KNIVBRÅK. En person dog i ett bråk på Drottninghög i Helsingborg på tisdagskvällen. Foto: / Stefan Lindblom/HBG-BILDKNIVBRÅK. En person dog i ett bråk på Drottninghög i Helsingborg på tisdagskvällen. Foto: / Stefan Lindblom/HBG-BILD
KNIVBRÅK. En person dog i ett bråk på Drottninghög i Helsingborg på tisdagskvällen. Foto: / Stefan Lindblom/HBG-BILD
Polisen var på plats vid brottsplatsen dagen efter mordet. Foto: Lars-Olof StrömbergPolisen var på plats vid brottsplatsen dagen efter mordet. Foto: Lars-Olof Strömberg
Polisen var på plats vid brottsplatsen dagen efter mordet. Foto: Lars-Olof Strömberg

Blodig gänguppgörelse bakom dödliga bråket

Publicerad

Två gäng drabbade på tisdagen samman i en blodig uppgörelse på Drottninghög i Helsingborg.

Fyra knivskadades och en person dödades – troligen också med kniv. 

– Nu gäller det för underrättelsetjänsten att reda ut vilka konstellationer de inblandade tillhör, säger Sven Holgersson, lokalområdeschef i Helsingborg. 

Klockan var 20.30 på tisdagskvällen när bråket mellan de två konstellationerna tog fart på Blåkullagatan i Helsingborg.

Beväpnade med kniv deltog yngre män från två konstellationer. Enligt Sven Holgersson, lokalområdeschef i Helsingborg, var de inblandade i åldersspannet 16-20. 

– Vad jag förstår är de inte kända av oss, men det är svårt att säga. Det är i alla fall inte så att vi ser att "han alltid är med", säger Sven Holgersson.

Polisen har gjort vissa fynd vid eller i närheten till brottsplatsen som nu ska skickas till NFC.Foto: Lars-Olof Strömberg

Kartlägga konstellationer

Att de inblandade inte har ett uppenbart känt kriminellt förflutet gör det svårare för polisen att bena ut vilka relationer de har till varandra. Men också att kartlägga vilka personer som ingår i vilken konstellation. 

– Vi jobbar intensivt med det här. Det tar alltid några dagar för de tekniska fynd – som blod på kläder – som ska skickas till NFC. Det tar tid, det är det som gör att det här drar ut på tiden, säger Sven Holgersson. 

– På onsdagen fortsatte vi med att knacka dörr, för att hitta fler personer som kan ha sett något. 

I storbråket knivskadades fyra personer. Ytterligare en person dödades – och inledningsvis finns det uppgifter som pekar på att han fick knivskador. Polisen fick under tisdagen in uppgifter om att en person blivit skjuten. Det visade sig vara felaktigt. 

Dödsorsaken kan dock inte bekräftas förrän obduktionen är gjord. 

Polisen sökte efter spår i bostadsområdet intill brottsplatsen. Foto: Lars-Olof Strömberg

Narkotika och pengar

I slutet av januari knivmördades en 21-årig man i Helsingborg, förra sommaren knivskars två unga män vid Nicolaiskolan i staden. 

Knivdåd har den senaste tiden blivit vanligare i Helsingborg. 

– Det är något som vi kan konstatera ha ökat, bekräftar Sven Holgersson.

Frågan varför hänger dock i luften. Polisen tittar rutinmässigt på eventuella samband mellan den senaste tidens knivattacker, men det finns inte några uppenbara samband.

 

LÄS MER: Oroligt efter dödsbråket – mycket folk på plats 

 

Däremot ser Sven Holgersson att grova brott har ökat sedan 2015-2016. Ofta är unga män som drivs av pengar och narkotika inblandade. Männen dras dit pengarna finns. 

– De vill vara där pengarna finns. Det är inte samma seriösa gängtillhörighet som det var förr. Det är därför det är svårt för oss, eftersom de byter konstellationer, säger Sven Holgersson. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag