34-åringen fotograferades av en övervakningskamera vid en uttagsautomat. Foto: Polisen34-åringen fotograferades av en övervakningskamera vid en uttagsautomat. Foto: Polisen
34-åringen fotograferades av en övervakningskamera vid en uttagsautomat. Foto: Polisen
En av de maskiner som hyrdes utan tanke på att lämna tillbaka. Foto: PolisenEn av de maskiner som hyrdes utan tanke på att lämna tillbaka. Foto: Polisen
En av de maskiner som hyrdes utan tanke på att lämna tillbaka. Foto: Polisen

Blocketbedragaren dömd på 42 punkter

Publicerad

Den skånske Blocketbedragaren döms till tre års fängelse efter att ha lurat minst 43 personer.

Sammanlagt ska mannen ha kommit över mångmiljonbelopp.

I rättssalen valde storbedragaren att erkänna allt.

Den 34-årige mannen döms för grovt bedrägeri vid 24 tillfällen, försök till grovt bedrägeri vid två tillfällen, bedrägeri vid 13 tillfällen och grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund vid tre tillfällen.

Men det hela tros bara ha varit toppen på ett isberg.

Mannen greps i december förra året och har suttit häktad under utredningstiden.

I tingsrätten valde 34-åringen från nordvästra Skåne att erkänna allt.

I förhören påstod han att en slovakisk maffia tvingat honom att begå de aktuella brotten. Han ska ha blivit skyldig dem en miljon kronor när han slängde en väska, med det som tros ha varit narkotika, från en färja till Trelleborg.

Tre kategorier

Men tingsrätten anser inte att uppgiften är trovärdig. Historien är både osannolik och ologisk, resonerar domstolen. 

Enligt domen i Malmö tingsrätt pågick brotten från november 2015 till november 2016. Brotten han begick kan delas upp i tre kategorier.

För det första annonserade 34-åringen ut saker på Blocket och tog emot delbetalningar utan att skicka några saker till kunderna.

Varorna var bland annat datorer och mobiltelefoner.

Han lurade även ett stort antal personer att betala deposition och förskottshyra för en lägenhet på Regementsgatan i Malmö som det aldrig fanns en tanke på att hyra ut i andra hand.

Beloppen som de lurade hyresgästerna betalade skiftade från 10 000 till 26 000 kronor.

Visade runt

Tingsrätten skriver i domen att målsägandena träffat bedragaren i lägenheten och att han på ett förtroendeingivande sätt visat dem runt och uppmanat dem att inte göra hål i väggarna och att vara rädda om golven.

Flera av de blåsta personerna var studenter som skulle påbörja sina studier i Malmö eller Lund hösten 2016. De kom med flyttlass från andra orter i Sverige och ställdes bokstavligen med bohaget på gatan när de insåg bedrägeriet. Flera av de lurade var asylsökande och särskilt utsatta personer.

Tingsrätten skriver att 34-åringen agerat på ett målinriktat sätt och varit pådrivande för att få in så mycket pengar som möjligt innan bluffen skulle avslöjas.

Att den skulle avslöjas var oundvikligt eftersom 34-åringen använde sitt riktiga namn och sitt eget bankkonto. På så sätt var brottsligheten inte särskilt förslagen, anser domstolen. 

Falska handlingar

Den tredje gruppen bedrägerier var att han med falska id-handlingar tecknade hyresavtal på fordon och maskiner utan avsikt att lämna tillbaka dem.

I stället fördes fordonen utomlands. De bedrägerierna värderades till närmare tre miljoner kronor.

34-åringen ska enligt domen betala skadestånd till sammanlagt 43 personer. De lurade personerna hyser inget större hopp om att få tillbaka några pengar.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag