv inte var glad för att laga sill, gick bort i våras och lämnade över orginalreceptet till sina släktingar Bodil och Torsten Axtenius.

Bodil ratar köpesillen

I dag kopieras Brantevikssillen flitigt över hela landet.

– Jag har aldrig tidigare smakat någon annan inläggning än min egen. Köpesill är alldeles för dyrt, säger hon.

Och absolut inte lika god som den egna inläggningen.

Kvällsposten tog med en burk till Simrishamnsparet för att få ett professionellt omdöme.

– Nej, den var inte lika god. För lite dill och dåligt med lök. Dessutom innehåller den E-tillsatser.

Ita Jablonska

bodils originalrecept på brantevikssill

20 färska sillar (0,5 kilo)

7 dl vatten

8 msk ättika (24 procent)

1 äggkopp salt

2 krossade lagerblad

2,5 dl socker

20 krossade vitpepparkorn

20 krossade kryddpepparkorn

1 stor finhackad gul lök

1 stor finhackad röd lök och en bunt färsk dill

gör så här:

1. Rensa sillen. Ta bort ben, flå den och dela i två bitar.

2. Gör en lag på vatten, ättika och salt. Lägg i sillen så att den täcks av lagen och låt stå ett dygn.

3. Ta upp sillen och låt rinna av.

4. Varva sillen med kryddblandningen på ­lagerblad, socker, vitpepparkorn, kryddpepparkorn, lök och mycket hackad dill.

4. Låt stå minst ett dygn. Hållbarhet en vecka i kylskåp.

Bodils tips:

Använd små sillar (storlek 2), de är lättare att bena. Krossa pepparn i en mortel och smula lagerbladen. Lägg lök i botten, sen dill, kryddor och sill. Varva i omgångar och avsluta med kryddor och lök.