Bo gör handsprit – i sin foderfabrik

Bos fabrik tillverkar mängder av handsprit.
Bo Gustafsson tog över familjeföretaget efter sin pappa på 90-talet.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Fabriken ligger på den skånska slätten, i Klågerup.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
– Vi har inte större marginaler men vi har varit tvungna att höja priserna eftersom vissa råvaror har gått upp med 400 procent nu, säger han.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Bo Gustafssons familjeföretag är ledande i Sverige på vård- och kompletteringsfoder till hästar och hundar. 

Nu har produktionen ställts om helt till att göra alcogel och tvättsprit. 

– Det skulle inte se snyggt ut att trixa med priserna för att utnyttja situationen, säger han.  

Mitt ute på den skånska landsbygden, i en byggnad mellan hästhagarna i Klågerup, pågår febril aktivitet för att framställa alcogel och tvättsprit. 

Egentligen är Bo Gustafssons familjeföretag specialiserade på att framställa fodertillskott till hästar och hundar och veterinärprodukter men i den rådande coronakrisen har produktionen ställts om helt. 

– När svininfluensan kom 2009 blev vi ombedda av en kund att tillverka alcogel till dem och då gjorde vi det under en månad, berättar han. 

– Sedan har artikelnumret funnits kvar i system och för två, tre veckor sedan rasslade det till. Det kom beställning efter beställning efter att folk hört att det här viruset går att knäcka med sprit.

Kör extra på kvällar och helger 

Bo Gustafsson visar runt i fabriken. En maskin blandar 500 kilo åt gången och på bandet efter sätts kork samt etikett på flaskorna. För att tillgodose den enorma efterfrågan, när de stora leverantörerna nu inte mäktar med, kör Bo Gustafsson på med både extra personal och under kvällar och helger. 

– Men vi är begränsade med vår maskinpark som inte är gjord för stora volymer eftersom vi vanligtvis har ett specialsortiment. Men vi gör vad vi kan. 

Känns det extra bra att göra en sådan här insats när det är stor oro på många håll? 

– Vi ser det så här, nu när ridsportens tävlingsverksamhet har ställt in blir det lite lugnare och då kan vi göra en insats till de stora tillverkarna hinner ikapp. Jag hoppas de kan ta vid om runt tre veckor. 

– Det känns stimulerande och roligt. Sedan märker man i kontakten med våra leverantörer att de också anstränger sig extra nu. Alla hjälper till så gott de går. Samtidigt sliter det också på personalen.

Tvingats höja priserna 

Det har dykt upp flera exempel där skyddsutrustning och handsprit sålts till riktiga ockerpriser nu – hur ser ni på det? 

– Vi jobbar främst via våra ordinarie kunder och jag tycker inte det skulle vara moraliskt försvarbart att skicka upp priserna. Det skulle inte se snyggt ut att trixa med priserna för att utnyttja situationen. 

– Vi har inte större marginaler men vi har varit tvungna att höja priserna eftersom vissa råvaror har gått upp med 400 procent nu.

På väg ut från fabriken konstaterar Bo Gustafsson, som tog över företaget från sin pappa på 90-talet, att prognosen pekar på att det ska bli fint vårväder närmaste dagarna, till skillnad från dagens grå regnväder. 

– Men det märker vi inte av. Vi befinner oss här inne nästan dygnet runt nu. 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

Det här gäller när du reser under coronapandemin.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!