Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blodspår på sågen kan avslöja Madsen

Foto: DEADLINE PRESS
Sågen som hittats kan ha spår som visar att den funnits ombord på Peter Madsens ubåt Foto: PEO MÖLLER
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Fyndet av en såg i Kögebukten kan bli ett avgörande bevis mot Peter Madsen.

Trots att sågen legat två månader i vatten kan en undersökning få fram DNA, fingeravtryck och blod.

Dansk polis har i dag ingen kunskap om sågen som hittats har någon knytning till Peter Madsen eller mordet på Kim Wall. Dansk polis uppgav i dag att sågen som hittats i Kögebukten skickats för analys. Den kan visa om sågen har med mordet att göra eller om den använts av Peter Madsen.

På NFC, Nationellt forensiskt center, i Linköping görs rutinmässigt liknande undersökningar av olika typer av föremål som misstänks ha använts vid till exempel grova våldsbrott. Det kan vara frågan om knivar eller verktyg av olika slag.

 

LÄS MER: Detta har hänt i ubåts-fallet – dag för dag

 

Det är inte ovanligt att föremålen som undersöks legat i jord eller vatten. När föremål legat i vatten kan spår försvinna men också finnas kvar.

– Det finns inte ett svar. Det är helt utifrån omständigheterna i varje fall. Mycket kan påverka vad man kan hitta på ett föremål som legat en längre tid i vatten, säger Liselotte Nielsen Sundberg, kanslichef på NFC.

 

Under vissa omständigheter kan ett föremål som legat länge i vatten ha spår kvar av bland annat DNA, enligt Liselotte Nielsen Sundberg, kanslichef på NFC i Sverige Foto: NFC

 

Värme och storm påverkar

Stormar och vattnets värme är sådant som kan påverka och försvåra möjligheter att få fram spår.

– Under hyfsade förhållande, rent hypotetiskt, kan det finnas kvar fingeravtryck och DNA-rester men det kan också vara så att allt är bara borta. Det kan ha trängt in blodrester under handtag. Det är ganska många mord som löst när förövaren diskat kniven så har det till exempel trängt in blod under knivens handtag. Sådant kan sitta kvar där vattnet inte kommit åt att skölja bort spår, säger Liselotte Nielsen Sundberg.

– Men det går inte att säga att man alltid hittar det här när något legat i vatten. Det är lyckliga omständigheter om man hittar saker när föremål legat i vatten.

 

LÄS MER: Peter Madsen vägrar prata med polisen – efter nya fynden 

 

Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

 

Kan kullkasta Madsens försvar

Men den här typen av undersökningar görs utifrån vad polis och åklagare anser att man vill få antingen bekräftat eller motbevisat. I utredningen av mordet av Kim Wall står till exempel fynden som gjorts mot vad Peter Madsen uppgett. Han hävdar att Kim Walls kropp var hel när han sänkte hennes kropp i Kögebukten och att hon avled efter att ha fått en skallskada vid en olycka på hans ubåt.

Fyndet visar på något helt annat, Kim Walls kvarlevor har påträffats i delar och på huvudet saknas spår efter skallskadorna som Madsen påstått att hon fått.

 

LÄS MER: Kim Wall hedrades i New York: ”Vi saknar dig” 

 

Foto: POLFOTO / IBL

 

När liknande undersökningar och analyser i grova våldsbrott som till exempel mord görs på NFC har man först en dialog med utredare och åklagare.

– Hur tror man att det här gått till? Vad är det vi ska styrka eller kullkasta och slå fast att det inte kan ha gått till på ett visst sätt, säger Liselotte Nielsen Sundberg.

Risk att DNA förstörs

Det finns också en problematik när det gäller vilka analyser man ska göra och i vilken ordning. En undersökning för att söka efter fingeravtryck kan till exempel utplåna DNA-spår. Och en sökning efter fibrer måste göras innan en DNA-analys.

I grövre brott vill forensiker gärna försäkra sig om att man uttömt alla resultat att få fram DNA innan försöken att få fram fingeravtryck påbörjas. En DNA-analys kan genomföras på mycket kort tid.

– Om det finns större mängder så vi kan göra vår vanliga normala metodik och få fram DNA på fem sex timmar, säger Liselotte Nielsen Sundberg.

Men då måste NFC stänga av all annan verksamhet.

 

Foto: JENS CHRISTIAN

 

LÄS MER: Kim Walls kläder kan vara ett nyckelbevis 

 

Om det är frågan om små mängder DNA kan det ta avsevärt längre tid.

– Då tar själva analysförfarande längre tid, ofta får man göra om analyserna för att få fram ett resultat, säger Liselotte Nielsen Sundberg.

Polisen har inte lämnat någon information om vad man vill att de danska forensikerna ska leta efter eller om man begärt en prioriterad DNA-analys.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!