Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blodig gänguppgörelse bakom dödliga bråket

KNIVBRÅK. En person dog i ett bråk på Drottninghög i Helsingborg på tisdagskvällen. Foto: / Stefan Lindblom/HBG-BILD
Polisen var på plats vid brottsplatsen dagen efter mordet. Foto: Lars-Olof Strömberg

Två gäng drabbade på tisdagen samman i en blodig uppgörelse på Drottninghög i Helsingborg.

Fyra knivskadades och en person dödades – troligen också med kniv. 

– Nu gäller det för underrättelsetjänsten att reda ut vilka konstellationer de inblandade tillhör, säger Sven Holgersson, lokalområdeschef i Helsingborg. 

Klockan var 20.30 på tisdagskvällen när bråket mellan de två konstellationerna tog fart på Blåkullagatan i Helsingborg.

Beväpnade med kniv deltog yngre män från två konstellationer. Enligt Sven Holgersson, lokalområdeschef i Helsingborg, var de inblandade i åldersspannet 16-20. 

– Vad jag förstår är de inte kända av oss, men det är svårt att säga. Det är i alla fall inte så att vi ser att "han alltid är med", säger Sven Holgersson.

Polisen har gjort vissa fynd vid eller i närheten till brottsplatsen som nu ska skickas till NFC. Foto: Lars-Olof Strömberg

Kartlägga konstellationer

Att de inblandade inte har ett uppenbart känt kriminellt förflutet gör det svårare för polisen att bena ut vilka relationer de har till varandra. Men också att kartlägga vilka personer som ingår i vilken konstellation. 

– Vi jobbar intensivt med det här. Det tar alltid några dagar för de tekniska fynd – som blod på kläder – som ska skickas till NFC. Det tar tid, det är det som gör att det här drar ut på tiden, säger Sven Holgersson. 

– På onsdagen fortsatte vi med att knacka dörr, för att hitta fler personer som kan ha sett något. 

I storbråket knivskadades fyra personer. Ytterligare en person dödades – och inledningsvis finns det uppgifter som pekar på att han fick knivskador. Polisen fick under tisdagen in uppgifter om att en person blivit skjuten. Det visade sig vara felaktigt. 

Dödsorsaken kan dock inte bekräftas förrän obduktionen är gjord. 

Polisen sökte efter spår i bostadsområdet intill brottsplatsen. Foto: Lars-Olof Strömberg

Narkotika och pengar

I slutet av januari knivmördades en 21-årig man i Helsingborg, förra sommaren knivskars två unga män vid Nicolaiskolan i staden. 

Knivdåd har den senaste tiden blivit vanligare i Helsingborg. 

– Det är något som vi kan konstatera ha ökat, bekräftar Sven Holgersson.

Frågan varför hänger dock i luften. Polisen tittar rutinmässigt på eventuella samband mellan den senaste tidens knivattacker, men det finns inte några uppenbara samband.

 

LÄS MER: Oroligt efter dödsbråket – mycket folk på plats 

 

Däremot ser Sven Holgersson att grova brott har ökat sedan 2015-2016. Ofta är unga män som drivs av pengar och narkotika inblandade. Männen dras dit pengarna finns. 

– De vill vara där pengarna finns. Det är inte samma seriösa gängtillhörighet som det var förr. Det är därför det är svårt för oss, eftersom de byter konstellationer, säger Sven Holgersson. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!