Bodil och hennes make Torsten älskar sill. Till påsk, till jul och givetvis till midsommar.

– Brantevikssillen är vår favorit. Till och med vår svärdotter, som kommer från Vietnam, älskar den, säger Bodil Axtenius.
Följde familjereceptet
Hade det inte varit för familjen hade förmodligen den goda sillen än i dag simmat på lugnt vatten. Men på midsommarafton i Brantevik för 35 år sedan förändrades allt.

– Jag lade in sillen efter faster Magda Perssons recept och tog med den till festen. Alla tyckte den var jättegod.
Så god att receptet fördes vidare till Skånska Sillaacademien.
– Alla på festen frågade vad sillen hette. Lökströmming lät ju inte så spännande – så vi döpte den till Brantevikssill, säger Bodil Axtenius.
Faster Magda, som själv inte var glad för att laga sill, gick bort i våras och lämnade över orginalreceptet till sina släktingar Bodil och Torsten Axtenius.
Bodil ratar köpesillen
I dag kopieras Brantevikssillen flitigt över hela landet.
– Jag har aldrig tidigare smakat någon annan inläggning än min egen. Köpesill är alldeles för dyrt, säger hon.
Och absolut inte lika god som den egna inläggningen.
Kvällsposten tog med en burk till Simrishamnsparet för att få ett professionellt omdöme.
– Nej, den var inte lika god. För lite dill och dåligt med lök. Dessutom innehåller den E-tillsatser.
Ita Jablonska