26-åringen tros gömma sig i ett land utanför Europa. Foto: Polisen26-åringen tros gömma sig i ett land utanför Europa. Foto: Polisen
26-åringen tros gömma sig i ett land utanför Europa.  Foto: Polisen
En av de lurade företagarna efterlyste själv sin stulna hjullastare Volvo L35, värd 375 000 kronor, på Blocket. Foto: PolisenEn av de lurade företagarna efterlyste själv sin stulna hjullastare Volvo L35, värd 375 000 kronor, på Blocket. Foto: Polisen
En av de lurade företagarna efterlyste själv sin stulna hjullastare Volvo L35, värd 375 000 kronor, på Blocket. Foto: Polisen
Den dömde 26-åringen annonserade ut en stulen grävmaskin Doosan DX60R på Blocket för 295 000 kronor. Foto: PolisenDen dömde 26-åringen annonserade ut en stulen grävmaskin Doosan DX60R på Blocket för 295 000 kronor. Foto: Polisen
Den dömde 26-åringen annonserade ut en stulen grävmaskin Doosan DX60R på Blocket för 295 000 kronor.  Foto: Polisen

Blocketbedragaren jagas i hela världen

Publicerad

En 26-årig Halmstadsbo har blivit internationellt efterlyst för att han försöker smita från ett fängelsestraff för grova Blocketbedrägerier.

Han är dömd till två år och nio månader och ska betala skadestånd på nästan en halv miljon kronor. Om han hittas.

Mannen är dömd för flera fall av grova bedrägerier som genomfördes under hösten 2012. Alla genomfördes på liknande sätt – 26-åringen hyrde stora entreprenadmaskiner under falskt namn och sålde dem sedan via annonser på Blocket.

Han lurade även till sig drygt ett dussin containrar som han fick utplacerade på olika ställen – och sedan sålde. Han satt anhållen och häktad i 16 dagar våren 2013 när han hade avslöjats men försattes därefter på fri fot.

Dömd även tidigare

Mannen åtalades även för ringa narkotikabrott. Halmstads tingsrätt dömde honom våren 2014 och beslutade samtidigt att han skulle betala 478 720 kronor plus ränta i skadestånd. Den domen tar upp att han tidigare dömts för liknande brott.

"Han dömdes av Norrköpings tingsrätt i juli 2012 till två års fängelse för bl.a. grova bedrägerier. Han fortsatte den brottsliga banan även efter det. Det var liksom hans jobb. Han övervägde om han skulle fortsätta med samma typ av brott eller om han kunde hitta något nytt koncept", heter det i domen.

"Han har spenderat alla pengar han lurat till sig. Han hade rätt höga omkostnader och dessutom använde han droger; hasch, amfetamin och kokain. Till slut tyckte han att det var tid att ta sitt straff. Han var efterlyst vid denna tid. Han gick och anmälde sig hos polisen. I samband med det hade han amfetamin på sig."

Finns utanför Europa

Domen överklagades både av 26-åringen och av åklagaren men hovrätten gjorde inga förändringar. Och Högsta domstolen gav inte prövningstillstånd – så mannen blev skyldig att inställa sig på Österåkersanstalten i mars 2015. Men han dök aldrig upp.

Sedan dess är han på rymmen någonstans i världen. Och på onsdagen beslutade polisen att begära honom internationellt efterlyst. Myndigheterna har en uppgift om att han gömmer sig i ett land utanför Europa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag